EkonomiKonutta net-brüt metrekare tanımı netlik kazanıyor

Konutta net-brüt metrekare tanımı netlik kazanıyor

Paylaş
Konutta net-brüt metrekare tanımı netlik kazanıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, konutta metrekareyi abartılı gösterenler hakkında cezai müeyyide uygulanacak

Projeden konut satın alırken firmanın ifade ettiği ve tapuda yer alan metrekare ile gerçek büyüklük arasındaki farkın zaman zaman yüzde 50’ye ulaşması, Çevre ve Şehircilik Bakanlığını harekete geçirdi. Bakanlık yetkililerinden edinilen bilgiye göre, ortak mahallerin de metrekarede gösterilerek vatandaşların yanıltılması konutta brüt ve net metrekare tanımlarının yeniden belirlenmesini beraberinde getirdi.

Haberin Devamı

Bakanlık’ın açıklamasına göre, usule aykırı olarak metrekareleri abartılı gösterenler hakkında cezai müeyyide uygulanacak. Düzenlemenin İmar Kanunu ve Yapı Denetim Kanunu içinde yer alması bekleniyor. Ayrıca çalışma Emlak Vergisi ?Kanunu ve Belediye gelirleri Kanunu ile de birlikte değerlendirilecek. Bakanlık yetkililerinin açıklamasına göre, düzenleme, İmar Kanununun 42. maddesinin içine dercedilecek, usule aykırı olarak metrekareleri abartılı gösterenler hakkında cezai müeyyide getirilebilecek.

Açıklamayya göre, yeni düzenlemeyle fiili durum ile tapudaki aynı olacak. Brüt ve net metrekare tanımları daha açık belirlenecek. Brüt alan, ’kat içinde kullanılan faydalı alan olarak’ değerlendirilmesi düşünülüyor.

Tüketicilerin de kafası karışıyor

Haberin Devamı

Konutta farklı farklı kriterlerin baz alındığı metrekare tarifleri tüketicinin de kafasını karıştırıyor. Brüt metrekare tariflerinde, apartman holünden, asansör boşluklarına, oda bölmelerinden, merdiven ve kat sahanlıklarına, otopark alanlarına kadar pek çok alan bu tarifin içine girebiliyor. Bu nedenle konutlarda net metrekare ile brüt metrekare arasındaki fark yüzde 50’lere kadar çıkabiliyor.

Brüt metrekare nasıl hesaplanıyor?

Net ve brüt metrekare hesabı şirketten şirkete değişiyor olsa da genelde brüt alana konutla
birlikte şunlar dahil edilebiliyor:
- Blok girişleri n Merdivenler
- Yangın merdivenleri
- Kat koridorları
- Tesisat balkonları
- Asansör alanları
- Sosyal alanlar

SEKTÖR NE DİYOR?

NET TARİFİN ZAMANI GELDİ - Nazmi Durbakayım / İNDER ve Teknik Yapı Holding Başkanı

Nazmi Durbakayım, konutlarda eskiden sadece net metrekareden bahsedildiğini belirterek, yeni yapılan konutlarda asansör, yangın merdiveni ve sosyal alanlar gibi unsurların geliştirilmesi nedeniyle brüt metrekarenin gündeme geldiğini söyledi. Ancak, bu konuda bir standartın olmadığının altını çizen Durbakayım, “Vatandaş doğal olarak aldığı konutun büyüklüğünü merak ediyor. A firması metrekare söylerken koridorları, merdivenleri dahil ediyorsa, B firması sadece halı ölçüsünden bahsediyorsa C firması da bodrumdaki depoyu ve otoparkı metrekareye dahil ediyorsa burada bir karmaşa oluşuyor” dedi.

Haberin Devamı

Bir dairenin başka bir daireden büyük olduğunu söylerken net ölçülere göre tam tersi durumun ortaya çıkabildiğini ifade eden Durbakayım, şunları vurguladı:

“Artık net bir tarifin zamanı geldi de geçti bile. Brüt denildiğinde İstanbul’da veya başka bir şehirde aynı şeyler anlaşılmalı.”

BRÜT VE NET AÇIKÇA YAZILSIN - Uğur Dumankaya / Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi

Uğur Dumankaya, net ve brüt metrekare konusunda firmalar açısından haksız rekabetin yaşandığını belirterek, her firmanın net ve brüt metrekareyi kendine göre uyguladığını ve bir standardın olmadığını söyledi.

Dumankaya, brüt metrekarelerin projelere göre büyük farklılıklar gösterdiğini vurgulayarak, “Metrekareler her projenin şekline göre farklılaşıyor. Bina yüksek katlı ise brüt ile ne arasındaki fark artıyor, alçak katlı ise bu fark azalıyor” dedi.

Haberin Devamı

Dumankaya, tüketici açısından ise bu konunun suiistimallere açık olduğunun altını çizerek, “Net ve brüt metrekare arasında büyük farklılıklar oluşuyor. Bu nedenle sıkıntının bekliyoruz. Brüt metrekareye asansör boşluğu ya da otopark katılacak mı, sosyal tesisler hesaplamaya girecek mi, bunlar belirlenmeli” dedi.

Dumankaya, firmaların sözleşmeye hem brüt hem net metrekare tanıtımını yazmaları gerektiğini vurguladı.

AVRUPA’DA VAR, TÜRKİYE’DE YOK - Erhan Boysanoğlu / Mesa Mesken Sanayi Yönetim Kurulu Bşk.

Erhan Boysanoğlu, brüt ve net metrekare konusuna yıllardır dikkat çekmek için çaba gösterdiğini belirterek, bu konuda Avrupa’da uygulanan standartları bakanlık ile paylaştıklarını söyledi. Erhan Boysanoğlu, birçok ülkede net ve brüt metrekare konusunda uygulamanın aynı olduğunu vurgulayarak, Avrupa’nın birçok ülkesinde, Rusya’da, Dubai’de ve Japonya’da satışların net metrekare üzerinden yapıldığını vurguladı. Boysanoğlu, Türkiye’de ise illere göre ve hatta aynı il içinde farklı uygulamalar olduğunu anlatarak, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Türkiye’de müşteri yanıltılıyor. Konutlar net metrekare üzerinden satılmalı. Duvarlar ve sıva çıkınca kalan süpürülebilir alan satışta esas alınmalı. Balkon girebilir ama merdiven, sosyal alanlar, otopark gibi yerler satışa dahil edilmemeli. Net metrekare satılmalı. Bakanlık da bu konunun üzerine sonuna kadar gitmeli.”

YAVUZ KARAMAN - MİLLİYET