Konuta erişim zorlaşınca fon yatırımı arttı
Konut fiyatlarındaki artışa konut kredisi faizlerinin yükselmesi de eklenince gayrimenkule erişim zorlaştı. Türkiye genelinde konut satışları nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11.8 azalarak 75 bin 569 oldu. Bu, Mayıs 2021’den bu yana en düşük aylık satış oldu. Konut satışları dip seviyelerde bulunurken, fiyat artışı da artık hız kesti ve reel (enflasyondan arındırılmış) olarak gerileme dönemine girdi.
Gazete Haberi
KREDİ MALİYETLİ
Gayrimenkul fiyatlarına ek olarak kredi faizlerindeki artış nedeniyle bireysel olarak gayrimenkul yatırımı yapmak zorlaşınca, Gayrimenkul Yatırım Fonları (GYF) öne çıkmaya başladı. 2019’da sadece 6 milyar lira seviyesinde olan toplam GYF büyüklüğü, bugün 83 milyar lirayı geçti. Geçen yıldan bu yana fon büyüklüğü yüzde 127 arttı. GYF’ler’in bu yıl da büyümeye devam etmesi bekleniyor.
PORTFÖY GENİŞLİĞİ
GYF’ler sadece konutu değil aynı zamanda kira getiren ticari gayrimenkulleri, lojistik depolama tesislerini, arsaları, dükkânları, AVM ve ofisleri de portföylerine ekleyebiliyor. Bireysel birikimi ile bir AVM’ye, otele ya da dev gayrimenkul projelerinden bağımsız bir bölüme sahip olamayacak kişilerin, GYF’ler sayesinde bu varlıkların sağladığı gelirden pay almaları mümkün oluyor.
5.3 MİLYAR LİRA İLE SEKTÖRÜN EN BÜYÜĞÜ
Yatırım fonu yönetim şirketi Re-Pie Portföy, kurduğu 28 GYF ile bu alanda en fazla fonu ihraç etti. Mart 2024 itibarıyla bu fonların toplam büyüklüğü 16.29 milyar liraya ulaşırken, Re-Pie Portföy de yaklaşık yüzde 20 pazar payı ile lider konumda. Re-Pie Portföy ve Atış Invest’in Bursa’da yer alan Downtown AVM için birlikte ihraç ettiği GYF, 2023 sonunda 5.3 milyar TL’ye ulaşan büyüklüğüyle sektörün lideri konumunda. Yatırımcı kabulüne devam eden bu fon, 400 bin TL yatırıma, 3 aylık periyotlarla 9 bin 525 TL kira getirisi sunuyor.
AVANTAJLARI NELER?
* Yatırımcılar, Gayrimenkul Yatırım Fonları ile düşük miktarlarda birikimleriyle bile profesyonel yöneticilerin uzmanlığından faydalanarak gayrimenkul yatırımı yapabiliyor.
* Gayrimenkul Yatırım Fonları, genellikle kira geliri ve varlık değerinin artışı gibi çeşitli yollarla yatırımcılara gelir sağlıyor. Düzenli gelir elde edebiliyor.
* Geleneksel gayrimenkul yatırımlarında, satıcı ile ilgili tereddütler yaşanabilirken, GYF’ler Sermaye Piyasası Kurulu’nun gözetim ve denetimine tabi.
* Bireysel yatırım yapıldığında karşı karşıya kalınan vergi dairesi, kiracı ve tapu işlemleri gibi zaman ve para kaybına neden olacak zorunluluklar da GYF’ler ile ortadan kalkıyor.
* Gayrimenkul Yatırım Fonu katılma payları iki yıldan sonra satılması durumunda gelir vergisinden muaf.
* GYF’ler, yatırımcıların tek bir gayrimenkule bağlı kalma zorunluluğunu ortadan kaldırarak risklerin dağıtılmasını da sağlıyor.