Ekonomi Kentsel dönüşümde sigorta güvencesi

Kentsel dönüşümde sigorta güvencesi

Paylaş
Kentsel dönüşümde sigorta güvencesi

Kentsel dönüşümün hızlanabilmesi için atılan adımlara bir yenisi eklendi. Kentsel dönüşüm, bina tamamlama sigortası kapsamına dahil edildi. Böylece vatandaşın ‘evim yarım bırakılır mı?’ korkusu son bulacak.

6 Şubat’ta yaşanan deprem felaketi sonrasında Türkiye genelinde kentsel dönüşüm seferberliği başladı ve gerek maliyetler gerekse bürokratik süreçlerden dolayı tıkanan dönüşümün hızlanabilmesi için çeşitli adımlar atıldı. Bunlardan en önemlisi 6306 sayılı yasada yapılan düzenlemeler ile sürecin kolaylaştırılması oldu. Örneğin üçte iki çoğunluk şartı salt çoğunluk olarak değiştirildi, tebligatlar elektronik ortama taşındı.

Haberin Devamı

13 HAZİRAN İTİBARIYLA

Vatandaş kentsel dönüşüme istekli olsa da artan maliyetler, bazı müteahhitlerin projeleri yarım bırakması ya da evi teslim etmeden önce ekstra para istemesi gibi sebeplerle gözü korkuyordu. Yapılan yeni düzenlemeyle, kentsel dönüşüm de bina tamamlama sigortası kapsamına alındı. 13 Haziran itibarıyla yürürlüğe giren düzenleme kapsamında, artık kentsel dönüşüm projelerine de sigorta teminatı sağlanmış oldu.

HANGİ HALLERDE GEÇERLİ OLACAK?

Bina tamamlama sigortası ile müteahhitin iflası, ölümü ve teslim tarihini müteakip 12 ay içinde konutu teslim edememesi teminat altına alındı. Ayrıca teslim tarihini müteakip 12 ay içinde konutun teslim edilememesi halinde, mevzuata veya ruhsatlı projeye aykırı işlemler de teminat kapsamına dahil edildi.

Haberin Devamı

ÖNCE MALİ DENETİM YAPILACAK

Sigorta yapılmadan önce sigortacı, müteahhitle ilgili risk değerlendirmesi de yapacak. Böylece daha proje başlamadan seçilen müteahhitin teknik ve mali gücü de denetlenmiş olacak, olası mağduriyetlerin önüne geçilecek. Bu kapsamda müteahhitten projeye ve geçmiş projelerine ilişkin bilgiler, mali durumunu gösteren belgeler, kredi değerliliğine ilişkin bilgiler, sözleşmenin yapılacağı tarihten önceki faaliyet yılına ait hesap özetlerini isteyebilecek. Müteahhit de bu bilgileri açık ve eksiksiz biçimde vermekle yükümlü olacak. Böylece, risk yönetim fonksiyonu da devreye sokularak, inşaat sektöründe ikincil bir denetim mekanizması yaratılmış oldu.

POLİÇE NASIL DÜZENLENECEK?

Tüketicilerin yanı sıra arsa sahipleri de müteahhitlerinden bu sigortayı talep edebilir.

Sigortacı, kat irtifakı kurulması şartıyla yapı ruhsatı alınmadan önce poliçe düzenleyip müteahhite verecek.

Sigortacı, sigortalının inşaat yapımına ilişkin sözleşme akdettiği arsa sahiplerine ait menfaatler için azami bir teminat limiti tahsis ederek poliçede belirtecek.

Sigortacı, proje kapsamındaki her bir arsa sahibinin inşaat yapımına ilişkin sözleşmesine konu bağımsız bölüm bedeli üzerinden müstakil teminat senedi düzenleyecek.

Sigortalının payına düşen ve ilgili idarenin izin vermesinden sonra ön ödemeli konut sözleşmesi ile tüketicilere satılacak kısım için azami bir teminat limiti tahsis edilerek poliçede belirtilecek.

Haberin Devamı

GECİKİRSE KİRA ÖDENECEK

Müteahhit binayı tamamlayamaz ise iki seçenek bulunuyor. Sigorta şirketi ya ödemekle yükümlü olduğu tutarı ödemek suretiyle nakden tazmin yapacak ya da projeyi başka bir müteahhite tamamlattırıp teslim edecek.

Sigorta şirketi tazminat ödemeyi seçerse, müstakil teminat senedinde yer alan proje bedelinin arsa payı karşılığının proje başlangıç tarihinden itibaren Merkez Bankası’nın Yeni Konut Fiyat Endeksi’ne göre düzeltilmiş tutarı aşmamak üzere hesaplanan tazminat tutarını arsa sahiplerine öder.

Konutun sigorta şirketince tamamlanacak olması durumunda, yeni müteahhit özenle seçilecek ve 24 ay içinde proje teslim edilecek. Ayrıca sigorta şirketince gecikme süresince hak sahiplerine emsale göre hesaplanacak kira ödemesi yapılacak.

İKİ TARAFLI İŞLEYİŞ

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan (SEDDK) yapılan açıklamaya göre, yeni düzenleme ile hem müteahhitin hem de hak sahiplerinin ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde bir işleyiş kurgulandı. Bu anlamda, hak sahiplerinin birikimlerinin teminat altına alınmasının yanı sıra müteahhitlerin yasal olarak sunmakla sorumlu oldukları teminata, banka kredilerini tüketmeden ve teminat mektubuna başvurmadan ulaşabilme imkanı sağlanarak finansal alternatif yaratıldı.

Haberin Devamı

TEMİNAT DIŞINDA KALAN DURUMLAR

Savaş, istila, nükleer atık, iç savaş, ihtilal, isyan, ayaklanma, terör eylemlerinden kaynaklanan durumlar,

Tüketicinin ön ödemeli konut satış sözleşmesinden cayması veya dönmesi,

Arsa sahiplerinin talebi üzerine inşaat yapım sözleşmesinin feshedilmesi,

Hak sahibinin taşınmazı devir ve teslim almaktan kaçınması,

Taşınmazın iç kısmında kullanılan malzemelerin projede taahhüt edilen nitelikte olmaması,

Banka kanalı dışında yapılan ödemeler.