Koliden 20 milyar lira çıkacak

Ramazan ayına günler kala, Ramazan’ın vazgeçilmezi erzak kolileri de raflardaki yerini almaya başladı. Koli fiyatları 350 lira ile 1.000 lira arasında değişirken, hediye çeklerinin de kullanımı artıyor. Bu yıl koli ve çeklerin yaklaşık 20 milyar liralık hacim yaratması bekleniyor.
Gazete haberi
Perakendeciler, çalışanlara verilen hediye çekleri ve hayırseverlerin dağıtacağı yardım kolilerinin ramazanda 17-20 milyar liralık bir ekonomi oluşturmasını bekliyor. İstanbul Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Perakendeciler Derneği (PERDER) Başkanı Faruk Güzeldere, 2024’te yaklaşık olarak hediye çekleri ve kolilerin 10-12 milyar lira civarında bir ekonomi oluşturduğunu hatırlatarak, “Bu yıl 17-20 milyar liralık bir ekonomi oluşturmasını bekliyoruz” dedi.
İHTİYACA HİTAP ETMELİ
Geçen yıla oranla ramazan kolisi fiyatlarında yüzde 15-20 artış gözlendiğini söyleyen Güzeldere, “Daha çok temel gıda maddelerinin bulunduğu 13 çeşit üründen 21 çeşit ürüne kadar farklılık gösteren kolilerin fiyatları, 350 lira ile 1.000 lira arasında değişiklik gösteriyor” dedi. Koli hazırlığında bulunan perakendeci firmalara da öneride bulunan Güzeldere, “İhtiyaç sahiplerine ulaştırılan kolilerde bulunan ürünlerin ihtiyaca gerçek anlamda hitap etmesi ve tüketilebilir kalitede olması önemli. Hayırseverler ise ürünlerin son kullanma tarihlerine, kalitesine, içeriklerine ve gramajlarına dikkat etmeli” diye konuştu.
ÇEK KULLANIMI ARTIYOR
Son yıllarda ihtiyaçların tespiti noktasındaki zorluklar ve kolilerin dağıtım maliyetinden dolayı hediye çeklerinin kullanım payının da yüzde 70-80 arttığını ifade eden Güzeldere, şunları söyledi: “Hediye çekleriyle alışveriş yapan ihtiyaç sahipleri, bu alışverişlerini yıl içerisine yayabiliyor, farklı günlerde ihtiyaçları mukabilinde kullanabildikleri gibi gıda dışında ürün alımlarıyla da ihtiyaçlarına yönelik alışveriş yapma imkanı bulabiliyor.”
KAHVALTILIK VE ŞARKÜTERİ
Gıda Perakendecileri Derneği (GPD) Başkanı Alp Önder Özpamukçu da bu dönemde kahvaltılık, şarküteri ve yerel lezzetlere uygun gıdalarda talep artışı olduğunu belirterek, “Perakende sektörü, tedarik ve operasyon konusunda hazırlıklı. Bu dönemde temel gıda özelinde bir sıkıntı yaşanmıyor, yakın zamanda da beklemiyoruz. Arz kaynaklı olası fiyat değişimlerini tüketiciye yansıtmanın frenlenmesi hususunda perakendeciler olarak elimizden geleni yapmayı sürdüreceğiz. Burada tüketicilerimiz, aldığı hizmetleri araştırarak, karşılaştırmaları yaparak ve değerlendirerek alışverişini yapmalı” ifadelerini kullandı.
İSRAFA DUR DE
Türkiye’nin gıda israfında dünya ortalamasının çok üstünde seyrettiğini hatırlatan Özpamukçu, “İsraf edilen her gıda enflasyonun artmasına vesile olurken ülkemizin milli servetinin boşa harcanması anlamına da geliyor. Bu yönde İstanbul Ticaret Odası’nın başlattığı ve bizim de destek verdiğimiz ‘Gıdada İsrafa Dur De’ kampanyası ile hem sektörün bu yönde yaptıklarının yaygınlaşması hem de tüketici bilincinin artırılması için çalışmaları sürdüreceğiz” diye konuştu.
STK’LARA BAĞIŞ İMKANI
CarrefourSA’nın geleneksel hale gelen Ramazan kolileri, bu yıl da CarrefourSA mağazaları ve CarrefourSA Online Market’te 3 farklı seçenek ile müşterilerle buluşuyor. CarrefourSA Kart ile 13 ürün içeren Klasik Ramazan Kolisi 369.95 TL’ye, 23 ürün içeren Süper Ramazan Kolisi 629.95 TL’ye, 26 ürün içeren Mega Ramazan Kolisi ise 799.95 TL’ye alınabiliyor. Ayrıca gıdadan tekstile binlerce üründe geçerli 250 TL, 500 TL, 1.000 TL ile 2 bin TL değerindeki CarrefourSA Hediye Kart ve CarrefourSA Kurumsal Hediye Kart da bulunuyor. CarrefourSA, müşterilerine çeşitli STK’lara bağış yapabilme fırsatı sunuyor. CarrefourSA mağazaları ve CarrefourSA Online Market’te yapılan alışverişlerinde Ramazan kolisi bağışında bulunma imkanı mevcut.
KADIN KOOPERATİFLERİNE DESTEK
Hepsiburada, Türkiye’nin dört bir yanından kadın kooperatiflerinin yöresel ürünlerini Ramazan sofralarıyla buluşturmak için yeni bir kampanya başlattı. Hataylı Hazek Kadın Kooperatifi’nin kömbeleri, Ankazen Kadın Kooperatifi’nin üzüm suyundan ürettiği 500 yıllık yöresel içecek Kırklareli Rumeli hardaliyesi, Ordu’dan Çamaş Hanımeli Kadın Kooperatifi’nin fındıklı ve sade süt reçelleri, Gaziantep’ten Gaga Store’un yüksek miktarda antioksidan, vitamin, protein içeren Moringa Çayı ve daha binlerce ürün keşfedilecek yöresel lezzetler arasında yer alıyor.
HARCAMALAR ARTIYOR
Türkiye’de Ramazan ayı ile birlikte online market uygulamalarına ilgi artarken, özellikle yemek pişirme ürünleri ve küçük mutfak aletleri yoğun talep görüyor. RTB House, Ramazan ayı boyunca e-ticaret trendlerine dair kapsamlı bir rapor yayınladı. Bu dönemde e-ticaret işlemlerinde yüzde 23’lük bir artış ve siparişlerin toplam değerinde yüzde 13’lük bir yükseliş gözlemleniyor. Rapora göre, tüketicilerin yüzde 64’ü Ramazan ayında daha fazla harcama yaptığını belirtiyor. Ramazan aramaları son beş yılın en yüksek seviyesine ulaştı ve bir önceki yıla göre yüzde 58 artış gösterdi. Rapor, Ramazan ayında tüketici davranışlarındaki önemli değişimlere de ışık tutuyor. Mobil cihaz kullanımında yüzde 74’lük bir artış ve sosyal etkileşimlerde yüzde 70’lik bir yükseliş yaşanıyor.