Maaş uçurumundan kurtulmak istiyorlar
Aynı odada karşılıklı çalışan kadrolu memur ile sözleşmeli memur arasında iki kattan fazla maaş farkı var. Kadrolu memur 2 bin, sözleşmeli ise 4-5 bin lira alıyor. Sözleşmeli memura 6 maaş da ikramiye veriliyor. Kadrolu memurlar bu adaletsizliğin giderilmesini talep ediyor
Aradaki makas kapatılsın
Kamu çalışanları maaş uçurumundan kurtulmak istiyor. Aynı odada karşılıklı masalarda oturan kamu çalışanları arasında iki buçuk katına kadar maaş farkı var. Kadrolu memurlar 2 bin lira maaş alırken, sözleşmeli çalışanlar 4-5 bin lira maaş alıyor. Üstelik sözleşmeli çalışan 6 ikramiye alıyor. Aynı işi yapanlar arasındaki bu adaletsizlik çalışma hayatında çatışmaya ve motivasyon kaybına neden oluyor. Memurlar yeni kamu personel rejimiyle aynı işi yapanların eşit maaş almalarını bekliyor. Memurlar bu süreçte de bir an önce yıllardır kendi maaşlarının 2.5 katına yakın maaş alanlar ile kendi maaşlarının eşitlenmesini talep ediyor.
Kamu çalışanı huzursuz
Özellikle modern insan kaynakları yönetiminin önemli unsurlarından birisi olan, ‘performansa dayalı ücret’ sisteminin kamu personel rejimi içinde tartışmaya açılması kamu çalışanlarını huzursuz etti. Çoğunlukla hizmet odaklı çalışan kamu kurumlarında görev yapanlar, performansa dayalı objektif bir sistem kurulmasının imkansız olduğunu belirtiyorlar.
Hizmet sektöründe performansa dayalı ücret sisteminin subjektif kriterlere göre ve amirin insiyatifinin ağırlıkta olduğu kanısı hakim olduğundan, memurlar bu konuda tedirgin. Performansı kim ölçecek? Sadece amir mi yoksa çalışma arkadaşları ortak bir değerlendirme mi yapacak? Performans ölçümü hangi kriterlere göre yapılacak? Neticede performans sonuçlarına göre ücret tespiti de gündeme geleceğinden kurumlarda hatta aynı kurumun birimleri arasında haksız değerlendirmelerden kaynaklanan ücret adaletsizliği ve çalışma ortamında kaos ortaya çıkması ihtimali mutlaka değerlendirilmeli.
‘Sözleşmeli’ sona mı erecek?
Kamu personel rejimi değişikliğinde, çalışmaları en çok zorlayacak konuların başında kamuda çalıştırılacak personelin statüsünün belirlenmesi geliyor. Halen kamuda; kadrolu memur, sözleşmeli personel, işçi, gibi statülerde çalışanlardan, sadece memur ve işçi statüsünün kalacağı yönündeki görüş ağır basıyor. Durum böyle olunca zaten sürekli eleştiriye maruz kalan sözleşmeli personel statüsü de ortadan kalkmış olacak. Halen sayıları 250 bin kişi civarında olan mevcut sözleşmeli personelin durumu ne olacak? En çok merak edilen nokta da bu.
Çünkü sözleşmeli personel de kendi arasında üçe ayrılıyor. Bunlar, kadro karşılığı sözleşmeli personel, 657 sayılı Kanun’un 4B maddesine göre çalıştırılan sözleşmeli personel ve kurumların kendi özel kuruluş kanunları gereğince çalıştırılanlar. Kamu personel reformunda hükümeti en çok zorlayacak konu da istihdam şekillerine göre personel ayrımına son verilmesi olacak gibi.
EĞİTİME GÖRE TERFİ VE MAAŞ
Kamu personel rejiminde öne çıkan diğer bir çalışma ise artık misyonunu tamamlamış olan memurlardaki kadro, derece ve kademe sisteminin kaldırılacak olması. Çalışmalarda öne çıkan görüş artık memurun öğrenim durumuna göre gerçekçi değerlendirmeler yapılarak, öğrenim durumunun maaşına yansımasının etkisinin hissedilir derecede olması. Memurlar da bu konuda, Bakanlık ile paralel düşünüyor. Ve üst öğrenimleri bitirmenin maaşlarını hissedilir derecede etkilemesini ve özellikle yüksek lisans (master) yapan memur bu öğrenim için ayrı bir tazminat istiyor.
Sosyal haklar eşit olsun
Kamuda görev yapan sözleşmeli personel ile işçi olarak çalışanlar da 657 sayılı Kanun’a tabi çalışan kadrolu memur gibi sosyal haklardan yararlanmak istiyor. Sözleşmeli personelin ve işçilerin ücretsiz izin hakkı yok. Memurların ise en geniş haliyle var. Memurlarda muhtaç yakınlarına bakmak için refakat izni var. İşçilerde ve sözleşmeli personel de yok. Bütün kamu çalışanları yeni kamu personel rejimi ile bu sosyal hakların eşitlenmesini ve artık kamu çalışanları arasında sosyal haklarda da ayrım olmamasını istiyorlar.
BAKANLIK UMUTLANDIRDI
Devlet Personel Başkanlığı’nın Abant çalıştayında öne çıkan bir diğer husus da tayin nedeniyle yer değiştirmek zorunda kalan memurun, ‘öğrenim gören çocuklarının aynı standartta eğitimine devam etmesinin sağlanmasıdır’. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bu konuda memurları bir nebze de olsa umutlandırdı. Çünkü bakanlığın da bu konuya sıcak baktığı anlaşılıyor. Memurlar bir an önce böyle düzenlemelerin de söz de kalmadan hayata geçirilmesini talep ediyor.
Tecrübeli memur tedirgin oldu
Kamu personel rejimi değişikliğinde tartışılan ve memurları en fazla tedirgin eden konulardan birisi de kıdemli memurun tecrübesinden yararlanma amacıyla başka illerde görevlendirilmesinin düşünülmesi. Bu duruma benzer bir düzenleme zaten, 2011 yılında 6111 sayılı Kanun’la yapılmıştı.
Düzenleme ile memurların, kamu yararı ve hizmet gerekleri sebebiyle ihtiyaç duyulması halinde kurumlarınca, Devlet Personel Başkanlığı’nın uygun görüşü alınarak diğer kamu kurum ve kuruluşlarında 6 aya kadar geçici süreli olarak görevlendirilebilmesi öngörülmüştü. Bu ucu açık düzenleme de yasalaşma sürecinde ‘sürgün’ düzenlemesi olarak değerlendirilmişti. Ve çok büyük tepki almıştı.
Kıdemliler yer değiştirecek
Bakanlık yeni düşünülen uygulamaya gerekçe olarak sosyo-ekonomik açıdan daha az gelişmiş bölgelerde nitelikli hizmet sunumu için deneyimli çalışanların bu bölgelerde istihdamının gerekliliğini gösteriyor. Düzenleme, öngörülen şekilde yasalaşırsa, isteklerine bakılmaksızın büyükşehirlerde görev yapan kıdemli ve nitelikli personel az gelişmiş illere, illerde görevli memurlar da ilçelere gönderilebilecek.
Keyfilikten çekiniyor
Memurlar amirlerinin insiyatifleri ile başka yerlerde görevlendirileceklerini, görevlendirmenin objektif kriterlere göre yapılmayacağını ve bir nevi ceza olarak kullanılacağını hatta bu usulün bir tehdit olarak memuru sürekli baskı altında tutacağını düşünerek amirin insiyatifiyle, keyfi olarak görevlendirme istemiyor. Özellikle tecrübeli memur belli bir hizmet süresini tamamladığından, yaşadığı şehirde kendisine bir yaşam standart kurduğundan, belli bir yaştan sonra tayin, görevlendirme gibi işlerle uğraşarak düzeninin bozulmasını istemiyor.
YARIN: MEMUR ESNEK ÇALIŞMA İSTEMİYOR
>>Yemek değil, nakit istiyorlar
>>Kazanılmış haklar geri verilsin
>>Yabancı dil tazminatında 5 yıl şartı kalksın
>>Maaş yükseltmek için sınav kazanmak şart
>>Üniversite bitirene 673 lira zam
>>Memura tahin ekmek üst kurula ballı börek
2- Bakan Kurum: Hatay'ımızı yeniden tarihin ve kültürün merkezi yapacağız
- 18. günde ölü bulunmuştu! Rojin’in babası: Otopside ‘suda boğulma’ yok
- Lapa lapa kar yağışı, soğuk hava ve sağanak yağışlar geliyor! Meteoroloji illeri tek tek uyardı
- Fatih Altaylı ve İsmail Saymaz hakkında soruşturma başlatıldı
- Bakan Yerlikaya duyurdu! Ruhsatsız silah taşıyanlara hapis cezası