Kendi evini yapacak depremzedeye hibe ve faizsiz kredi
‘Yerinde Dönüşüm Projesi’ kapsamında, kendi evini ve işyerini yerinde inşa edecek afetzedelere, hibe ve 2 yılı ödemesiz 10 yıl vadeli faizsiz kredi sağlanacak. Hibe tutarı konutlar için 500 bin liraya, işyerleri için ise 250 bin liraya kadar çıkacak. Ayrıca, konutlar için 500 bin ile 800 bin lira, işyerleri için de 250 bin ile 500 bin lira arasında faizsiz kredi kullandırılacak.
YERİNDE YAPILMASI İÇİN
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen 11 ilde evleri yıkılan ya da ağır hasar görenlerin konut ihtiyacının karşılanması için yaptıkları çalışmalara bir yenisini daha ekledi. Bu konudaki detayları Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki paylaştı. Buna göre; ‘Yerinde Dönüşüm Projesi’ kapsamında kendi evini ve dükkanını yerinde yapacak olan depremzedeye hem hibe hem de kredi imkanı sunulacak. Konutlar için hibe tutarı 500 bin liraya kadar çıkarken, kendi işyerini yapacak olanlarda ise hibe tutarı 250 bin lira olarak uygulanacak.
17 TEMMUZ’DA BAŞLAYACAK
Hibenin üzerinde nakde ihtiyacı olan depremzedeye ayrıca faizsiz kredi imkanı sağlanacak. Kredi tutarı ise kendi evini yapacaklar için konutun büyüklüğüne göre 500 bin lira ila 800 bin lira arasında, kendi işyerini ve dükkanını inşa edecekler için de 250 bin lira ila 500 bin lira arasında olacak. Bu krediler 2 yıl ödemesiz, 10 yıl vadeli ve sıfır faizli olacak. Yani sadece anapara ödenecek. Mülkiyeti tüzel kişilere ait olanlar da hibe ve kredi desteğinden faydalanabilecek. Hibe ve kredi imkanından faydalanmak isteyen hak sahipleri deprem bölgesinde 22 noktada kurulacak ’Yapım ve Dönüşüm Ofisleri’ne 17 Temmuz’dan itibaren müracaat edebilecek.
HAK SAHİPLERİ NASIL FAYDALANACAK?
- Birden fazla dairesi olup da evli çocukları bu dairelerde oturanlar hak sahibi sayılacak.
- Binanın tamamına sahip olan vatandaşlar bir dairesi için hibe alabilecek. Diğer daireler için ise 3 daireye kadar kredi alabilecek.
- Depremzede vatandaşlar ‘Yapım ve Dönüşüm Ofisleri’nden’ inşaat ruhsatı alıp kendi evini yapmaya başlayabilecek.
- Ruhsattan iskana kadar her aşamada kontrol bakanlıkta olacak.
- Müteahhitler ve arsa sahiplerine desek olmak için bakanlıkça ‘tip’ sözleşmeler hazırlanacak.
- İşin gecikmesi veya tamamlanamaması durumunda uygulanacak yaptırımlar belirlenecek.
- Sözleşmelerde; ödemelerin yapılmaması, işin gecikmesi veya tamamlanamaması durumunda uygulanacak yaptırımlar belirlenecek, vatandaşların hakları korunacak.
- Gerekirse inşaatı TOKİ tamamlayacak.
100 METREKARE DAİRE İÇİN ÖRNEK
Kredilerle ilgili örnekler veren Bakan Özhaseki, kredilerin metrekarelere göre belirleneceğini söyledi. Özhaseki şöyle devam etti: “Örnek olarak brüt 100 metrekare bir ev için 500 bin lira hibe, 500 bin lira kredi vereceğiz. 150 metrekareye kadar olan bir büyüklükte konut yapılırsa 500 bin lira hibe, 700 bin lira kredi vereceğiz. Eğer ev 150 metrekareden büyükse yine 500 bin lira hibe, 800 bin lira da kredi verilecek. İşyerleri için de dükkanın büyüklüğüne göre 250 bin liradan başlamak üzere 500 bin liraya kadar kredi vereceğiz. Bir taraftan hibe, bir taraftan kredi vereceğiz ki bir an önce orada konutlar yapılsın, herkes evlerine dönsün.”
SIFIR TOLERANSLA DEVAM
Kredi ve hibe paketinin yerinde dönüşümle ilgili inşaat maliyetleri hesaplandıktan sonra belirlendiğini söyleyen Özhaseki, “Vatandaşlarımız kendi aralarında bir araya geldiklerinde gerek tek katlı gerekse birden fazla katlı konutlar yapmak istediklerinde ki yarıdan bir fazlasıyla bir araya gelmesiyle buna izin vereceğiz. Ortak bir hesap açıp bu hesapta konutlar için hibe olarak 500 bin lira, dükkanlar için 250 bin lira orada nakdi yardımda bulunacağız. 4 kırmızı çizgimiz var. Bunlardan taviz mümkün değil. Birincisi fay kırıklarının olduğu yerlerde yapılaşma olmayacak. İkincisi zeminde sıvılaşma olan yerlerde bir daha yapı yapılamayacak, oralar boşalacak. Üçüncüsü dere yataklarına da bundan sonra yapı yapılması mümkün değil. Dördüncüsü mimarlık mühendislik hizmetlerinde ’sıfır’ toleransla devam edeceğiz. Bunlarla ilgili de cezai bir takım müeyyideler Meclis’e gelecek zaten. Bizim dikkat edeceğimiz bir şey, kendi kontrolümüzde yapacağımız ve götüreceğimiz bu işlerde gerek mühendislik hesaplamalarında, hizmetlerinde, gerekse daha sonraki inşaat yapım aşamasında sıfır toleransla devam edeceğiz” dedi.
DÖNÜŞÜM OFİSLERİ NEREDE OLACAK?
Yerinde dönüşüm sürecini yürütecek olan yapım ve dönüşüm ofisleri ilk olarak Hatay’da Antakya, Defne, İskenderun, Belen, Kırıkhan, Samandağ ve Hassa’da, Kahramanmaraş’ta Dulkadiroğlu, 12 Şubat, Elbistan, Pazarcık, Türkoğlu ve Afşin’de, Malatya’da Yeşilyurt, Battalgazi Doğanşehir’de, Adıyaman’da Merkez, Gölbaşı, Besni ve Kahta’da, Gaziantep’te ise İslâhiye ve Nurdağı’nda açılacak.
- Şırnak’ta, özel harekat polisinden tatbikat! Gerçeği aratmadı
- Çorluspor 1947 teknik direktörü Ersin Aka silahlı saldırıda öldürüldü
- MSB duyurdu! 4 PKK'lı terörist etkisiz hale getirildi
- Yenidoğan çetesi davasında dikkat çeken itiraf! 'Fırat Sarı'ya hasta yönlendirip para aldım'
- İstanbul'da şehre inen kurt köpeklerle oynadı