EkonomiKirayı elden ödeme dönemi sona erdi

Kirayı elden ödeme dönemi sona erdi

Paylaş
Kirayı elden ödeme dönemi sona erdi

Kira ödemelerini elden yapanlara ceza artırımı getiren ve Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nca hazırlanan Gelir Vergisi Genel Tebliği, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

HER AY İÇİN EN AZ 5 BİN LİRA

Haberin Devamı

Buna göre, işyeri ve konut kiralama işlemlerine ilişkin yapılacak tahsilat ve ödemeler, bankalar veya PTT aracılığıyla gerçekleştirilecek. Daha önce 500 lirayı aşan kiraların banka aracılığıyla ödenmesi zorunluydu. Şimdi bu sınır kaldırıldı. Tüm ödemeler banka veya PTT aracılığıyla gerçekleştirilecek. Kira ödemelerinin banka ve PTT aracılığıyla yapılmayıp, elden gerçekleştirilmesi halinde her bir tespit için kira tutarının yüzde 10’u oranında ceza kesilecek. Kesilecek ceza tutarı 5 bin liradan az olamayacak.

5 GÜN İÇİNDE BİLDİRİRSE MUAF

Eski uygulamada bu, kira tutarının yüzde 5’i ve asgari 3 bin liraydı. Ayrıca daha önce işyeri kiralamalarında hem kiracıya hem kiralayana ceza kesilirken konut kiralamalarında kiracıya ceza uygulanmıyordu. Yeni düzenlemeyle artık elden kira ödemelerinde hem kiracıya hem de ev sahibine ceza kesilebilecek. Kiracı, ödemenin elden yapıldığını, ödemeyi takip eden 5 iş günü içinde idareye bildirmesi halinde, kiracıya özel usulsüzlük cezası kesilmeyecek. Düzenlemeyle ayrıca bir takvim yılı içinde kesilecek özel usulsüzlük cezası üst sınırı da 8 milyon 700 bin liradan 20 milyon liraya çıkarıldı. Öte yandan haftalık, günlük veya benzeri şekilde kısa süreli konut kiralamalarına ilişkin tahsilat ve ödemeler de bu düzenleme kapsamında yapılacak.

Haberin Devamı

HER İKİSİNİ DE BAĞLAYACAK

ÖRNEK 1: Düzenlemenin etkisini örneklerle açıklayalım. Evini 2024 yılında 20 bin liraya kiraya veren Ahmet Bey’in, yapılan araştırma sonucunda, kasım ayına ait kira bedelini elden aldığı tespit edilmiş olsun. Bu durumda Ahmet Bey’e özel usulsüzlük cezası kesilecek. 20 bin liranın yüzde 10’u 2 bin lira ediyor. Ancak yasada asgari ceza tutarı 5 bin lira olduğu için bu ceza 5 bin lira olarak kesilecek. Aynı tutardaki ceza kiracıya da kesilecek.

BİR KISMINI BANKAYA YATIRDIYSA

ÖRNEK 2: Yine Mahmut Bey, konutunu 15 Ekim 2024 tarihinde 25 bin liraya kiraya vermiş ve ekim, kasım ve aralık aylarında bu kira bedelinin 10 bin lirasını banka aracılığıyla, 15 bin lirasını ise elden almış olsun. Bu durum tespit edilirse 15 bin liralık tutarın yüzde 10’u olan 1.500 lira ceza kesilecek. Bu tutar asgari tutarın altında kaldığı için ceza 5 bin liraya tamamlanacak. Ekim, kasım ve aralık olmak üzere 3 ayın tamamında aynı ceza uygulanacak ve toplam ceza 15 bin lira (3x5 bin lira) olacaktır. Aynı ceza kiracıya da kesilecek.

Haberin Devamı