Ekonomi'Mesai 6 saat olsun' önerisi

'Mesai 6 saat olsun' önerisi

Paylaş
'Mesai 6 saat olsun' önerisi

Haftalık 45 saat olan çalışma süresinin yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, “Çalışma saatlerini yeniden düzenlemeliyiz. İngiltere’de 6 saat uygulamasına geçildi, 5 saat deneniyor” dedi.

100 YIL ÖNCEKİ ANLAYIŞ

Haberin Devamı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Memur-Sen Genel Kurulu’nda dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Yaklaşık 100 yıl önce emekçilerin çalışma sürelerinin kısaltılması için yapılan eylemleri hatırlatan Bilgin, “İlk eylem Chicago’da çalışma sürelerinin 10 saate indirilmesi konusundaydı. Fakat daha sonra eylemler büyüdü. Dünya çapında yayıldı ve 8 saat talepleri ortaya çıktı. Yine 100 yıla yakındır veya 100 yıldan biraz daha fazla da dünyanın çeşitli ülkelerinde Uluslararası Çalışma Örgütü kuruluşuyla çalışma süreleri 8 saate indirildi” dedi.

ÜRETİM VE VERİM ARTTI

Şimdi başka bir çağda yaşandığını ifade eden Bakan Bilgin, 8 saat talebinin olduğu dönemin sanayi çağının başladığı dönem olduğunu hatırlattı. 100 yıl önce işçilerin 1 saatteki üretimiyle bugünkü 1 saat çalışmayla yaptıkları üretimin ve verimin aynı olmadığına dikkat çeken Bilgin, şunları söyledi: “Bunun için artık günümüzde, bu 1 Mayıslarda tartışılması gereken ilk şey çalışma sürelerinin halen sanayi çağının başlangıcında talep edilen 8 saat civarında kalması olabilir mi? Elbette açıkça olamaz.”

Haberin Devamı

PİLOT UYGULAMA ÖRNEKLERİ

Çalışma sürelerinin daha insani şartlarda, emeğin verimliliğini, birim verimlilikteki artışı dikkate alarak yeniden düzenlenmesi gerektiğini ifade eden Bilgin, İngiltere’deki pilot çalışmalara da dikkat çekti. Bilgin, “İngiltere’de bir pilot çalışma yapıldı ve 6 saat uygulamasına geçildi. 6 saatten sonra bunun da yetersiz olduğu için 5 saat denemesi yapılıyor. Dünyanın pek çok yerinde başta akademisyenler olmak üzere bu çalışmalar yapılıyor” diye konuştu.

PANDEMİ TETİKLEDİ

  • Çalışma sürelerinin kısaltılması tartışması özellikle pandemi döneminde zirveye çıkmıştı. Çünkü pandemi koşullarıyla birlikte farklı (uzaktan, hibrit gibi) çalışma modelleri benimsenmeye başlandı. Çalışanların da bu yöndeki talepleri arttı. Haftada 4 gün çalışma modeli son dönemin en çok konuşulan çalışma modellerinden biri.
  • Aralarında İzlanda, İrlanda ve İspanya’nın olduğu Avrupa ülkeleri ile Japonya ve Yeni Zelanda gibi diğer ülkeler haftada 4 gün çalışmayı denemeye başlamıştı. İspanya’da geçen yılın nisan ayından itibaren haftada 4 gün çalışma sistemi hayata geçirilmişti. Şili gibi bazı ülkelerde haftalık çalışma saati 45’ten 40’a düşürülmüştü.