Ekonomi Kripto varlıklar yasal statü kazandı

Kripto varlıklar yasal statü kazandı

Paylaş
Kripto varlıklar yasal statü kazandı

Blokzincir teknolojisi kullanarak oluşturulan ve şifreleme yoluyla güvence altına alınan dijital kripto varlıkların tanımlanması ve lisans alınması gibi konulara ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifi, Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Düzenlemeye dair merak edilen konuların başında vergilendirme geliyordu. Yasada yatırımcılardan vergi alınması yönünde bir düzenleme yer almadı.

SPK TEK YETKİLİ

Haberin Devamı

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), sermaye piyasası araçlarının kripto varlık olarak ihraç edilebilmesinde yetkili olacak. Ekosistemin düzenlenmesine yönelik yetki SPK’ya verilirken, bilgi sistemleri ve teknolojik altyapıları konularında TÜBİTAK’ın belirleyeceği kriterler uygulanacak. İlk düzenlemelerin ana odak noktalarından biri, ülkede hizmet sunan platformların lisanslama süreçleri oldu. Buna göre, platformların kurulabilmesi ve faaliyete başlaması için SPK’den izin almaları zorunlu olacak.

İZİNSİZ İŞLEME CEZA

Şu anda hizmet sağlayıcılığı faaliyeti yürütenler, yürürlük tarihinden itibaren 1 ay içinde faaliyet izni almak üzere gerekli başvuruları yapacaklar. İzin almaksızın faaliyet yürüttüğü tespit edilen kişilerin yetkililerine 3 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5 bin günden 10 bin güne kadar adli para cezası verilecek. Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının borçları nedeniyle müşterilerin nakit ve kripto varlıkları haczedilemeyecek. Kripto varlık hizmet sağlayıcı yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile diğer mensupları zimmet suçu işlerse, 8 yıldan 14 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak.

Haberin Devamı