EkonomiKira kontratında ağustos tarifesi! Kira artışı hesaplama...

Kira kontratında ağustos tarifesi! Kira artışı hesaplama...

Paylaş
Kira kontratında ağustos tarifesi! Kira artışı hesaplama...

Kira artışları Borçlar Kanunu’na göre yapılıyor. Kanuna göre; sözleşmede farklı bir hüküm belirtilmedikçe konut kiraları 12 aylık ortalama Üretici Fiyat Endeksi’ne (ÜFE) göre artırılıyordu. Bu uygulama 18 Ocak 2019’da çıkan torba yasa ile değişmişti.

Bu tarihten itibaren kira artışının 12 aylık ortalama Tüketici Fiyat Endeksi’ne (TÜFE) göre belirlenmesi hükme bağlandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) dün 12 aylık ortalama TÜFE’nin yüzde 15.15 olduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

ZAMDA ÜST TAVAN

Yani bu ay 1.000 liralık kirada 151 lira artış olacak. Bu oran, kira artışı için üst tavan. Kiracı ile mal sahibi bunun altında bir oran kararlaştırabilir. Ancak bunun üzerinde bir kira artışı yapılamaz. Örneğin sözleşmede belirlenen zam oranı 12 aylık ortalama TÜFE’yi aşıyorsa, zam sözleşmede yazandan değil, TÜFE üzerinden yapılır. Ayrıca kiracı, kendi isteğine göre bir bedel belirleyip ödeme yaparsa, mal sahibinin aradaki farkı icra dairesi kanalıyla talep etme hakkı bulunuyor.

İŞYERLERİNDE DE AYNI ORAN

İşyerlerinde de kira artışları 12 aylık ortalama Üretici Fiyat Endeksi’ne (ÜFE) göre belirleniyordu. 1 Temmuz 2020’den itibaren, kira artışları 12 aylık ortalama Tüketici Fiyat Endeksi’ne (TÜFE) göre belirleniyor. Bu durumda işyerleri için ağustosta geçerli olan artış oranı da yüzde 15.15 olacak.

Haberin Devamı

Kira kontratında ağustos tarifesi Kira artışı hesaplama...

ERKEN FESİHTE SÜRE ŞARTI

Kiracı, sözleşmenin bitmesinden önce taşınmazı tahliye ederse mal sahibinin, burayı kiraya verene kadar geçecek ‘makul süre’ kadar daha kira bedeli alma hakkı doğuyor. Mal sahibi eğer kiracısı erken çıktığında hemen yeni kiracı bulursa, kira bedeli isteyemiyor. Tahliye sonrası (taşınmaz boş kalırsa) en fazla 3 aya kadar kira bedeli alınabiliyor. Kiracı ödeme güçlüğüne düşer, iflas eder veya kira ilişkisini devam ettirmeyi engelleyecek önemli bir durum çıkarsa, sözleşmeyi yasal fesih bildirim süresine uyarak her zaman feshedebilecek. Yasal fesih bildirim süresi, 6 aylık dönemler için geçerli olmak üzere 3 aydır.