Ekonomi Memur ve emeklinin maaş zammı ne kadar çıkacak?

Memur ve emeklinin maaş zammı ne kadar çıkacak?

Paylaş
Memur ve emeklinin maaş zammı ne kadar çıkacak?

Milyonlarca memur ve emeklinin maaşına yapılacak zam, çarşamba günü (yarın) açıklanacak haziran ayı enflasyon rakamlarıyla birlikte netlik kazanacak.

Artışla birlikte sosyal yardım ödemeleri artacak, kıdem tazminatı tavanı değişecek. 5 aylık verilere göre, memur ve emeklisinin maaşında yüzde 17.38 artış kesinleşti. SSK ve Bağkur emeklisi de şimdiden yüzde 22.72’lik zammı garantiledi. Çarşamba günü TÜİK’in açıklayacağı haziran enflasyonu ile bu oranların artması bekleniyor. Memur ve memur emeklisinin zam oranının yüzde 20-21 aralığında, SSK ve Bağkur emeklisinin zam oranının ise yüzde 25-26 civarında olacağı öngörülüyor.

Haberin Devamı

TÜM KESİMLERİ ETKİLEYECEK

Memur ve emekliye verilecek zam oranı pek çok ödeme kalemini de etkileyecek. Sosyal yardım ödemeleri ve milyonlarca çalışanı ilgilendiren kıdem tazminatı tavanı (şu anda 35 bin 58 lira) artacak. Kıdem tazminatı, kişinin her yıl için çalıştığı süredeki 30 günlük brüt ücreti tutarında veriliyor. Tavan tutarın belirlenmesinde de memur zammı etkili oluyor. Yüzde 20 civarı bir memur maaş zammıyla kıdem tazminatı tavanı 42 bin lirayı aşabilecek. Memur maaşlarının temmuz ayında artmasıyla birlikte 65 yaş aylığı (şu anda 3 bin 504 lira), evde bakım maaşı, engelli maaşı artacak. Bedelli askerlik ücreti (şu anda 182 bin 608 lira) yine memur göstergesine göre belirlendiği için artış etkileyecek. Şehit dul ve yetim aylıkları da bu kapsamda artacak.

Haberin Devamı