EkonomiKredi kartına 'taksitsiz' hücum

Kredi kartına 'taksitsiz' hücum

Paylaş
Kredi kartına 'taksitsiz' hücum

Merkez Bankası’nın blog sayfası Merkezin Güncesi’nde, ‘Kartlı Harcama Tercihlerinde Son Dönem Eğilimler’ başlıklı bir analize yer verildi.

urada, Türkiye’de yaklaşık 28 milyon aktif kredi kartı kullanıcısı, 125 milyon kredi kartı, 191 milyon banka kartı bulunduğuna, kartlı harcamaların toplam hacminin 12.8 trilyon liraya ulaştığına dikkat çekildi. Analizde ayrıca 2015 yılında ayda 2 milyon temassız ödeme işlemi yapılırken mevcut dönemde her ay 1 milyar adetin üzerinde temassız ödeme işlemi gerçekleştiği de bildirildi.

Haberin Devamı

YÜZDE 21’DEN 34’E FIRLADI

Analizde ödeme tercihlerinin nakit kullanımından kart kullanımına kaymasının hane halkı harcama türlerine yansıdığına da vurgu yapıldı. Burada, “Hane halkı tüketim harcamalarında kredi kartı ile taksitsiz yolla veya banka kartı ile yapılan harcamaların payı son yıllarda artıyor. Banka kartı ile harcamaların toplam hane halkı tüketimindeki payı yüzde 6.8’den yüzde 10’un üzerine, taksitsiz kredi kartı payı ise yüzde 21’den yüzde 34’e ulaştı” denildi. Ayrıca kredi kartlarından nakit para çekme işlemi olan nakit avansın toplam harcamalar içindeki payının da oldukça düşük olduğu belirtildi.

DİJİTALLEŞME ETKİSİ FAZLA

Kart ile yapılan harcamaların artmasında dijital kanalların çoğalması, kartlı ödeme yöntemlerinin kullanım kolaylığı sunması, salgın dönemiyle birlikte temassız ödeme tercihinin hızlı bir şekilde artması ve nakit taşımanın azalması da önemli bir yer tutuyor. 2015 yılından günümüze kredi kartıyla yapılan harcamalar reel bazda 2 kat artarken banka kartlarıyla yapılan harcamalar yaklaşık 3 kat artış gösteriyor.

Haberin Devamı