Kastamonu ve Sinop'ta selin yaraları sarıldı
Deprem, sel, yangın gibi doğal afetlerde yaraları hızlıca sarmak adına yeni konut ve işyerlerinin 1 yıl içinde bitirilmesi planlanıyor. Depremler sonrası olduğu gibi sel felaketinden sonra da bölgeler hızla canlandırılıyor. Bakan Kurum, “Sel felaketiyle onlarca binanın zarar gördüğü bölgelerde selin yaraları sarıldı” diyerek Kastamonu ve Sinop örneklerini anlattı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, deprem, sel, yangın gibi doğal afetlerde yaraları hızlıca sarmak adına yeni konut ve işyerlerini 1 yıl içinde inşa ederek teslim ediyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla bakanlık koordinesinde yapılan afet çalışmalarıyla 2020 ve 2022 yılları arasında Antalya, Muğla, İzmir, Kastamonu, Sinop, Rize, Artvin, Giresun, Elazığ ve Malatya’da ihtiyaç duyulan konut, ticari yapı ve sosyal donatılar hızla inşa edilerek teslimleri gerçekleştirildi.
SEL SONRASI ÇALIŞMALAR
11 Ağustos 2021’de Kastamonu ve Sinop’ta meydana gelen şiddetli yağışla birlikte tarihin en büyük sel felaketlerinden birisi yaşanmıştı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Sel felaketiyle onlarca binanın zarar gördüğü bu bölgelerde de selin yaraları sarıldı. Toplu Konut İdaresi (TOKİ) eliyle, yaşanan sel felaketinin ardından yıkım işlemleri ve yeni binaların yapımı kısa sürede tamamlandı” açıklamasını yaptı. Bakan Kurum’un verdiği bilgilere göre Kastamonu ve Sinop’ta şu çalışmalar yapıldı:
KASTAMONU’DA 5 ETAP
TOKİ tarafından 5 etapta yürütülen çalışmalar sonucu bölgede yatay ve yöresel mimariye uygun konutlar inşa edildi. Kastamonu’da sel afetinin ardından toplam 934 konut, 127 dükkan, 1 millet bahçesi ve 40 köy evi yapıldı. Bozkurt ilçesi 248’i 2+1, 401’i 3+1 olmak üzere toplamda 649 konut, 52 işyeri bulunan sanayi sitesi, 123 dükkan, meydan, pazar yeri ve millet kıraathanesi ile yeniden ayağa kaldırıldı. 120 konut ve 87 dükkan hak sahiplerine teslim edildi. 1 yılda TOKİ, İLBANK ve Yapı İşleri Genel Müdürlüğü ile sağlam ve güvenli bir ilçe kuruldu.
SİNOP’TA YÜZDE 90’I TAMAM
Sinop’un Ayancık ilçesinde selden sonra 47 tanesi 2+1, 32 tanesi 3+1 olan toplam 79 konut yapıldı. Konutların yüzde 90’ı tamamlanarak en kısa sürede teslim edilecek duruma geldi. 56 yeni dükkanın yapımında sona gelindi. Yapılan konutlar yerel mimariye uygun ve çevre dostu olarak tasarlandı. Sinop’un Ayancık ilçesinde sel felaketinin ardından birçok iş yerinin bulunduğu küçük sanayi sitesi hasar görmüştü. İşyerlerinin yeniden inşası için başlatılan çalışmalar kapsamında 2 adet yeni sanayi sitesi yapıldı. Hasar gören işyerleri onarılırken bölgede toplam 56 yeni dükkan yapıldı.
SOSYAL KONUT HAMLESİ
Kastamonu ve Sinop’ta Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesi olan “İlk Evim, İlk İş Yerim, İlk Evim Arsa” projesi ile yapı stoku güçleniyor. Sosyal konut projesi kapsamında Sinop’ta 676 konut ve 1000 konut amaçlı alt yapılı arsa, Kastamonu’da 1118 konut ve 1750 konut amaçlı alt yapılı arsa ve 100 işyeri vatandaşların hizmetine sunuldu.
TARİHİ YAPILAR GÜN YÜZÜNE ÇIKTI
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, kent meydanlarını “Tarihe Vefa, Geçmişe Saygı” anlayışıyla gün yüzüne çıkartıyor. Proje kapsamında 45 ilde; 80 tarihi meydan yeniden ihya ediliyor. 2033 yılına kadar ihya edilen tarihi kent meydan sayısının 250’ye çıkarılması hedefleniyor. Proje ile Selçuklu ve Osmanlı’nın tarihi izlerini taşıyan Sinop’un tarihi misyonu da gözler önüne serildi. Bu kapsamda Sinop’ta yapılan çalışmalar şöyle:
- Sinop’ta binlerce yıllık kale surları gün yüzüne çıkarılarak, tarihi dokunun görünürlüğünü engelleyen yapılar yıkıldı.
- Tarihi saat kulesinin de yer aldığı Sinop Kalesi ihtişamlı görüntüsüne kavuştu.
- Sinop meydan projesi ile şehre geniş bir alan kazandırılarak millet bahçesi ve sosyal donatılar yapıldı.
- Şehrin en yoğun caddelerinden biri olan Atatürk Caddesi’nde çevre ve yol düzenlemeleri ile sokak sağlıklaştırma çalışmaları yapılacak.
- Kale surlarının karşısında yer alan binalara ise cephe yenileme çalışmaları uygulanacak.
AFET BÖLGELERİNDE NE YAPILDI?
Afet bölgelerinde yapılan yaklaşık 45 bin konut sosyal donatılarıyla birlikte vatandaşlara teslim edildi. Bakanlıktan son yıllarda yaşanan afetlere ilişkin paylaşılan bilgiler şöyle:
- Elazığ’ın Sivrice ilçesinde 24 Ocak 2020’de meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremin üzerinden geçen yaklaşık 3 yıllık süreçte, Elazığ ve Malatya’da toplam 33 bin 821 konutun inşası tamamlandı.
- İzmir’deki 5 bin 61 konut ve ticari bağımsız birimin inşaatından 4 bin 604 adet konutun yapımı tamamlandı.
- 2021 yılı yaz aylarında Antalya ve Muğla yangınları sonrasında toplam 1450 konut ve 730 ahır inşa edildi.
- 23 Kasım 2022 tarihinde meydana gelen Düzce Depremi sonrası 213 adet birimin üretilmesine yönelik çalışmalar devam ediyor.
- Sel felaketi yaşayan Giresun’da 730 konutun inşası bitti. Rize’de ise 400 konutun inşaat çalışmaları etaplar dahilinde tamamlanıyor.
- Bakanlıkça yapımı devam eden tüm afet konutları 2023’te teslim edilecek.
- Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilediği 11 ilde de bütün vatandaşlara kalıcı afet konutları 1 yıl içinde teslim edilmeye başlanacak.
- Manisa’da kahreden olay! Dilek hemşire hayatını kaybetti
- Yenidoğan çetesinin yeni skandalı! Bebeğin kilosunu beğenmediği için fişini çekmiş
- Kar kapıda! Pazar günü lapa lapa yağacak! 46 kent için uyarı: Sıcaklık 13 dereceye kadar düşüyor
- Vatandaşı 'hindi' gibi yoldu! Kime güveneceğiz, mesleği şaşırttı
- TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan CHP'ye tepki! 'Bakanı engellemek demokratik değil'