EkonomiKonutta rotayı yurt dışına çevirdik!

Konutta rotayı yurt dışına çevirdik!

Paylaş
Konutta rotayı yurt dışına çevirdik!

Türklerin son dönemde yurt dışı gayrimenkul yatırımlarında artış yaşanıyor. Merkez Bankası tarafından açıklanan ödemeler dengesi verilerine göre, Türkiye’deki yerleşiklerin yurt dışından yaptığı gayrimenkul alımı için ödediği tutar 2024’te bir önceki yıla göre yüzde 20.5 artarak 2.5 milyar dolara ulaştı.

2.5 MİLYAR DOLARI BULDU

Haberin Devamı

Bu rakam yeni yılın ilk ayında ise 144 milyon dolar olarak gerçekleşti. Uzmanlar, yurt dışında konut alımlarındaki artışta altın vize (golden visa) programının ve kiracı-ev sahibi arasında yaşanan uyuşmazlıkların etkili olduğuna dikkat çekti.

DUBAİ VE YUNANISTAN ÖNE ÇIKTI

Gayrimenkul Hizmet İhracatçıları Derneği (GİGDER) Yönetim Kurulu Başkanı Bayram Tekçe, 5-10 yıl önce yurtdışından yıllık gayrimenkul alım tutarının 130 milyon dolar seviyelerinde olduğunu anımsatarak, bu rakamın katlanarak arttığını söyledi. Tekçe, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türklerin yurt dışındaki gayrimenkul yatırımlarında Dubai ve Yunanistan öne çıkıyor. Yunanistan’ın tercih edilmesinin en önemli sebebi 250 bin Euro yatırımla alıcıya tüm Avrupa ülkelerinin kapısının açılması.”

Haberin Devamı

ORTALAMA 500 BİN DOLAR

İspanya ve Portekiz’in vize programını kapattığını belirten Tekçe, “Onların yerine Macaristan 250 bin Euro karşılığında altın vize programlarını başlattı” dedi. Ev alıp kiraya veren yatırımcıların da yönünü yurt dışına döndüğünü belirten Tekçe, son dönemde Türkiye’de kiracı ile ev sahibi arasında yaşanan olumsuzlukların artmasının yatırımcıların yurt dışına yönelimini hızlandırdığını anlattı. Yurt dışındaki gayrimenkullerin genelde 300 bin dolardan başladığını kaydeden Tekçe, “Türkler ortalama bir konut için 500 bin dolar ödüyor” ifadelerini kullandı.

VERGİSİZ YATIRIM AVANTAJI

Parcel Estates Üst Yöneticisi (CEO) Özden Çimen de Türklerin son yıllarda gayrimenkul yatırımı için yönünü Dubai’ye çevirdiğini belirterek, buradaki cazip kira getirisinin ve vergisiz yatırım avantajlarının hem bireysel hem de kurumsal yatırımcıların ilgisini çektiğini söyledi. Türklerin, Dubai’de en çok gayrimenkul yapan yatırımcılar arasında Hindistan, İngiltere, Rusya, Çin, Pakistan ve ABD’nin ardından 7’nci sırada olduğunu dile getiren Çimen, “2025 yılında Dubai’de en fazla gayrimenkul satın alan ilk 5 ülke arasına girebileceğimizi düşünüyorum. Dubai’de yalnızca bireysel yatırımcılar değil, Türk inşaat firmaları da büyük ölçekli projelerde aktif rol oynuyor. Altyapı, metro, otoyol ve konut projelerinde Türk müteahhitlerin etkisi artıyor” açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı