EkonomiKentsel dönüşümü hızlandıracak yeni destekler geliyor

Kentsel dönüşümü hızlandıracak yeni destekler geliyor

Paylaş
Kentsel dönüşümü hızlandıracak yeni destekler geliyor

İstanbul’da acil dönüşmesi gereken 1.5 milyon konut olduğuna dikkat çeken Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 5 yıl içinde iki yakaya yatay mimariyle 1 milyon konut yapılacağını belirtti. 500 bin konutun da yerinde dönüştürüleceğini belirten Kurum, kira, taşınma ve dönüşümde desteklerin artırılması konusunda müjdeyi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bayramın ilk gününde duyuracağını söyledi.

Bilal Emin TURAN-POSTA- İstanbul’daki konutları her anlamda dirençli hale getireceklerini belirten Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “İstanbul’da acil dönüşmesi gereken 1.5 milyon daha riskli konut var. 1.5 milyon riskli konutun 500 binini Anadolu Yakası’nda, 500 binini Avrupa Yakası’nda belirlediğimiz rezerv alanlarda yapacağız” dedi. Bu alanların deprem riskinin yüksek olduğu yerlere yakın mesafede belirleneceğini aktaran Kurum, “Anadolu yakasında Tuzla, Maltepe, Pendik; Avrupa yakasında Eyüp, Başakşehir, Esenler, Kanal İstanbul güzergahı rezerv alan olarak kullanılacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

YATAY MİMARİYLE YAPILACAK

İstanbul Finans Merkezi’nde (İFM) basın mensuplarıyla bir araya gelen Bakan Kurum, 1.5 milyon riskli konutun 500 bininin ise yerinde dönüştürüleceğini söyledi. Rezerv alanlara yapılacak konutların Esenler ve Güngören’deki gibi 4-5 katlı yatay mimariyle inşa edileceğini vurgulayan Kurum, “Bu alanlarda yapılacak konutlar, sadece riskli binasını dönüştürmek isteyen vatandaşlarımız için kullanılacak. İstanbul’un merkezi nefes alacak. 75 günde 100 bin deprem konutu nasıl başlattıysak İstanbul’daki 100 yılın dönüşümünü de 5 yılda tamamlarız” dedi.

 

 

GÜNÜN ŞARTLARINA YÜKSELECEK

Kentsel dönüşümle ilgili desteklerin artacağına işaret eden Kurum, “Bayramın ilk gününde (yarın) Cumhurbaşkanımızla ilk rezerv konutlarımızın temelini atacağız. Cumhurbaşkanımızın burada, riskli binalarını kentsel dönüşümle yenileyeceklere finansal destek müjdeleri olacak” bilgilerini paylaştı. Riskli konutların bir an önce dönüştürülmesi gerektiğinin altını çizen Kurum, “Verdiğimiz kira, taşınma desteklerine ilişkin miktarları artırdığımız, vatandaşa günün şartlarına göre destek olduğumuz bir müjdeyi paylaşacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

DEVLET DE DAHİL OLACAK

Desteklerin İstanbul’da yerinde dönüşecek 500 bin riskli konut için kritik önemde olduğu öğrenildi. Buna göre; Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Emlak Konut gibi devletin ilgili kurumları sürece dahil olacak. İstanbul’da da tıpkı deprem bölgesindeki gibi koordinasyon sağlanacak. Örneğin; riskli binası olanlar anlaşıp dönüşüm için talepte bulunduğunda devlet bu çerçevede hem maddi hem de teknik yapım desteği sağlayacak. Devletle vatandaşın birlikte yürüdüğü bu sistemle, kentsel dönüşüm hızlandığı gibi kolaylaşacak ve bürokratik engeller kalkacak.

Kentsel dönüşümü hızlandıracak yeni destekler geliyor

FİKİRTEPE’DE 20 MİLYAR LİRALIK YATIRIM

İstanbul’da başlamış ilk dönüşüm projesi olan Fikirtepe’ye dikkat çeken Bakan Kurum, şunları söyledi:

“Vatandaşlardan ve yüklenici firmalardan kaynaklanan sebeplerle bu proje başarılı olamamıştı. 2 yıl önce sürece biz dahil olduk. Emlak Konut’la birlikte dönüşüme katkı verdik. Bunun neticesinde ilk anahtarları teslim ettik. 20 milyar liralık yatırım değerine sahip 12 bin konutluk projemiz de yürüyor. Yine aynı projemiz içerisinde 2’nci, 3’üncü etapların görüşmelerine başlayıp deprem dönüşümünü kararlı bir şekilde yürüteceğiz.”

Haberin Devamı

 

 

75 GÜNDE 100 BİN KONUT TEMELİ

6 Şubat’taki depremlerin ardından yürütülen çalışmaları da değerlendiren Bakan Kurum, şunları söyledi: 75 günde 100 bin konutun temeli atıldı. Zemin kalitesi ve sıvılaşma riskine kadar tüm çalışmaları yapıyoruz. İlk afet konutlarımızın kaba inşaatları bitiyor. Bayramda Nurdağı’nda ve Dulkadiroğlu’nda başladığımız ilk biten köy konutlarımızı teslim edeceğiz. 319 bin konutun temeli mayıs sonuna kadar atılmış olacak ve bunları 1 yıl içinde teslim edeceğiz. Ardından 11 ilde 650 bin konut, etap etap bir kısmı rezerv alanlarda bir kısmı da yerinde yapılacak.

65 MİLYARLIK PROJE

Bakan Murat Kurum, İFM hakkında da şu bilgileri verdi:

“Proje doğrudan 50 bin, dolaylı olarak 100 bin kişiye istihdam sağlayacak. İstanbul’un finans merkezi olması yakın coğrafyayı da ilgilendiriyor. Ortadoğu’ya yakın, Avrupa’ya hizmet verebilecek olması İstanbul’un değerini artıracak. Bu yatırımın güncel maliyeti 65 milyar lira. Burası büyük afetlerde ayakta kalacak şekilde inşa edildi. Bu yolla ekonominin deprem dönüşümünü de yapmış oluyoruz.”

Haberin Devamı

 

 

FİNANSIN KALBİ İSTANBUL’DA ATACAK

Toplantıya katılan Türkiye Varlık Fonu (TVF) Genel Müdürü Arda Ermut da şöyle konuştu: “TVF, 2019’da ana yatırımcı olarak projeye dahil oldu. Amacımız hem finansal piyasaların derinleşmesi hem de doğrudan uluslararası yatırımın kazandırılması. Şimdiden yabancı global firmaların ilgisi bizi memnun ediyor. Görüştüğümüz firmalar İstanbul’un sağladığı imkanlarla doğal bir finans merkezi olduğunu belirtiyor. İFM ile bu potansiyeli taçlandıracağız. Finans dünyasının kalbi İstanbul’da atmaya başlayacak. Lokasyonlarını buraya taşıyacak küresel firmalar sadece bizim sağladığımız imkanlar için değil kalifiye insan kaynağı için de gelmek istiyor.''

Haberin Devamı

İFM’nin özelliklerini anlatan Emlak Konut GYO Genel Müdürü Hakan Gedikli ise “Binalar, Anadolu Selçuklu ve Osmanlı mimarisi harmanlanarak dizayn edildi. Akıllı bina anlamında birçok özelliği var. Otomasyon sistemi 7X24 giren araçtan insanlara kadar her şeyin takibini yapıyor. Güneş ışığını algılayıp aydınlatmayı kısan tasarruf sağlayan sistemler mevcut. Depremi algılayan asansörlerle donatıldı. Çatılarda güneş panelleri var. Yağmur suyunu depoluyor” dedi.