Merkez yıl sonu enflasyon tahminini güncelledi: Yüzde 38
Merkez Bankası, her 3 ayda bir enflasyon raporu yayınlayarak yılsonu tahminlerini açıklıyor.
Gazete Haberi
Yılın ikinci raporu dün Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan tarafından paylaşıldı. Karahan, “2024 yıl sonu enflasyon tahminini 2 puan yukarı güncelleyerek yüzde 36’dan yüzde 38’e çektik. Tahmin aralıklarının alt ve üst noktaları da 2024 için yüzde 34 ve 42’ye tekabül ediyor. 2025 ve 2026 tahminlerini sırasıyla yüzde 14 ve yüzde 9 seviyesinde koruduk. Orta vadede ise enflasyonun yüzde 5’te istikrar kazanmasını hedefliyoruz” dedi.
ZİRVE MAYISTA GÖRÜLECEK
Karahan, enflasyonda zirvenin mayıs ayında yüzde 75-76 seviyesinde görüleceğini söyledi. “Fiyatlama davranışlarını ve enflasyon beklentilerini yakından takip ediyoruz” diyen Karahan şunları söyledi: “Enflasyon, hedeflerimizle uyumlu seviyelere gerileyene kadar sıkı para politikası duruşumuzu korumakta kararlıyız. Enflasyon görünümünde kalıcı bir bozulmaya kesinlikle izin vermeyeceğiz. Yurt içi talepte direnç sürerken, bazı normalleşme işaretleri mevcuttur. Yurt içi talepte direnç sürerken, bazı normalleşme işaretleri mevcuttur.”
TL’YE GEÇİŞ HIZLANDI
Karahan’ın açıklamamalarından öne çıkan bazı başlıklar şöyle:
* Enflasyon göstergeleri ana eğilimde gerilemeye işaret etmektedir.
* İlk 4 ayda tahminlerimizin 4 puan üzerinde bir enflasyon gerçekleşti.
* Mevcut durumda beklentiler yıl sonu enflasyon tahminimize 3 ay gecikme ile ulaşacağımızı göstermektedir.
* Kredi faizlerinin geldiği seviye iç talebin yavaşlamasına destek verecek. TL mevduat payı artmaya devam etmektedir. Tüketici kredi büyümesi yavaşlamaktadır.
* Son sekiz ayda TL mevduatın payı yüzde 32’den yüzde 44’e çıkarken, kur korumalı mevduatın (KKM) payı yüzde 26’dan yüzde 14’e geriledi.
* Risk primi yeniden 300 baz puanın altına gerilerken, bu görünüm Türkiye’ye yönelik portföy akımlarını desteklemiştir. Dövizden TL’ye geçiş hızlandı.
KKM 70 MİLYAR DOLARA İNDİ
* Kur korumalı mevduat 70 milyar dolara indi, bu miktarın yüzde 90-95’i döviz dönüşümlü KKM. Bundan sonra kademeli bir azalış öngörüyoruz. KKM’nin kalan kısmının da TL’ye geçecek şekilde ilerlemesini öngörüyoruz.
* Konut piyasasındaki gelişmeleri öncü gösterge olarak yakından takip ediyoruz. Konut fiyatlarındaki artış eğilimi yavaşlamaktadır.
KREDİ KARTINA EK ÖNLEM VAR MI?
* Kredi kartlarında sadece azami faizi düzenleme yetkimiz var. Yakında bir ayarlama yaptık, veriler bunun harcamaları epey makulleştirdiğini gösteriyor. Şu aşamada kredi kartı faizleri konusunda ek önleme ihtiyaç yok.
* Kredi faizlerinin geldiği seviye iç talebin dengelenmesine katkı verecek.
REZERVLERDE ARTIŞ
* Türkiye’nin risk primindeki (CDS) iyileşme portföy akımlarını destekledi. Swap hariç net rezervlerde son iki haftada 18 milyar dolarlık bir ek iyileşme görmekteyiz. Böylece, ilgili dönemde swap hariç net rezervler toplam 34 milyar dolar artmıştır.
* Rezerv hedefimiz yok. Enflasyon düştükçe, beklentiler düzeldiğinde TL’ye ilgi artacak, rezerv düzelecek.
* Dönem dönem TL’ye çok talep olunca bizim için rezerv biriktirme fırsatı oluyor.
* Kur hedefimiz yok, serbest piyasada döviz arz talebiyle oluşuyor.
PETROL VE GIDA FİYATLARI TAHMİNİ
* 2024 yılı petrol fiyatları tahmini 83.6 dolardan 86.4 dolara yükseldi. 2025 yılı ortalama petrol fiyatları tahmini 81.2 dolardan 82.3 dolar olarak güncellendi.
* 2024 yıl sonu gıda fiyatları tahmini yüzde 34.6’dan 35.5’e çıktı.
500 TL’LİK BANKNOT ÇIKACAK MI?
Fatih Karahan, “500 TL çıkacak mı?” sorusuna yanıt verdi: “Tedavüldeki küpür kompozisyonunu takip ediyoruz. İhtiyaç duyulması durumunda gerekli adımları atarız.”
- Bakan Göktaş: Şehit öğretmenlerimizin hatıraları gelecek nesillere aktarılacak
- Genç balerin Eylül Sıla odasında ölü bulundu, geriye soru işaretleri kaldı! Acılı baba ilk kez konuştu
- Meclis'teki 'kayyum' kavgası... CHP lideri Özel: İstenmeyen görüntüler
- Karısını uyurken öldüren kocadan 'otostop' itirafı!
- Hemşire Selen’in şüpheli ölümü! Anestezi uzmanı için istenen ceza belli oldu