EkonomiMermer sektörü kalifiye eleman arıyor

Mermer sektörü kalifiye eleman arıyor

Paylaş
Mermer sektörü kalifiye eleman arıyor

Türkiye’nin önemli ihracat kalemlerinden biri olan doğal taş pazarında iş gücü sorunu yaşanırken, işverenler kalifiye eleman bulmakta zorlanıyor. İşçiler ise iş sağlığı ve güvenliği konusunda daha fazla güvence istiyor.

Dünya doğal taş rezervlerinin yaklaşık yüzde 40’ına sahip olan Türkiye, bu alanda önemli bir oyuncu konumunda. Türkiye’nin zengin doğal taş yatakları, mermer, traverten, granit gibi birçok farklı çeşitte yüksek kaliteli doğal taşın çıkarılmasına olanak tanıyor. Bu da Türkiye’yi dünya doğal taş pazarında önemli bir ihracatçı haline getiriyor. Bu ihracatla, ülke ekonomisine önemli miktarda döviz girdisi sağladıklarını belirten sektör temsilcileri, sektördeki en önemli sorunun ise kalifiye eleman bulunamaması ve mesleki eğitimdeki yetersizlikler olduğunu söylüyor.

Haberin Devamı

EKONOMİK HAREKETLİLİK

Özellikle taş ocaklarında çalışan işçilerin, işleme tesislerindeki personelin ve nakliye sektöründe çalışanların bu sektörde iş imkanı bulabildiğini anlatan İstanbul Mermerciler ve Granit İşletmecileri Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Aydın, “Sektörde 300 bin kişinin doğrudan istihdam edildiği tahmin ediliyor. İstihdamın yoğun olduğu bölgeler genelde doğal taş rezervlerinin zengin olduğu bölgeler oluyor. Bunların başında Ege Bölgesi, Marmara Bölgesi ve İç Anadolu Bölgesi geliyor” dedi. Aydın, taş ocaklarının bulunduğu bölgelerde ekonomik hareketliliğin arttığını, yeni iş imkanlarının yaratıldığını söyledi.

YETERSİZ MESLEKİ EĞİTİM

Sektörün büyümesini engelleyen bazı sorunların olduğunu belirten Aydın, “Çin gibi ülkelerin düşük maliyetli üretimi ve agresif pazarlama stratejileri, Türk firmaları için ciddi bir rekabet oluşturuyor. Sektörde pazarlama faaliyetlerine yeterince önem verilmemesi de ürünlerin dünya pazarında yeterince tanıtılmamasına neden oluyor” dedi. Sektörde nitelikli iş gücü açığı olduğunu da belirten Aydın, “Özellikle kalifiye zanaatkar ve mühendis ihtiyacı çok fazla. Mesleki eğitimde de eksiklikler var. Doğal taş işleme ve tasarım alanında yeterli düzeyde mesleki eğitim verilmiyor” diye ekledi.

Haberin Devamı

ENERJİ MALİYETİ ETKİLİ OLUYOR

Taş ocaklarının faaliyetlerinin çevreye zarar verebildiğini vurgulayan Mehmet Aydın, şöyle devam etti: “Su kirliliği, hava kirliliği ve toprak erozyonu gibi sorunlar sektörün karşı karşıya olduğu önemli çevresel sorunlar arasında. Çevresel düzenlemelerin yetersizliği ve denetimlerin sıkı olmaması, çevresel sorunların artmasına neden oluyor. Ayrıca üretim süreçlerinde kullanılan enerjinin maliyeti, sektörün kârlılığını olumsuz etkiliyor. KOBİ’lerin krediye erişiminde yaşadığı zorluklar da sektörün büyümesini kısıtlıyor.”

GENÇLER TERCİH ETMİYOR

Mermercilik ve süsleme taşçılığı alanının, en çok işçi talep eden mesleklerden biri olduğunu ifade eden Aydın, şunları söyledi: “Kurslarla bu mesleğe yeni ustalar yetiştirilmeye çalışıyor. Ama tehlikeli sınıfta yer alan ve ağır bir iş yükü gerektiren bir meslek olduğu için gençler pek tercih etmiyor. Sektörün yeni iş gücü ihtiyacı büyük oranda yabancı çalışanlarca karşılanıyor.”

Haberin Devamı

İŞ GÜVENLİĞİ TALEBİ

Sektördeki önemli sorunlardan birinin de işgücü güvenliği ve sağlık sorunları olabildiğini ifade eden Aydın, şunları söyledi: “Kimyasalın yoğun olarak kullanıldığı bu sektörde, solunum yoluyla ortaya çıkan hastalıklar bakımından ciddi bir risk bulunuyor. Bu yüzden çalışanların koruyucu ekipman kullanmadan çalışmasına izin verilmemeli. Zaten çalışanların en büyük talebi de iş güvenliğine yönelik tedbirlerin artırılması ve denetimlerin sıklaştırılması. Öte yandan gürültü, tozi makine kullanırken oluşan dikkatsizlik gibi faktörler de sağlık açısından ciddi risk oluşturuyor.”