Maaş zamları belli oldu, Memur-Sen'den seyyanen zam talebi geldi
Haziran ayı enflasyonu ile memurlara enflasyon farkı belli oldu. Memur ve memur emeklilerinin zam oranının yüzde 41,69 olarak belirlenmesi sonrasında Memur-Sen'den açıklama geldi. Memur-Sen Genel Başkanı Yalçın, enflasyon kaynaklı gelir kaybının karşılanması ve maaşlar arası makasın büyümemesi için seyyanen iyileştirme yapılması gerektiğini açıkladı.
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, enflasyon kaynaklı gelir kaybının karşılanması ve maaşlar arası makasın büyümemesi için seyyanen iyileştirme yapılması gerektiğini belirtti.
Twitter'dan açıklama yapan Yalçın, "Başta kamu görevlilerimiz olmak üzere çalışanlarıyla büyüyen “Büyük ve Güçlü Türkiye” ile uyumlu olarak kayıpların tazmini için seyyanen zam yapılmalı, vergi matrahları yükseltilmeli, ikinci 6 aylık dönemde enflasyonun zam oranını aştığı durumda eşel mobil uygulanmalıdır" dedi.
Ali Yalçın açıklamasının devamında, "Haziran enf. %4,95,Ocak-Haziran enflasyonu %42,35 olarak açıklandı. Kamu görevlileri ve emekliler için maaş/ücret artışı ise toplamda %41,69 olarak gerçekleşti. Son dönemlerde üretim ve tedarik zincirinde yaşanan problemler, dövizdeki dalgalanmalar ve küresel krizin yansımaları sonucu oluşan enflasyon, bir dünya sorunu haline gelmiştir. Bu durum fiyat artışlarına, kamu görevlilerinin maaşlarında kayıp oluşmasına neden olmuştur. Enflasyon rakamlarının büyüklüğü; alım gücünün küçüldüğünün ve sabit gelirlilerin ekonomik kayıplar yaşadığının göstergesidir. Son 6 aylık süreçte yaşanan beklenmedik fiyat artışları, kamu görevlilerinin maaş/ücretinde azımsanmayacak oranda kayıp oluşmasına neden olmuştur. Özellikle kira,emtia,enerji vb zorunlu harcama kalemlerindeki beklenmedik artışlar emekçinin cüzdanını yakmakta; başta kamu görevlilerimiz ve sabit gelirliler yaşanan artışları derinden hissetmektedirler. Özetle enflasyon, sadece rakam olmaktan çıkmış, maaş ve ücretleri eritmiş, alım gücünü ciddi oranda düşürmüş ve gelir dağılımındaki adaletsizliği maalesef büyütmüştür. Diğer taraftan, küresel ve bölgesel krizlere rağmen kayıpları telafi etmeye ve alım gücünü yükseltmeye yönelik devletimiz tarafından atılan kararlı adımlar; “enflasyonun tek haneye düşeceği” inancımızın korunmasını sağlamaktadır. Nitekim, Temmuz ayı itibariyle Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından Asgari Ücrete yapılan %30 ara zam açıklaması; yaşanan fiyat artışlarının görüldüğünün ve devlet-millet iradesiyle “yükselen enflasyon-düşen alım gücü” sarmalının son bulması için verilen mücadelenin göstergesidir. Asgari Ücret artışına bağlı olarak gelir ver. muafiyet tutarlarındaki artış önemli olmakla birlikte, G.V matrahlarının da en az bu oranda arttırılması hem maaş/ücret artışının belli oranda geri alınmasını engelleyecek hem de yaşanan kayıpları bir nebze telafi edecektir. G.V matrahında düzenleme yapılmasına ilave olarak, önümüzdeki 6 aylık süreçte enflasyon ve döviz kuru beklentileri/tahminleri/gerçekleri göz önünde bulundurularak aynı kayıpların yaşanmaması için %41,69 artışa ilave olarak seyyanen zam yapılmalı ve açılan makas daraltılmalıdır. Memur-Sen olarak; en iyi zammın fiyat istikrarı olduğunu, enflasyon korkusunun fiyat istikrarı ile son bulacağını, enflasyon farkının ise geçmiş kayıpları telafi etmediği gerçeğini bir kez daha hatırlatıyoruz. Başta kamu görevlilerimiz olmak üzere çalışanlarıyla büyüyen “Büyük ve Güçlü Türkiye” ile uyumlu olarak kayıpların tazmini için SEYYANEN ZAM yapılmalı, VERGİ MATRAHLARI yükseltilmeli, ikinci 6 aylık dönemde enflasyonun zam oranını aştığı durumda EŞEL MOBİL uygulanmalıdır." dedi.
ZAM ORANI BELLİ OLDU
Memurlar, memur emeklileri ve emeklilerin temmuz ayı itibarıyla alacağı zam oranı belli oldu. 6 aylık enflasyon yüzde 42.35 oldu.
TOPLU SÖZLEŞME ZAMMI
Emekli ve memurun maaş artışı ocak ve temmuzda olmak üzere yılda iki defa artıyor. Artış oranını ise geriye dönük 6'şar aylık enflasyon verileri tayin ediyor. Memur ve memur emeklisi için ayrıca, iki yılda bir tekrarlanan toplu sözleşme sonuçları dikkate alınıyor. Toplu sözleşme en son 2021'de gerçekleşmişti. Bu göre; memur ve memur emeklisine 2022'de yüzde 5+7, 2023'te yüzde 8+6 zam yapılması kararlaştırılmıştı. Fakat ocakta yüzde 2.5'lik ek düzeltmeyle zam, yüzde 7.5 olarak rvize edilmişti. Temmuzda ise yüzde 7 sözleşme zammı yapılacak.
MEMUR ZAM ORANI
İlk 6 aylık enflasyon ocak zammı olan yüzde 7.5'i geçtiği için memur ve memur emeklisine yüzde 7'lik sözleşme zammına ek olarak enflasyon farkı yansıtılacak. Bu fark dün açıklanan enflasyon verilerinin ardından yüzde 34.85 (42.35-7.5) olarak kesinleşti. Gelinen noktada yüzde 7'lik toplu sözleşme zammı artı fark ile maaş artışı yüzde 41.85 olarak hesaplandı. Bu hesapla en düşük memur emeklisi maaşı 4 bin 276 liradan 6 bin 65 liraya çıktı. En düşük memur maaşı da 5 bin 353 liradan 7 bin 593 liraya yükseldi.
SSK VE BAĞKUR EMEKLİLERİ
Diğer yandan SSK ve Bağkur emeklililerinin toplu sözleşme görüşmesi bulunmuyor ve sadece ocak-temmuzda 6'şar aylık dönemler itibarıyla enflasyon ne kadar belirlenmişse, o oranda zam alıyor. Böylece işçi ve esnaf emeklisinin maaşına yüzde 42.35 zam yapılacak. Buna göre; 2000'den önce emekli olan SSK emeklisinin taban maaşı 3 bin 295 liradan 6 bin 687 liraya çıktı. 65 yaş aylığı ise 1.084 liradan 1.537 liraya yükseldi. Taban maaşlar yani en düşük emekli maaşı daha önce 2.500 lira olarak uygulanıyordu. Ancak son yapılan düzenlemeyle bu tutar 1000 lira yani yüzde 40 artışla 3.500 liraya çıkarıldı. İlk 6 aylık enflasyon zammından sonra maaşı 3.500 liranın altında kalan emeklinin maaşı 3.500 liraya çıkarılacak. Aradaki fark Hazine tarafından karşılancak. Emeklinin dul ve yetimi de bu yeni taban maaşa göre hesaplanan hisse oranında maaşını almaya başlayacak.
- Türkiye ile Filistin arasında imzalanan anlaşma Resmi Gazete'de
- Bakan Tunç'tan yargıyla ilgili düzenlemeler içeren kanun teklifinin yasalaşmasına ilişkin paylaşım
- Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Kıbrıs Türk halkı yıkılmamıştır, yıkılmayacaktır
- Kar yağışları Balkanlardan geliyor! Son hava durumu raporunu Meteoroloji açıkladı
- Tatbikatta rolüne kendini çok kaptırdı! Ortaya ilginç görüntüler çıktı