Merkez'den kredi hamlesi! Faizlerde ibre yukarı dönebilir
Merkez Bankası, TL ihtiyaç ve ticari kredi büyümesini sınırlandırmak için yeni kararlar aldı. Banka; ihtiyaç kredileri ve ticari kredilerde aylık büyüme sınırını yüzde 2’ye düşürdü. Kararla birlikte bankaların kredi verirken daha seçici davranması bekleniyor. Ayrıca, kredi ve mevduat faizlerinde de artış olabileceği ifade ediliyor.
Merkez Bankası, enflasyonla mücadele kapsamında yeni parasal sıkılaştırma adımlarını attı. Banka bu kapsamda kredi büyüme sınırlarını düşürdü. Karara göre; TL ticari krediler için yüzde 2.5 olan aylık büyüme sınırı yüzde 2’ye indirildi. İhtiyaç kredilerinde yüzde 3 olan aylık büyüme sınırı yüzde 2’ye düşürüldü. Taşıt kredilerinde ise yüzde 2 sınırının korunmasına karar verildi. Yüksek kredi faizleri nedeniyle kredi büyümesi yavaşlamış, buna karşılık kredi kartı harcamaları artmıştı.
SINIRI AŞANA EK MALİYET
Belirlenen bu oranların üzerinde kredi büyümesi olan bankalara ise ek yükümlülükler getirilecek. Bu konuda ilave zorunlu karşılık gündeme gelecek. Zorunlu karşılık, bankaların topladıkları mevduatlar karşılığında Merkez Bankası’nda bulundurmak zorunda oldukları paraya deniyor. Aylık kredi büyümesi fazla olanlar, düşük faizli ve uzun vadeli tahvil almak durumunda kalacak. Yani sınırı aşan banka ek maliyetle karşılaşacak.
TÜKETİMİ FRENLEMEYE DÖNÜK
Merkez’in bu kararlarla kredi musluklarını kısarak, tüketime dönük harcamaları frenlemeyi amaçladığı belirtiliyor. Özellikle ihracat, yatırım, tarım ve esnaf kredileri ile kamu kuruluşlarına ve deprem bölgesine yönelik kredilerin, kısıtlama dışında tutulması buna işaret ediyor. Bundan sonra bankalar kredi kullanırken daha seçici davranacak. Yani bankaların kredi iştahı azalacak. Uzmanlara göre; bu hamle sonucunda kredi ve mevduat faizleri bir miktar daha artabilir.
İLAVE SIKILAŞTIRMA SİNYALİ
Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, “Parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesine yönelik ilave adımlar üzerinde çalışılmaktadır” ifadesi kullanıldı. Merkez Bankası, 22 Şubat’taki faiz kararının ardından “Enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır” açıklamasını yapmıştı.
SON DÖNEMDE GERİ ÇEKİLME BAŞLAMIŞTI
Merkez Bankası’nın 23 Şubat tarihli verilerine göre, ihtiyaç kredilerinin ağırlıklı ortalama faizi yıllık yüzde 60.71 seviyesinde bulunuyor. Ocak ayında bu oran yüzde 63.42’ydi. Yani faizlerde bir miktar düşüş var. Bu düşüşte Merkez Bankası’nın zorunlu karşılıklar için faiz ödeme kararının etkili olduğu belirtiliyor. Yine taşıt kredilerinde ağırlıklı ortalama faiz ocak ayındaki yüzde 50.27 seviyesinden yüzde 40.48’e doğru geri çekilmişti. TL ticari kredilerde ise ortalama yıllık faiz ocak ayındaki yüzde 53.52 seviyesinden 53.92 seviyesine yükselmişti.
SIRADA KREDİ KARTLARI VAR
Kredi kartı harcamaları 1.3 trilyon sınırına dayanarak rekor kırdı. Harcamalardaki bu artışın enflasyonla mücadeleyi desteklemediği belirtiliyor. Dolayısıyla kredilerle başlayan kısıtlamaların önümüzdeki günlerde kredi kartlarını da kapsaması bekleniyor. Merkez Bankası’nın bu konuda çalışma yaptığı da ifade ediliyor. Asgari ödeme tutarının yükseltilmesi, lüks tüketime dönük harcamalarda taksit sayısının azaltılması veya kaldırılması, limit artışlarına yönelik şartların gözden geçirilmesi yapılacak düzenlemede öne çıkan seçenekler olarak duruyor. Kart limiti, net aylık belgeli gelirin 4 katı ile sınırlı. Bu günlerde resmi belge talep edilmeden bazı bankaların kart limitlerini gelirin 4 katından daha fazla artırdığı belirtiliyor.
‘TAM DESTEK’ MESAJI
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabından Merkez Bankası’nın attığı adımları destekleyen mesaj paylaştı. Şimşek, paylaşımında şu ifadeleri kullandı: “Aylık enflasyon şubat ayında beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Dezenflasyon zaman ve kararlılık gerektiriyor. Sabırla ve azimle fiyat istikrarı sağlanıncaya kadar çalışmaya devam edeceğiz. Merkez Bankası’na desteğimiz tamdır. Merkez Bankası’nın ilave sıkılaşma adımlarının büyümede dengelenmeye, cari açıkta daralmaya ve enflasyonist eğilimleri kırmaya katkısı olacaktır.”