EkonomiKredi kartlarına 'savunma' payı

Kredi kartlarına 'savunma' payı

Paylaş
Kredi kartlarına 'savunma' payı

Savunma Sanayii Destekleme Fonu (SSDF) kaynaklarının artırılması amacıyla Savunma Sanayii ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun’da değişikliğe gidiliyor.

 AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan kanun teklifi TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Buna göre; kredi kartı limiti 100 bin lira ve üzerinde olanlar, her bir kart başına yıllık 750 lira katılma payı ödeyecek. Ayrıca gayrimenkul satışında alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı 750 lira katılma payı alınacak. Tapuda yapılan diğer işlemlerden 375 lira tahsil edilecek. Noterlerde yapılan; sıfır araç tescillerinde 3 bin lira, ikinci el araç alım satımında 1.500 lira, diğer işlemlerden de 75 lira katılma payı alınacak.

Haberin Devamı

DRONE VE SAATLERE ÖTV

Motor silindir hacmi 100 cc altında olan motosikletler Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) kapsamına alınacak. Matrahı 5 bin lira ve üzerinde olan kol ve cep saatleri ile drone’lar için yüzde 20 Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) uygulanacak. Yine vergi beyannamelerinden, gümrük idarelerine verilen beyannamelerden, sosyal güvenlik kurumlarına verilen beyannamelerden alınan damga vergisi tutarı kadar, yıllık gelir vergisi beyannamelerinden ise damga vergisi tutarının yarısı kadar bedel alınacak. Katılma payına ilişkin hükümler, 1 Ocak 2025 tarihinde yürürlüğe girecek. Düzenlemeler ile 70-80 milyar liralık katkının gelmesi hedefleniyor.