Kültür Yolu'nda uluslararası adım
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 3 yıldır düzenlediği yerel ve uluslararası sanatçıları, kültürel mirası, tarihi değerleri ve lezzetleri bir araya getiren Türkiye Kültür Yolu Festivalleri (KYF), bu yıl da tüm hızıyla devam ediyor. Ekim 2021’de İstanbul Beyoğlu Kültür Yolu Festivali ile başlayan, 2022 yılında Ankara, Çanakkale, Diyarbakır ve Konya da dahil edilerek 5 ayrı şehirde yapılan Türkiye Kültür Yolu Festivalleri, bu yıl 11 şehre yayıldı. 5-13 Ağustos’ta Nevşehir Kapadokya ile başlayan festivaller, 19-27 Ağustos’ta Trabzon Sümela ve Erzurum Palandöken’de eşzamanlı düzenlendi ve dün itibarıyla tamamlandı.
MELTEM KARA
100 GÜNLÜK SERİ
Erzurum Palandöken Kültür Yolu Festivali’nde bir araya geldiğimiz Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu ile festivallere ilişkin konuştuk. Festivallere ilk yılında 7.8 milyon, ikinci yılında ise 33 milyon kişinin katıldığını ifade eden Mumcu, bu yıl 5 Ağustos’ta Kapadokya’da başlayan festivallerin 100 günlük bir seri ile 12 Kasım’da Antalya’da son bulacağını belirtti. Mumcu, “Bu yıl 30 bine yakın sanatçımızın katılımıyla 4 binin üzerinde etkinlik yapmayı planlıyoruz. Bu etkinlikler için 11 ilimizde 500’den fazla kültür sanat mekanı belirledik” dedi.
DUYURU LİSTESİNE GİRECEK
Festivaller, yalnızca kendi şehrinden değil çevre illerden de yerli turisti çekiyor. Şimdi ise festivallerin dünyaca bilinirliğe sahip olması ve hem yabancı hem de nitelikli turisti çekmesi için de önemli bir adım atılıyor. Kültür Yolu Festivalleri için Uluslararası Festivaller Birliği’ne başvuru yapacaklarını açıklayan Mumcu, “Bu sayede festivallerin dünyada tanınırlığı artacak. Kültür Yolu Festivallerinin uluslararası festival duyuru listesine girmesi, yurtdışında tanıtım açısından çok önemli” dedi.
96 BİN KİŞİ KONSERDE
Palandöken Kültür Yolu Festivali süresince, 37 farklı mekanda her yaştan insana hitap eden 400’den fazla etkinlik düzenlendi. 5 günlük rakamlara göre, konserlerde 300 binden fazla kişi ağırlandı. Konserlerden birine 96 bin kişi katıldı. Çocuk şehrinde ise 40 binden fazla çocuk eğlendi.
35 ŞEHRE YAYILACAK
Artık festivallerin takvimini bir yıl önce açıklayacaklarını, 2024’ün takvimini de Antalya’daki festivalin son gününde açıklamayı planladıklarını söyleyen Mumcu, şöyle konuştu: “Her yıl 5 şehrimizi daha takvime ekleyeceğiz. 2028 yılına kadar festivali ülke genelinde 35 şehre çıkarmayı hedefliyoruz. Bundan sonraki süreçte, daha önce festival yaptığımız şehirlerde hep aynı tarihte festival yapmak istiyoruz.”
ERZURUM MÜZESİ’Nİ 10 BİN KİŞİ GEZDİ
İçerisinde M.Ö. 5 binlere kadar uzanan arkeolojik buluntular, Urartu, Roma, Selçuklu ve Cumhuriyet dönemini içeren etnografik bölümler bulunan ve 20 bine yakın eserin yer aldığı Erzurum Müzesi, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından festivalin ilk gününde (19 Ağustos) açılmıştı. Müzeyi, açılışından itibaren geçen bir haftada yaklaşık 10 bin kişi ziyaret etti.
YEREL EKONOMİYE KATKI
Festivaller ile bölge halkının kültür ve sanat etkinliklerine rahat ve ücretsiz ulaştığını söyleyen Mumcu, şehirlerin marka değerinin arttığını, festival düzenlenen her şehirde, yerel aktörlerin de işin içine katılarak yerel ekonomiye destek sağlandığını vurguladı. Festivalleri düzenlerken şehirlerdeki esnaf ve konaklama sektörü faydalansın diye düşük sezonu hedeflediklerini belirten Mumcu, “Böylece yoğunluğun düşük olduğu dönemde yoğunluk sağlıyoruz. Örneğin Erzurum Palandöken’de kış sezonunda doluluk zaten artıyor. Bu dönemde ise doluluklar düşüktü. Düşük sezonda festivalimizi düzenleyip ekonomik etkinliği de artırdık” diye konuştu.
- Narin Güran cinayeti davasında yeni gelişme! Dara bölgesi görüntüleri incelenecek
- Bakan Memişoğlu'ndan Yenidoğan çetesi açıklaması: Görevimiz kötüleri ayıklamak ve gerekli cezayı vermektir
- Tahliye olması için cumhuriyet savcısının tehdit edilmişti: Sanık Tuğçe Toptemel savunma yaptı
- Lapa lapa kar yağışı, soğuk hava ve sağanak yağışlar geliyor! Meteoroloji illeri tek tek uyardı
- Sinan Ateş'in ablası Selma Ateş'e saldırıyı azmettiren şüpheli, ev hapsinde eşi ve sevgilisini öldürdü