EkonomiKemal Tanca hayatını kaybetti (Kemal Tanca kimdir?)

Kemal Tanca hayatını kaybetti (Kemal Tanca kimdir?)

Paylaş
Kemal Tanca hayatını kaybetti (Kemal Tanca kimdir?)

Türkiye'nin önde gelen ayakkabı markalarından Tanca ayakkabılarının kurucusu Kemal Tanca hayatını kaybetti. Kemal Tanca, Adana'da başladığı ayakkabıcılık mesleğini 1950 yılında İstanbul'a taşımış ve bu sektörde önemli bir yere sahip olmuştu

Gazanfer Kemal Tanca, Şirinevler Hizmet Hastanesi yoğun bakım ünitesinde tedavi görüyordu. 1925 doğumlu Kemal Tanca yaşlılığa bağlı bakım hastası idi.

OĞLUYLA MAHKEMELİK OLMUŞTU


Türkiye’nin 60 yıllık ayakkabı markası “Kemal Tanca’nın” kurucu ortağı 87 yaşındaki Gazanfer Kemal Tanca, kendisinden izin almadan internetten satış yaptığını ileri sürdüğü oğlu Tamer Tanca ile geçtiğimiz yıl mahkemelik olmuştu.

Tanca Group, ölüm haberini Twitter adresinden böyle duyurdu:



KEMAL TANCA KİMDİR?

Kemal Tanca Adana'da ayakkabıcı bir babanın çocuğu olarak dünyaya geldi. Tarihler o zaman 1925'i gösteriyordu. Kendisi de babasıyla birlikte çalıştığı için çekirdekten yetişmiş olan bir ayakkabıcı. Adana’da ayakkabıcılığı iyiden iyiye öğrenen Tanca, artık bölge içerisinde tanınan biri haline gelir. Ardından İstanbul’da ayakkabıcılık yapma, fikrini hayata geçirmeye kararı verir. Cesaretini toplayarak, ailesiyle birlikte İstanbul’a gelen Tanca, bölgede çeşitli araştırmalara koyulmuş ve kendisi adına doğru olan seçimi yapmak için fırsat kollar. Sonunda İstanbul Laleli’de küçük bir ayakkabı atölyesini açarak, ayakkabıcılık işini artık Adana’dan başka bir şehirde devam etmeye başlar

Her yeni işletme gibi birçok zorlukla karşılaşmış olan Tanca, zaman içerisinde sabırla çalışarak sorunlarından kurtulmayı da büyük ölçüde başarır. Bu çerçevede kendisine yardımcı olan aile bireylerinin de rolü büyüktür.Kemal Tanca ve dört oğlu birlikte çalışarak, aşılması güç engelleri birer birer aşmış ve bu büyük firmanın temellerini sağlam bir şekilde oluşturur.

1950 yılında kurulmuş olan ilk ayakkabı atölyesi, adeta bir domino taşı etkisi yaratarak; bugün 100’ün üzerinde Kemal Tanca ayakkabı mağazasına dönüşür

Kemal Tanca, belirtildiği gibi kamuoyu tarafından pek bilinmeyen bir iş adamıydı. Bunun nedeni kendisinin geri planda kalmayı seçtiği ve işiyle birlikte ailesine odaklandığı şeklinde söyleniyor.

DOKTOR OLMAK İSTEYEN OĞLUNU AYAKKABICI YAPAR


Ailedeki belirleyici rolü nedeniyle oğlu Tamer Tanca da kendisi gibi ayakkabıcı olur. Oğlu, çocukluğunda doktor olmak isteyen başarılı bir öğrenci iken, babasına ilk ayakkabı atölyesi açıldığı dönemlerde sefer tası içinde öğle yemekleri getirir. Tanca da kendisine öğle yemeği getiren oğlu istemese de ayakkabı işine dair birtakım teknikleri ona öğretir. Aslında doktor olmak isteyen Tamer Tanca, ülkenin de içerisinde bulunduğu şartlar itibari ile babası gibi bir ayakkabıcı olur.

1950 YILINDA İSTANBUL'DA ADIM ATAR


1950 yılında İstanbul Laleli de bir ayakkabı atölyesi açarak başlanın yolculuk 2002 yılı itibari ile 4 atölye şekline dönüşür. Kemal Tanca, bu süreç içerisinde adını markalaştırmış ve oğullarına da işi öğreterek onları geleceğe hazırlar. 50 yıl gibi uzun sayılabilecek bir süreç içerisinde 1 atölyeden 4 mağazaya ulaşmak, çok yüksek bir sıçrama görülmese de asıl yükseliş bu dönemden sonra başlayacaktır.

2002 yılı itibariyle 4 mağazası bulunan Kemal Tanca’nın bu yıldan sonra gerçekleştireceği atılımlar ile alacağı mesafe, büyük hayranlık yaratır.


MALZEMENİN YÜZDE 90'INI YERLİ ÜRÜNLERDEN KARŞILAR


Gazanfer Kemal Tanca; üretiminde kullandığı malzemenin yaklaşık olarak %90 kadarını bu ülke kaynaklarından temin eder. Geri kalan %10 kadarı ise İtalya ve İspanya gibi ülkeler dahilinde tamamlar. Kemal Tanca, ülke içerisinde elde ettiği bu başarıların ardından gözünü yurtdışına dikmiş ve bu minvalde çalışmaya başlar. Gerekli araştırmaların ardından sırasıyla: İspanya, Portekiz, Fransa, Almanya ve İtalya üzerinde de mağazalar açan Kemal Tanca, elde etmiş olduğu başarıyı ülke dışına taşıyarak, oralarda da başarı kazanma adına harekete geçer.

OĞLUYLA ANLAŞMAZLIĞI 2012 YILINDA BAŞLAR

Kemal Tanca iş hayatında 2012 yılında tatsız bir durum yaşar. Üstelik bu durumu kendi öz oğluyla, hatta ayakkabıcı olmasına vesile olduğu Tamer Kanca ile yaşar. 1950 yılında kurmuş olduğu ayakkabı atölyesini evlatları ile ayakta tutmuş ve sonrasında da onlarla birlikte o atölyeyi mağazalar zincirine dönüştürmüş olan Gazanfer Kemal Tanca, o evlatlarından biriyle 2012 yılında ayakkabıcılık konusunda mahkemelik olur. Tamer Tanca ve Kemal Tanca arasındaki dava ‘’Kemal Tanca’’ adlı mağazalardaki ürün satışı sebebiyle gerçekleşir. Tamer Tanca, online olan iki siteden gerçekleştirmiş olduğu ayakkabı satışı sebebiyle babası tarafından dava edilir.

Haberin Devamı