EkonomiKonut sektörünün gözü faizde

Konut sektörünün gözü faizde

Paylaş
Konut sektörünün gözü faizde

Konut kredi faizleri aylık ortalama 3.7 seviyesinde bulunurken, yüksek faiz nedeniyle satışlar diplerde seyrediyor. Konut üreticileri de bu dönemi yeni yatırımlarına hazırlık için değerlendiriyor. Bugüne kadar 26 binden fazla kişiyi konut ve arsa sahibi yapan Nef de sürdürülebilir ve yenilik odaklı stratejisi kapsamında yurtiçinde 6 yeni konut projesine hazırlanıyor. Bir yandan da yurtdışı yatırımlarını hızlandırıyor. Nef Arsa’da da teslimler sürüyor ve yeni arsalar satışa hazırlanıyor.

TALEP BİRİKİYOR

Haberin Devamı

Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur, pandemiden sonraki 4 yılda şirkete ciddi likidite enjekte ettiklerini belirterek, “Faizlerin düşmesiyle bu kaynakları yatırıma dönüştürme beklentisindeyiz. İstanbul, İzmir ve Bodrum’da 6 hazır projemiz var” dedi. Bu projeler için faizlerin düşmesini, ortamın daha elverişli hale gelmesini beklediklerini söyleyen Timur, “Yüksek faizden düşük faiz dönemine geçiş sürecinde talep birikiyor. Düşük faize geçildiğinde talep dizginlerinden boşalırcasına artıyor. Biz de o döneme hazırlık yapıyoruz” diye konuştu.

YURTDIŞI HIZLANIYOR

Bu dönemde iki ana konuya odaklanacaklarını vurgulayan Timur, şöyle konuştu: “Bunlardan ilki, yurtiçinde yatırımı özgürleştiren, bireylerin kurumsal yatırım yapmasını sağlayan ve proje gayrimenkul yatırım fonları bakışı ile yatırımlarımızı genişleteceğiz. Paydaşlık kimliği ile yatırım imkanı birçok gayrimenkul projesi ve yatırımın önünü açabilir. Ortak malla mülkiyet gibi bir açılımımız olacak. İkincisi de yurtdışındaki yatırımlarımızı artıracağız. Sektörümüz yurtdışına açılırsa ülkeye çok ciddi kaynak getirir.”

Haberin Devamı

DÖVİZLE GETİRİYE YÖNELİK PROJE

Timur, yurtdışı yatırımları hakkında şu bilgileri verdi: “Almanya Hamburg’da tapulu, kira getirisi hazır yatırım sahibi olmak isteyenlere yönelik bir proje lansmanına hazırlanıyoruz. Çünkü dövizle getiri elde etmek için yoğun bir talep var. Ayrıca Almanya’da iki otel binası inşaatımız devam ediyor. ABD’de Brooklyn’de 1.5 yıl önce bitirdiğimiz projemize çok yakın bir lokasyonda ikinci projemizi devreye alıyoruz. Miami’de kiralama sektörü için geliştirdiğimiz yerler var. Kiralık konut ve öğrenci yurdu projesi. Dubai’de yap-sat projelerimiz vardı. Önceden park ettiğimiz şeylere şu anda hızlı bir dönüş yapıyoruz.”

TAPULAR TESLİM EDİLİYOR

Arsa fikrini 4 sene önce barınma sorununa karşı ihtiyaçlar doğrultusunda pazara sunan ve şu anda 32 bayisi bulunan Nef Arsa, tapu teslimlerine başladı. Erden Timur, “Satışına başladığımız arsalardan 7’sinin daha tapularını teslim etmeye başladık. Ege bölgesi ve İstanbul çevresinde yeni arsa projelerimizi de lanse etmeye başlayacağız. Geliştirdiğimiz 27 milyon metrekare arsamız var, kısım kısım satışa çıkarıyoruz” dedi. Nef Arsa lokasyonlarında yüzde 0.99 banka kredisi ve 48 aya varan vade seçenekleri sunuluyor.

Haberin Devamı

ARSA MÜŞTERİSİ 2 KATINA ÇIKACAK

Nef Arsa’nın aşamalı konut edinme modeli haline geldiğini anlatan Erden Timur, “Nef son iki yılda 3.5 milyon metrekarenin üzerinde arsa satışı gerçekleştirdi. Bundan iki yıl önce ciromuzun yüzde 12’si arsadan geliyordu. Bu oran şimdi üç-dört katına çıktı. Yaklaşık 10 bin olan Nef Arsa müşteri sayısını 1 yılda 20 bine çıkarma hedefimiz var. İlk çeyreğe kadar bayi sayısını da 60’a çıkaracağız” diye konuştu