EkonomiKonuta kolay erişim girişime ucuz kaynak

Konuta kolay erişim girişime ucuz kaynak

Paylaş
Konuta kolay erişim girişime ucuz kaynak

283 milyar TL büyüklüğe ulaşan alternatif yatırım fonları 7’den 70’e büyük fırsatlar sunuyor. Gayrimenkul yatırım fonları ile dileyen topraktan konut projesine girebilirken, girişim sermayesi yatırım fonları sayesinde girişimciler yeni fikirlerini hayata geçirebiliyor. Sektörün son 10 yılda hızlı büyüdüğüne dikkat çeken Re-Pie Portföy Yönetim Kurulu Başkanı Emre Çamlıbel, “Alternatif yatırım fonlarının ülke ekonomisine katkısı artıyor” dedi.

İKİ AMİRAL GEMI GÜÇ VERİYOR

Haberin Devamı

Pandemi sonrası yüksek enflasyonla mücadelede merkez bankalarının ortaya koyduğu yüksek faiz döneminin sonuna yaklaşılması, alternatif yatırım fonu sektöründe beklentileri artırdı. Girişim sermayesi yatırım fonları (GSYF) ve gayrimenkul yatırım fonları (GYF) olmak üzere iki amiral gemisi bulunan alternatif yatırım fonları, Türkiye ekonomisi için ayrı bir önem taşıyor.

UNICORN SAYISI ARTACAK

Küresel çapta 2022’de 694 milyar doları aşarak zirve yaptıktan sonra düşüşe geçen girişim sermayesi yatırımlarının, yılın son çeyreğinde başlaması beklenen faiz indirimleriyle tekrar yeni zirvelere yönelmesi bekleniyor. Bu da önümüzdeki dönemde değeri 1 milyar doların üzerinde yeni unicorn şirketlerin sayısının artmasını, şirketlerin daha da büyümesiyle ekonomiye olan katkının artmasını sağlayacak.

Haberin Devamı

SPK DÜZENLEMESI ÖNEMLİ

Diğer taraftan yüksek faizler nedeniyle konuta erişimin zorlaştığı dönemde önemli bir alternatif haline gelen ‘gayrimenkul yatırım fonları’, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) son düzenlemesiyle önümüzdeki dönemde konut projelerini de gerçekleştirebilecek. Bu da sektörün büyümesini hızlandıracak. Sektördeki gelişmeleri ve fırsatları Türkiye’nin önde gelen alternatif portföy yönetim şirketlerinden Re-Pie Portföy’ün Yönetim Kurulu Başkanı Emre Çamlıbel anlattı.

YÜZDE 154’E VARAN ARTIŞ OLDU

Emre Çamlıbel’in verdiği bilgilere göre; Türkiye’de alternatif yatırım fonlarının büyüklüğü temmuz ayı ortası itibarıyla geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 154 artarak 283.5 milyar TL’ye ulaştı. Girişim sermayesi yatırım fonlarının toplam büyüklüğü temmuz ortası itibarıyla 184.19 milyar lira, gayrimenkul yatırım fonlarının toplam büyüklüğü de 99.3 milyar lira düzeyinde bulunuyor. 20 yıl önce 4.8 trilyon dolar düzeyinde olan küresel alternatif yatırım fonlarının büyüklüğü ise bugün 22 trilyon dolar seviyesinde.

BES’LERİN İLGİSİ BÜYÜMEYİ HIZLANDIRDI

Son yıllarda alternatif yatırım fonları Türkiye’de katlanarak büyüyor. Çamlıbel, 2019 sonunda 8.1 milyar lira olan alternatif yatırım fonlarının bugün 283.5 milyar liraya büyüklüğe ulaşmasının ardında yatan nedenleri şu sözlerle özetledi: “GSYF yatırımı ile uluslararası başarı yakalayan girişimlerin yatırımcısını yüksek performansları ile memnun etmesinin yanı sıra, bu fonların avantajlarının giderek fark edilmesi, BES’lerin GSYF’lere olan ilgisinin artması ve SPK’nın fonların gelişimi için getirdiği düzenlemeler etkili oldu.”

Haberin Devamı

FAİZDEKİ İNDİRİMLER GİRİŞİMLERE YARAYACAK

Yenilik yaratacak girişimlerin ve fikirlerin hayata geçirilebilmesi için finansman ihtiyacının önemine işaret eden Çamlıbel, “Burada devreye alternatif yatırım fonları giriyor” dedi. Alternatif yatırım fonlarının önümüzdeki dönemde ülke ekonomisine katkısının daha da artmasını beklediklerini kaydeden Çamlıbel, şunları söyledi: “Gelişmiş ülkelerde faiz indirimine paralel olarak yatırım iştahında artış yaşanacak. Türkiye girişim ekosisteminin de bundan pay almasını bekliyoruz. GSYF’ler diğer taraftan alternatif getiri arayan kurumsal ve bireysel yatırımcılar için de riskli ama uzun vadede yüksek getiri vadediyor.”

Haberin Devamı

FIRSAT PENCERESİNİ ARALADI

* Alternatif yatırım fonları sektöründe gelecek dönem beklentileri artıran diğer bir konu da gayrimenkul yatırım fonlarına yönelik. SPK tarafından yapılan düzenlemeyle proje gayrimenkul yatırım fonu (Proje GYF) kurulmasının önü açıldı. Yani artık bu fonlar topraktan gayrimenkul projesine yatırım yapabilecekler. Çamlıbel, gayrimenkul yatırım fonlarının, yüksek faiz ve yüksek fiyatlar nedeniyle konuta ve gayrimenkule erişimin zor olduğu dönemde yatırımcılara önemli fırsat penceresi açtığını söyledi.

* Yatırımcıların GYF’ler sayesinde kendi başlarına alamayacakları AVM’lere, otel, lojistik veya iş merkezi gibi ticari mülklere, konut projelerine veya her tür arsaya yatırım yapabildiğini vurgulayan Emre Çamlıbel, “Ayrıca gayrimenkullerin değer artışından ve kira gelirinden faydalanabiliyor. Bu düzenleme sayesinde konut arzının artması, buna bağlı olarak da konut fiyatları üzerindeki yukarı yönlü piyasa baskısının azalması öngörülüyor. Bu sayede konuta yönelik erişilebilirliğin artırılması hedefleniyor.”

Haberin Devamı

100’E YAKIN ŞİRKETE YATIRIM

Re-Pie Portföy’ün Türkiye’nin girişim ekosistemine ilk yatırımının Getir ile gerçekleştiğini hatırlatan Çamlıbel, şöyle devam etti: “Ekim 2018’de Getir GSYF’yi kurduk. O tarihten bugüne 100’e yakın şirkete yatırım yaptık. Re-Pie Portföy fonlarının yatırım yaptığı şirketler arasında Colendi, ACE Games, İkas, Modanisa ve EasyCep gibi unicorn adayları, PayPorter, yenilenebilir enerji sektörüne yatırım yapan ARF Bio ve halka arza hazırlanan mobilite alanında faaliyet gösteren BinBin yer alıyor.”

71.8 MİLYAR LİRALIK DEV OLDU

Re-Pie Portföy’ün faaliyetlerine 2015 yılında başladığını belirten Çamlıbel, şirketin toplam portföy büyüklüğünün 2024 yılı temmuz ayı itibarıyla 71.8 milyar lira seviyesine ulaştığını belirtti. Re-Pie Portföy’ün 40 adet girişim sermayesi yatırım fonunun toplam büyüklüğü 37.63 milyar lirayı aştı. Bu büyüklükle şirket, GSYF pazarında yüzde 20.43 payla ilk sırada yer alıyor. Şirketin 36 adet gayrimenkul yatırım fonunun toplam büyüklüğü ise yaklaşık 25.51 milyar lirayı buldu. Şirket GYF pazarında da yüzde 25.70 paya sahip.

Konuta kolay erişim girişime ucuz kaynak