Ekonomi Kira getirisi enflasyonun altında

Kira getirisi enflasyonun altında

Paylaş
Kira getirisi enflasyonun altında

Hem kira getirisi hem de konutların değerlenme hızı enflasyonun altında kaldı. Yükselen faizlerin de etkisiyle bu görünümün bir süre daha sürmesi bekleniyor. Çünkü hem mevduat faizleri yüzde 60’lara dayandı hem de konut kredi faizlerinin maliyeti çok yükseldi...

YAVAŞLAMA SÜRÜYOR

Haberin Devamı

Konut piyasasında artık rüzgar tersine esiyor. Son 2 yılda rekor üstüne rekor kıran satılık ve kiralık fiyatları son aylarda yavaşlamaya geçerken, reel (enflasyondan arındırılmış) getiri negatife döndü. Merkez Bankası önceki gün satılık konut fiyatlarında reel artışın Aralık 2019’dan sonra ilk kez yüzde 5.1 ile gerilediğini açıklamıştı. Araştırmalar, kiralık fiyatlarında da reel getirinin yıllık bazda gerilediğini ortaya koydu.

MARTTAKİ ARTIŞA RAĞMEN

Sahibinden.com, Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) işbirliğiyle hazırlanan ‘sahibindex Kiralık ve Satılık Konut Piyasası Görünümü’ mart raporuna göre, Türkiye genelinde enflasyondan arındırılmış reel kirada yıllık artışlar uzun süredir azalıyor. Ülke genelinde mart itibarıyla yıllık reel fiyatlarla kira ortalaması yüzde 8 düştü. Mart ayındaki artışa rağmen reel kiralar geçen yılın altında kalmaya devam etti.

Haberin Devamı

CAZİP OLMAKTAN ÇIKTI

Büyükşehirler incelendiğinde yıllık reel kiralar İstanbul’da yüzde 6.6 düştü. Ankara’da ve İzmir’de ise reel kiralar yıllık yüzde 6.7 ve yüzde 7.1 arttı. Raporda, “Bu durumun kira getirisi elde etme amaçlı konut satın almanın artık cazip bir yatırım alternatifi olmadığına işaret ettiğini söyleyebiliriz” denildi. Aylık bazda ise İstanbul’da sınırlı, Ankara ve İzmir’de güçlü reel artışlar yaşandı.

METREKARE ORTALAMASI 150 LİRA

Cari artışa bakıldığında ise kiralar yıllık yüzde 55.1 yükseldi. Geçen yılın aynı döneminde 97 TL olan Türkiye geneli ortalama metrekare kira fiyatı 150.4 TL’ye çıktı. Martta yıllık en yüksek cari fiyat artışı görülen iller: Erzurum (yüzde 168.4), Diyarbakır (yüzde 155.5), Van (yüzde 152.9), Şanlıurfa (yüzde 145,7) ve Mardin (yüzde 144.5) oldu. En düşük kira artışının görüldüğü iller ise İstanbul (yüzde 57.3), Mersin (yüzde 46.7), Malatya (yüzde 39.4), Muğla (yüzde 25) ve Antalya (yüzde 19.2) oldu.

SATILIKTA 9 AYLIK DÜŞÜŞ SERİSİ

Rapora göre, ülke genelinde reel satış fiyatları yıllık yüzde 14.1 düştü. Cari fiyatlarda yıllık artış, yüzde 44.8 olurken, aylık artış ise yüzde 2.7’de kaldı. Son aylarda cari konut fiyatları sistematik olarak enflasyonun altında kaldığından reel fiyatlar azalıyor. Marttaki düşüşle birlikte reel satış fiyatlarındaki düşüş 9 aydır devam ediyor. İstanbul’da reel gerileme yüzde 16.1 olurken, İzmir’de yüzde 13.6, Ankara’da ise yüzde 5.9 olarak gerçekleşti. Yani ülke genelinde ve iki büyükşehirde ortalama konut bir yıl öncesine göre reel anlamda ucuzladı.

Haberin Devamı