EkonomiKentsel dönüşüme kira desteği klavuzu

Kentsel dönüşüme kira desteği klavuzu

Paylaş
Kentsel dönüşüme kira desteği klavuzu

Kentsel dönüşüm kapsamında sunulan önemli finansal desteklerden biri kira yardımları. Bu yardımlar 2025’te illere göre 4 bin 500 lira ile 8 bin liraya yükseltildi. Peki kira yardımı almanın şartları nedir, başvuru nereye yapılır, ödemeler nasıl alınır? İşte detaylar...

Kentsel dönüşümün hızla gerçekleşebilmesi için evini yenileyeceklere finansal destekler sağlanıyor. Hibelerin yer aldığı ‘Yarısı Bizden’, ‘Yerinde Dönüşüm’ gibi uygulamaların yanı sıra kira desteği, faiz destekli kredi, harç ve vergilerden muafiyet gibi destekler sağlanıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, kira desteğinde 2025 tarifesini geçtiğimiz günlerde açıklamıştı. Buna göre kira yardımları yeni yılda illere göre değişmekle birlikte yaklaşık yüzde 45 artışla 4 bin 500 lira ile 8 bin lira aralığına çıkarıldı. Kira yardımları riskli yapılarda 18 ay, riskli ve rezerv yapı alanlarında ise 48 ayı geçmeyecek şekilde veriliyor.

Haberin Devamı

BAŞVURU YAPILACAK

Öncelikle kira desteğinden kimlerin yararlanabileceğine bakalım. Riskli yapının malikleri, yapıda ikamet eden kiracı ve sınırlı ayni hak sahipleri bu yardımı alabiliyor. Riskli olarak tespit edilen yapılardaki konut ve işyerlerinden dolayı kira yardımından faydalanmak isteyen hak sahiplerinin riskli yapının tahliye edildiği veya yıktırıldığı tarihten itibaren 1 yıl süresi var. 1 yıl içinde, riskli yapının bulunduğu ildeki Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’ne, eğer yapı İstanbul’daysa ilçe belediye başkanlığına başvuru yapılması gerekiyor. Malikler, kiracılar ve sınırlı ayni hak sahiplerinin, başvuru dilekçesi ile birlikte tapu belgesi, riskli yapının yıkım bilgisi, Ziraat Bankası hesabı gibi bilgileri sunmaları gerekiyor.

Haberin Devamı

BİNA YIKILMIŞ OLMALI

Kira yardımı ödemelerinin başlatılabilmesi için riskli yapının yıkımının gerçekleşmiş olması gerekiyor. Kira yardımı başvuruları incelenerek uygun bulunması halinde ödemeler başlıyor. Bu kapsamda,

* Konut/işyeri maliklerine belirlenen tutarda ve 18 ay boyunca kira yardımı yapılıyor.
* Konut/işyerinde kiracı olarak ikamet edenlere, yapının bulunduğu ilde malikler için belirlenen aylık kira yardımı tutarı esas alınarak, iki aylık kira yardımı tek seferde (defaten) ödeniyor.
* Konut/işyerinde sınırlı ayni hak sahibi olarak ikamet edenlere beş aylık kira yardımı veriliyor.
* Riskli yapıda kapıcı (apartman görevlisi) olarak ikamet edenler, çalıştıklarını belgelendirmeleri halinde aylık kira bedelinin beş katı kadar defaten kira yardımından faydalanabiliyor.
* Gecekondu sahiplerine ise iki aylık kira yardımı ödeniyor.

KREDİDEN YARARLANAN ALAMAZ

Aynı kişiye hem kira yardımı ve hem de faiz desteği ödemesi yapılamıyor. Kira yardımı ödemesinin tamamlanmamış olması şartıyla ödenmiş olan kira yardımlarının yasal faiziyle iade edilmesi halinde kira yardımından vazgeçilerek faiz desteğine başvurulabiliyor. Ancak tekrar aynı bağımsız bölüm için faiz desteğinden vazgeçilerek kira yardımına başvurulması halinde ise bu başvuru yeni başvuru olarak değerlendiriliyor. Tahliye veya yıkım tarihinden itibaren 1 yıllık başvuru süresi dikkate alınıyor.

Haberin Devamı

GÜÇLENDİRME KARARI ÇIKARSA

Kanun kapsamında riskli yapının güçlendirilmesine karar verilirse, güçlendirme kararı verilen riskli yapıların maliklerine ve kiracılarına, riskli yapıyı tahliye etmeleri durumunda kira yardımı yapılabiliyor. Ayrıca, tahliye edildiğinin resmi kurumlardan alınacak belgeler ile ispatlanması gerekiyor. Tahliye edilerek güçlendirme yapılacak riskli yapılar için yapılan kira yardımı başvurularında, kira yardımı başlangıç tarihi olarak güçlendirme ruhsatının alındığı tarih dikkate alınıyor.

Kentsel dönüşüme kira desteği klavuzu

HAKSIZ ALANA FAİZİYLE CEZA VAR!

Hak sahibi olmadığı halde kira yardımı ödemesi yapıldığının tespit edilmesi durumunda, yersiz olarak ödenen tutarlar ilgililerinden, Dönüşüm Projeleri Özel Hesabı Yönetmeliği’nin 7’nci maddesi hükmüne göre tahsil ediliyor. Yersiz ödenen kira yardımının iadesinin yapılacağı tarihe göre, Türk Borçlar Kanunu’nun genel hükümlerine göre hesaplanacak faiz tutarı ile anapara toplamı üzerinde yersiz ödenen tutarın Dönüşüm Projeleri Özel Hesabı’na yatırılması sağlanıyor.

Haberin Devamı