KKM'den çıkış manevrası

Kur korumalı mevduat (KKM), döviz piyasalarındaki yüksek volatilite (oynaklık) sonucunda Aralık 2021’de devreye alınmıştı.
Gazete haberi
Hem faiz gelirinin olması hem de kurda oluşabilecek farkın gelire eklenmesi bu hesabı o tarihten sonra cazip kılmıştı. Ancak yapılan düzenlemelerle gelirden stopaj alınması, asgari faizin politika faizinin yüzde 50’si (şu anda yüzde 22.5) olarak belirlenmesi KKM’nin cazibesini azalttı.
966 MİLYARA GERİLEMİŞTİ
KKM hesaplarındaki para Ağustos 2023’te 3.4 trilyon lirayla rekor kırmıştı. O tarihten sonra alınan önlemlerle hızlı çıkış süreci başladı. Geçen haftaki 30 milyar liralık çıkışla birlikte KKM bakiyesi 966 milyar liraya indi. Ekonomi yönetimi KKM’nin bu yıl sona ereceğinin mesajını vermişti. Dün bu konuda yeni bir adım daha atıldı. Merkez Bankası, tüzel kişilerin (şirketlerin) KKM hesabı açma ve yenileme işlemlerinin sonlandırıldığını duyurdu.
15 ŞUBAT İTİBARIYLA
Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, şu ifadeler yer aldı: “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, tüm KKM hesaplarında (YUVAM hesapları dahil) tüzel kişilerin hesap açma ve yenileme işlemlerinin 15 Şubat 2025 tarihi itibarıyla sonlandırılmasına karar vermiştir. Ayrıca, tüzel kişi KKM hesapları, KKM’nin TL’ye geçişine ve yenilenmesine ilişkin hedeflerden çıkarılmıştır.”
Uludağ'daki otel yangını! Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: 4 şüpheli tutuklandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: CHP Genel Başkanı siyasi mandacılık talep ediyor, Batı'ya yalvarıyor
Aydın Arapapıştı Kanyonu bir kez daha kapılarını açıyor
KKTC'de başörtülü öğrencinin okula alınmamasına Ömer Çelik'ten sert tepki
Emine Erdoğan'dan 30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü paylaşımı