EkonomiMerkez yine pas geçti: Faiz yüzde 50

Merkez yine pas geçti: Faiz yüzde 50

Paylaş
Merkez yine pas geçti: Faiz yüzde 50

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), Fatih Karahan başkanlığındaki ilk toplantısını 23 Şubat’ta gerçekleştirmiş ve 1 haftalık repo ihale faiz oranını (politika faizi) yüzde 45’te sabit bırakmıştı. Banka mart ayında ise sürpriz bir kararla politika faizini 5 puan artırarak yüzde 45’ten yüzde 50’ye çıkarmış, sonrasında nisan, mayıs, haziran, temmuz ve ağustos aylarında faize dokunmamıştı. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), Fatih Karahan başkanlığında dün eylül ayı toplantısını gerçekleştirerek faiz kararını açıkladı.

6’NCI KEZ SABİT TUTTU

Haberin Devamı

Banka, politika faizini beklentilere paralel yüzde 50 seviyesinde sabit tuttu. Böylece mart ayında yüzde 50’ye çıkan faiz üst üste altıncı ayda sabit kalmış oldu. Bankanın karar metninde geçen aya göre yapılan değişiklikler de dikkat çekti. Ağustostaki metinde “Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır” ifadesi kullanılırken, dünkü karar metninde “Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası araçları etkili şekilde kullanılacaktır” denildi.

EN ERKEN KASIM BEKLENTİSİ

Faiz kararını değerlendiren Ata Yatırım Genel Müdür Yardımcısı (Hazine) Etem Öztekin, şunları söyledi: “Eylülde aylık enflasyonun yüzde 1.70-2.00 arasında gelmesi halinde, yıllık enflasyon yüzde 47.50-48.00 bandına inecek. Buna yakın bir enflasyon verisi gelmesi durumunda Merkez Bankası’nın ekim ayında da herhangi bir indirim yapmayacağını, 4 Kasım’da açıklanacak ekim enflasyonunu görmek isteyeceğini tahmin ediyoruz. Enflasyon verilerinde beklenti dışı bir hareket olması durumunda ise ilk faiz indiriminin 2025’in Ocak ayına kaymasını bekleriz.”

Haberin Devamı

Merkez yine pas geçti: Faiz yüzde 50