Kırsalda kadınlara destek 4 kat artacak
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 2024-2028 yıllarında uygulanacak Hayvancılık Yol Haritası’nı açıkladı.
Hayvancılık işletmelerinin ekonomik açıdan güçlü bir yapıya kavuşmasını sağlamak için etkin bir destekleme modeline geçtiklerini belirten Yumaklı, “Mevcut modelde aşısı ve kaydı olan her buzağıya destek veriyorduk. Yeni modelde buzağının yanı sıra aşısı ve kaydı yapılan her kuzu ve oğlak için de destek veriyoruz” dedi. Mevcut desteklemelerde işletme büyüklüğüne göre sınırlandırmalar olduğunu anımsatan Yumaklı, yeni desteklemelerde sınırlandırmaları kaldırıp, üreten herkese, ürettiği kadar destek verileceğini dile getirdi.
YÜZDE 70 İLAVE OLACAK
Aile işletmelerine tüm hayvancılık desteklemelerinde ilk defa ilave destek vereceklerini açıklayan Bakan Yumaklı, “Böylece aile işletmeleri en az iki kat destek almış olacak” dedi. Kırsalda kadın ve gençlere pozitif ayrımcılık yaptıklarını anlatan Yumaklı, ilk defa genç ve kadın üreticilere yüzde 70 ilave destek verdiklerini söyledi. Yumaklı, “Sahibi kadın olan bir aile işletmesi, mevcut modelde buzağı başına 2 bin 68 lira destek alırken yeni sistemde 5 bin 200 lira alacak. Bu işletme, ari işletme olursa bu rakam buzağı başına 7 bin 900 liraya çıkabilecek. Yani destek 4 kat artacak. Ayrıca besici aile işletmesi, besilik olarak 20 buzağısını kesime kadar beslerse, kesim anında dana başına ilave 4 bin 500 lira destek alabilecek” dedi.
DAMIZLIK İHTİYACI KARŞILANACAK
Suni tohumlama, yerli sperma, soy kütüğü, ari işletme gibi verimliliği artırıcı destekleri çoğaltarak devam edeceklerini belirten Yumaklı, diğer önemli adımlarının TİGEM ve Et Süt Kurumu işbirliğinde hayata geçirecekleri yeni bir proje olduğuna değinerek, şöyle konuştu: “Yerli üreticimizi güçlendirmek parolasıyla yola çıktığımız bu projede, TİGEM Damızlık Merkezleri olacak. Et Süt Kurumu’nun da desteğiyle sayıları artacak damızlıklar aile işletmelerine uygun maliyetle dağıtılacak. Böylece yerli üreticimizin damızlık ihtiyacını kamu güvencesiyle karşılamış olacağız.”
ARİ İŞLETMELER ÖNCELİKLİ
Krediler konusunda Ziraat Bankası ile ortak bir adım attıklarını ve sübvansiyonlu kredilerde, kadınlara, gençlere ve planlı üretim bölgelerine ilave indirim uyguladıklarını anlatan Yumaklı, hayvancılıkta işletme başına 40 milyon lira olarak verilen kredi üst limitini 60 milyon liraya, ari işletmelerde 80 milyon liraya çıkardıklarını söyledi. Yumaklı, hayvancılıkta bir diğer önemli konunun ise hastalık olduğunu belirterek, “Hastalıklardan ari işletme sayısının artması hayvancılığımız için büyük önem arz ediyor. Bu kapsamda hastalıktan ari işletmelere ilave destek vereceğimizi söylemiştim. Ayrıca, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) desteklemelerinde ari işletmeleri önceliklendiriyoruz” diye konuştu.
100 BİN YETİŞTİRİCİYE EĞİTİM
Aile işletmelerinde buzağı, kuzu ve oğlak için gerekli aşı desteğini Bakanlık sağlayacak. İlk etapta 200 bin gebe sığır aşılanacak.
Kuzu kayıplarını azaltmak için tüm küçükbaş hayvanlara bu yıl içinde koyun-keçi çiçek aşısı, yeni doğan tüm küçükbaş hayvanlara ise koyun-keçi vebası aşısı yapılacak. Aşı ücretlerini Bakanlık karşılayacak.
Bakanlığa ait Pendik Veteriner Kontrol Enstitü Müdürlüğü’nde yeni bir ulusal aşı üretim tesisi kuruldu. Burada daha modern ve teknolojik imkanlarla yüksek kapasiteli aşı üretimleri yapılacak.
Veteriner Tıbbi Ürün Kontrol Merkezi oluşturulacak. Burada da her türlü ilaç, aşı ve tıbbi malzemenin testleri yapılacak.
Buzağı ve kuzu kayıplarını azaltmak için her ilçede eğitimler düzenlenecek. 2 yılda 100 bin yetiştiriciye eğitim verilecek.
Anaç hayvanın artırılması amacıyla dişi buzağılara ilave destek verilecek.
Hayvan hastalıklarının yayılmaması için Veteriner Yol Kontrol ve Denetim İstasyonları açılacak.