Ekonomi Merkez faizi sabit bıraktı

Merkez faizi sabit bıraktı

Paylaş
Merkez faizi sabit bıraktı

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), Fatih Karahan başkanlığındaki ilk toplantısını 23 Şubat’ta gerçekleştirmiş ve 1 haftalık repo ihale faiz oranını (politika faizi) yüzde 45’te sabit bırakmıştı.

Banka mart ayında ise sürpriz bir kararla politika faizini 5 puan artırarak yüzde 45’ten yüzde 50’ye çıkarmış, nisan ve mayıs aylarında da faize dokunmamıştı. Merkez Bankası, haziran ayı toplantısını da dün gerçekleştirdi ve politika faizini piyasa beklentilerine paralel yüzde 50 seviyesinde sabit tuttu.

Haberin Devamı

DEZENFLASYON İKİNCİ YARIDA

Açıklamada, aylık enflasyonun ana eğilimindeki zayıflamanın mayısta geçici bir kesintiye uğradığına dikkat çekildi ve “Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir. Para politikasındaki kararlı duruş; yurt içi talepte dengelenme, Türk Lirası’nda reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşürecek ve dezenflasyon yılın ikinci yarısında tesis edilecektir” denildi.

LİKİDİTE MESAJI

Kredi ve mevduat piyasalarında öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizmasının ilave makroihtiyati adımlarla destekleneceği vurgulanan açıklamada likidite fazlasıyla ilgili de mesajlar yer aldı. Bu konuda, “Likidite gelişmeleri yakından izlenmektedir. Sterilizasyon araçları, gerektiğinde çeşitlendirilerek etkin şekilde kullanılacaktır” açıklaması yapıldı.

Haberin Devamı