EkonomiKonut fiyat artışı enflasyona yetişemedi

Konut fiyat artışı enflasyona yetişemedi

Paylaş
Konut fiyat artışı enflasyona yetişemedi

Merkez Bankası’nın dün açıkladığı konut fiyat endeksine göre; Türkiye genelinde ev fiyatları eylülde bir önceki aya göre yüzde 1 oranında artarken bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak yüzde 27.4 oranında arttı, reel olarak ise yüzde 14.7 oranında azaldı. Bir başka deyişle konut fiyatlarındaki artış enflasyon artışının gerisinde kaldı.

Ülke genelinde bir evin ortalama metrekare fiyatı 33 bin 910 lira olurken, İstanbul’da bu tutar 52 bin 48 lira, Ankara’da 27 bin 966 lira olarak belirlendi. Özetle şu anda 100 metrekare bir evin Türkiye ortalama fiyatı 3 milyon 391 bin lira seviyesinde.

Haberin Devamı

MALİYET ARTIŞ HIZI YAVAŞLADI

Öte yandan konut fiyatlarında belirleyici olan inşaat maliyet endeksinde artış hızı yavaşlıyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı endeks, ağustosta yıllık yüzde 41.54 arttı. Haziranda yüzde 66.12 artan endeks, temmuzda yüzde 46.35 yükselmişti. Yani son 3 aydır gerileme serisine girildi. Aylık bazda ise inşaat maliyet endeksi yüzde 1.18 yükseldi. Bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 34.98 arttı. Depremden sonra inşaat sektöründe usta bulunamayınca işçilik ücretleri de yükselmişti. Ancak son 2 aydır işçilik maliyetinde gerileme dikkat çekiyor.