EkonomiKonutu yüzde 30 ucuzlatacak iki adımlı formül

Konutu yüzde 30 ucuzlatacak iki adımlı formül

Paylaş
Konutu yüzde 30 ucuzlatacak iki adımlı formül

Konut satışları son dönemde geriliyor. Gerek artan fiyatlar gerekse kredi maliyetlerinin yükselmesi nedeniyle konuta erişim zorlaştı. İhtiyaç ve talep canlı olsa da satışa dönmüyor. Satışlar orta üstü ve lüks segmentte nakit ağırlıklı ilerliyor ancak orta ve alt gelir grubunda konut almak isteyenler planlarını erteliyor ya da vazgeçiyor. Bu talebe yanıt verebilmek için son dönemde ‘aşamalı konut’ modelleri ön plana çıkıyor.

İNŞAAT 2 YIL SONRA

Haberin Devamı

Bu modeli uygulayanlardan biri de Babacan Holding oldu. “Babacan Arsadan” markasını kuran şirket, iki adımda ev sahibi yapacak. Yatırımcılar önce konutun arsa payını satın alacak, iki yıl ödemesini yapacak. 2 yılın sonunda inşaata geçilecek. Günün inşaat maliyetlerine göre bir fiyat çıkarılacak. İsteyen bu bedeli ödeyip ev sahibi olacak, isteyen arsa payını satacak. Bu modelle fiyatların yüzde 30-35 daha uygun olacağı hesaplanıyor.

ÖNCE KENDİ ARSALARINDA

Babacan Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Babacan, konut satışlarının düştüğünü ancak bu düşüşü ‘konuta talep yok’ şeklinde yorumlamanın yanlış olacağını belirterek, “Konuta erişim sorunu giderek büyüyor. Biz de bu sorunu nasıl aşabiliriz diye iki adımda ev almanın yolunu geliştirdik. Konut fiyatlarını belirleyen en önemli faktör arsa. Kendi mülkiyetimizdeki arsaları piyasanın çok altında fiyatla tüketiciye sunuyoruz” dedi.

Haberin Devamı

PİYASANIN ALTINDA

Konut alıcısına üç önemli avantaj sunduklarına dikkat çeken Babacan, şunları söyledi: “İlki vatandaş bir kerede 8-10 milyon lira borçlanmayacak. Aylık taksitler, konut kredilerindeki gibi yüksek olmayacak. İkincisi toplam ödenecek tutar piyasasının çok altında olacak. Üçüncüsü ise sorunlu bir arsayla uğraşmayacak. İmarlı, kurumsal bir markanın sorumluluk aldığı bir projeye dahil olacak. ‘Ben artık ev alamam’ diyenlere alternatif sunuyoruz.”

HEDEF 5 YILDA 10 BİN KİŞİ

Babacan Holding CEO’su Mehmet Babacan da fiyat ve ödeme seçenekleri hakkında şu bilgileri verdi: “İlk projemiz Tuzla’da 1+1 arsa payının fiyatı 990 bin TL’den başlıyor. Yüzde 30 peşin ve kalanı 24 ay taksitli ödeme seçeneği var. Aylık taksitler 29 bin TL’den başlayacak. Bu fiyatlar 15 Haziran’a kadar geçerli.” Babacan, Tuzla sonrasında Başakşehir, Arnavutköy ve Silivri’de bu modeli uygulayacaklarını, 5 yılda kendi arsalarında 10 bin kişiyi ev sahibi yapmayı planladıklarını söyledi.