Ekonomi Kriptoda yeni dönem resmen başladı

Kriptoda yeni dönem resmen başladı

Paylaş
Kriptoda yeni dönem resmen başladı

Blokzincir teknolojisi kullanarak oluşturulan ve şifreleme yoluyla güvence altına alınan dijital kripto varlıklara ilişkin düzenleme Resmi Gazete’de dün yayımlanarak yürürlüğe girdi.

GAYRİ MADDİ VARLIK

Haberin Devamı

 Düzenlemeyle kripto varlıklar ilk kez ‘gayri maddi varlık’ olarak tanımlandı. Kripto varlık alanında faaliyet gösterebilmek için Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) izni gerekiyor. Lisans başvurusu için ise bir aylık süre tanınacak.

YETKİLİ KURUMLAR

Düzenlemeye göre; SPK, sermaye piyasası araçlarının kripto varlık olarak ihraç edilebilmesinde yetkili olacak. Kurum ayrıca, kripto varlık hizmet sağlayıcılarla müşterileri arasında sözleşmelerin düzenlenmesine, kapsamına, değiştirilmesine, ücret ve masraflara, sözleşmenin sona ermesine, feshine ve bu sözleşmelerin içeriğinde yer alması gereken asgari hususlara ilişkin belirlemeler yapabilecek.

ŞİMDİLİK VERGİ BULUNMUYOR

* Yatırımcılardan vergi alınacak mı?

Haberin Devamı

Yatırımcılardan vergi alınması yönünde bir düzenleme bulunmuyor. Sadece, Türkiye’de hizmet sunacak platformların her yıl bir önceki yılki faiz gelirleri hariç tüm gelirlerinin yüzde 1’i SPK’ya, yüzde 1’i ise TÜBİTAK bütçesine ilgili yılın mayıs ayı sonuna kadar platformlarca ödenerek gelir olarak kaydedilecek.

1 AY İÇİNDE BAŞVURU ŞARTI

* İzinsiz işlemin cezası nedir?

İzinsiz faaliyet gösterenlere üç yıldan beş yıla kadar hapis ve 5 bin günden 10 bin güne kadar adli para cezası verilecek. Kripto varlık platformlarında gerçekleşen tüm transferler kayıt altına alınacak. Şu anda hizmet sağlayıcılığı faaliyeti yürütenler, yürürlük tarihinden itibaren 1 ay içinde faaliyet izni almak üzere gerekli başvuruları yapacaklar. Lisans almak istemeyen platformlar 3 ay içinde tasfiye olacak. mDenetimleri kim yapacak? Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının mali denetimi ve bilgi sistemleri bağımsız denetimi, SPK tarafından ilan edilen listede yer alan bağımsız denetim kuruluşlarınca yapılacak.

YÖNETİCİLER CEZA ALACAK MI?

Kripto varlık hizmet sağlayıcı yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile diğer mensupları zimmet suçu işlerse, 8 yıldan 14 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak.

* Yurtdışı merkezli platformlar lisans almazsa kapatılacak mı?

Kanunla yurtdışı merkezli, ülkede hizmet sunmayan ve lisansı olmayan platformlar için işlem uygulanmayacak. Ancak bu platformlarca lisans alınmadan Türkiye’de işyeri açılması, Türkçe internet sitesi oluşturulması, sunulan kripto varlık hizmetlerine ilişkin doğrudan veya Türkiye’de yerleşik kişi ya da kurumlar aracılığıyla tanıtım ve pazarlama faaliyetlerinden herhangi birinde bulunulması, izinsiz kripto hizmet sağlayıcılığı olarak kabul edilecek.

Haberin Devamı

VARLIKLARA EL KONULAMAYACAK

* Haciz işlemi yapılabilir mi?

Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının borçları nedeniyle müşterilerin nakit ve kripto varlıkları haczedilemeyecek. Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının mal varlığı ise müşterilerin borçları nedeniyle kamu alacakları için olsa dahi haczedilemeyecek.

* Kripto ATM’leri kullanılabilecek mi?

Müşterilerin kripto varlıklarını nakde veya kripto varlığa çevirebilmelerine imkan veren ve ATM olarak bilinen elektronik işlem cihazları, faaliyetlerini kanunun yürürlüğe girdiği tarihi takip eden üç