EkonomiKonut alım-satımında dolandırıcılığa önlem

Konut alım-satımında dolandırıcılığa önlem

Paylaş
Konut alım-satımında dolandırıcılığa önlem

İkinci el araç alım-satımında zorunlu olan güvenli ödeme sisteminin benzeri konut alışverişinde de uygulanıyor. 2015 yılından bu yana isteğe bağlı tercih edilen uygulama, yaklaşık 2 yıldır e-Devlet üzerinden de kullanılabiliyor. Konutta fiyatların yükseldiği, satışların da hızlandığı bu dönemde uygulama, yalnızca 70 lira karşılığında dolandırılma riskini önlüyor.

İKİNCİ EL OTODA ZORUNLU OLDU!

Haberin Devamı

İkinci el araç alışverişini daha güvenli hale getirmek amacıyla başlatılan Güvenli Ödeme Sistemi 27 Eylül itibarıyla devreye girdi. Ticaret Bakanlığı ve Türkiye Noterler Birliği işbirliği ile başlatılan uygulama nakit taşıma, sahte para ve satış bedelinin ödenmemesi gibi risklerin ortadan kaldırılmasını hedefliyor. Sistemde, önce satıcı güvenli ödeme sürecini başlatacak, sonra alıcı notere gitmeden önce referans numarasıyla parayı aracı kuruluşa yatıracak. Satışın onaylanması sonrasında güvenli hesapta bekleyen para anında satıcının hesabına geçecek. Uygulama herkes için zorunlu tutuluyor.

GÖNÜLLÜ TERCİH EDİLİYOR

Oto alışverişinden daha büyük bedeller konut alım-satımında söz konusu oluyor. Son dönemde yükselen fiyatlar ve artan satışlar da göz önüne alındığında konut alışverişinde dolandırıcılık riskine karşı tetikte olmak önemli. İkinci el araçlar için zorunlu olan bu uygulamanın benzeri, konut alım-satımı için de hizmete sunuluyor. Ancak sistem gönüllü bir şekilde tercih ediliyor. Yani zorunlu değil, çok fazla kişi de uygulamadan haberdar değil. Söz konusu uygulamanın kullanılması halinde gayrimenkul ile satış bedeli eş zamanlı olarak el değiştiriyor, sahte para, dolandırıcılık, hırsızlık gibi riskler de bertaraf ediliyor.

Haberin Devamı

E-DEVLET ENTEGRASYONU

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü işbirliğiyle Takasbank’ın sunduğu Taputakas uygulaması, 2015 yılından bu yana kullanılıyor. Uygulama, 2023 yılından itibaren e-Devlet’ten de sunulmaya başlandı. Bu tarihe kadar daha dar kapsamlı bir erişimi olan uygulama, e-Devlet entegrasyonu sağlandıktan sonra 64 milyonu aşkın e-Devlet kullanıcısına hitap etmeye başladı. Böylece çok daha geniş bir kitleye ulaşma imkanı sağlandı. Sistem ayrıca Ziraat Bankası, VakıfBank, Emlak Katılım Bankası ve Albaraka tarafından ‘Tapu Güvenilir Hesap’ adı altında da sunuluyor.

SİSTEM NASIL KULLANILIYOR?

* e-Devlet üzerinden işlem yapmak isteyen alıcı ve satıcı tapu dairesinden almış oldukları e-ödeme numaraları ile Tapu Takas İşlemleri hizmetine giriyor. Alım satım sırasında satış bedelinin, alıcı tarafından Takasbank’a gönderildiği ve Takasbank tarafından özel bir hesapta bloke edildiği anlık olarak sorgulanabiliyor. Sistemde paranın bloke edildiği görüldüğünde tapuda imzalar güvenle atılıyor. Tapuda alım satım işlemi gerçekleştikten kısa bir süre sonra para, e-Devlet Kapısı’nda kayıt esnasında bildirilen hesaba EFT ile gönderiliyor.

Haberin Devamı

* Bankalar üzerinden Tapu Güvenilir Hesap sistemini kullanacakların o bankada hesabının olması gerekiyor, karşı tarafın bir bankada hesabının olması yeterli oluyor. Taraflardan biri (alıcı ya da satıcı) tapu dairesinden alınan e-ödeme makbuz numarası ile banka şubesinden başvuru yapıyor. Karşı taraf işlemi onaylıyor. Gayrimenkul bedeli güvenli hesaba aktarılıyor. Tapu dairesinde devir işlemi gerçekleştiğinde hesapta bulunan gayrimenkul bedeli satıcıya otomatik olarak aktarılıyor.

ÜCRETİ VAR MI?

* Alıcı ve satıcıdan, konut satış bedeline bakılmaksızın 70 lira ücret alınıyor.
* Kredili veya kredisiz tüm gayrimenkul devir işlemlerinde uygulama kullanılabiliyor.
* Hisseli alım-satım işleminde uygulama kullanılamıyor.
* Satış bedelinin Türk Lirası cinsinden olması gerekiyor.

Haberin Devamı

AVANTAJI NEDİR?

Satıcı, tapu tarafından alıcıya gayrimenkul devir işlemi gerçekleştirildiğinde satış bedelinin hesabına geçeceğinden emin oluyor. Paranın sahte çıkması veya çalınması risklerini bertaraf ediyor. Alıcı da gayrimenkul devir işlemi gerçekleştirilmeden satış bedelinin satıcıya aktarılmayacağını bilerek rahat ediyor. Ayrıca nakit taşımaya gerek kalmıyor. Satış işleminin iptal edilmesi durumunda, gönderilen para hesaba iade ediliyor