EkonomiKripto borsalarında lisansla güvenli yatırım dönemi

Kripto borsalarında lisansla güvenli yatırım dönemi

Paylaş
Kripto borsalarında lisansla güvenli yatırım dönemi

Kripto varlık ekosistemine yönelik düzenleme içeren ‘Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’, 26 Haziran’da Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaşmış, 2 Temmuz’da da Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti.

10 MİLYON KİŞİ İŞLEM YAPIYOR

Haberin Devamı

Böylece Türkiye’de kripto varlıklara dair ilk yasal çerçeve oluşturulmuştu. Bu düzenlemenin ardından Türkiye’de 10 milyon kişinin irili ufaklı işlemlerle yer aldığı kripto para borsalarında lisanslı dönem başlıyor.

76 ŞİRKETTEN 12’SİNE ONAY ÇIKTI

Yasayla, piyasadaki oyunculardan, aynen bankalarda olduğu gibi başta altyapı ve güvenlik olmak üzere birçok yatırımı yapması, 50 milyon TL sermaye ile birlikte yeterlikleri karşılaması beklendi. Aksi taktirde lisans alamayacak ve hizmetlerini durdurmak zorunda kalacaklardı. Yaz aylarının başında Sermaye Piyasası Kurumu’na (SPK) lisans için Türkiye’de faaliyet gösteren 76 şirket başvurdu. Binance, Btctürk, Paribu, Coinbase gibi büyük oyuncuların da aralarında yer aldığı 12’si koşulları sağladı.

Haberin Devamı

8 KASIM’A KADAR İKİNCİ ŞANS

Lisans alamayanlar için 8 Kasım 2024’e kadar ikinci bir şans tanındı. Kurallara uymayan kapanacak. Canlı işlem takibi ile kara para aklama ve dolandırıcılık engellenecek. Yabancı menşeili kripto varlık şirketlerinin Türkiye’de ofis açmaması durumunda faaliyet göstermesi mümkün olmayacak. Yerli teknolojiler öne çıkacak. Kripto dünyasıyla ilgili düzenlemeler hakkında bilgi veren Av. İzel Beliz Taylan, “Kanuna uyumluluk süreci lisans alınmasıyla sona ermeyecek. İkincil düzenlemelerle beraber borsalara daha da sınırlayıcı düzenlemelerin gelmesi bekleniyor” dedi.

ŞÜPHELİ İŞLEME ANLIK TAKİP

İzel Beliz Taylan’ın verdiği bilgiye göre; kanun ‘Müşterilerin kripto varlık transfer işlemlerinde Kurul ve Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanlığı tarafından yapılan düzenlemelere uyulur…’ diyerek MASAK’ın mevcut yetkisini yinelemiş oldu. Bu nedenle; kripto varlık platformlarında bu bahsedilen suçların gerçekleşmesi durumunda; platformlardan; ‘MASAK şüpheli işlem bildiriminin’ yapılmasını ve işlemin dokunduğu paydaşlarının detaylarının paylaşılması ve bunların detaylıca raporlanması beklenecek. Kripto AML (anlık işlem takibi) konularında özelleştirilmiş teknolojilerin platformlarca kullanılması da şüpheli işlemlerin anlık olarak da takibinin yapılması konusunda platformlara kolaylık sağlamış olacak. Türkiye’de, örneğin, yerli girişimlerden Defy gibi girişimler anlık olarak riskli işlemleri takip edilebiliyor. Bu servislerin kullanımı öne çıkacak.

Haberin Devamı