Ekonomi Mevduatta uzun vade fırsatını kaçırmayın!

Mevduatta uzun vade fırsatını kaçırmayın!

Paylaş
Mevduatta uzun vade fırsatını kaçırmayın!

Mevduat faizlerindeki yüksek seyir, parasını değerlendirmek isteyenler için önemli bir yatırım fırsatı sunuyor. Ekonomi yönetiminin aldığı kararlarla enflasyonda düşüş beklentisi artarken, TL mevduatta ‘uzun vade’ daha cazip hale geliyor. Bankacılık sektörü yetkilileri de bu noktaya dikkat çekiyor. Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, “Şu anda bence 6 ay (182 gün) en avantajlı vade. Çünkü 182 güne kadar olan periyotta bu yüksek faizlerin devam edeceği ancak 182 günden sonra artık bir daha bu yüksek faiz oranlarının bulunamayacağı bir döneme gireceğiz” dedi.

Merkez Bankası’nın faizi yüzde 8.5’tan yüzde 50’ye çıkarması, TL’ye geçişi desteklemeye yönelik adımları sonrası mevduat faizleri yüzde 60’lara kadar ulaştı. Döviz dönüşümlü kur korumalı mevduatını (KKM), TL mevduata çevirmek isteyenlere ise yüzde 68 civarı faiz teklif eden bankalar bulunuyor. Hem bu yüksek faizlerin etkisiyle hem de dövizde para girişiyle birlikte sağlanan stabiliteyle TL varlıklara ilgi son dönemde oldukça arttı. Şu anki ortam parasını faizde değerlendirmek isteyenler için bulunmaz fırsatlar sunuyor.

Haberin Devamı

182 GÜN SONRA BU ORANLAR OLMAZ

Faizdeki fırsatı banka yöneticileri de teyit ediyor. Üstelik uzun vadeli mevduat yatırımının daha avantajlı olduğunu vurguluyor. Bu konuda en dikkat çekici açıklama Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran’dan geldi. Bankanın ‘81 İlde 81 Orman Projesi’ hakkında dün yapılan basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Aran, “Şu anda bence 6 ay (182 gün) mevduatta en avantajlı vade. Çünkü 182 güne kadar olan periyotta bu yüksek faizlerin devam edeceği ancak 182 günden sonra artık bir daha bu yüksek faiz oranlarının bulunamayacağı bir döneme gireceğiz” dedi.

YILLIK YÜZDE 53-60 ARASINDA DEĞİŞİYOR

Enflasyonda öngörülen düşüşlerle birlikte, faizlerde de ibrenin aşağı dönebileceğine işaret eden Aran, şu bilgileri verdi: “Bizim müşterilerimize verdiğimiz mevduat faizinin en düşüğü yüzde 53’ten başlıyor, yüzde 60’a kadar çıkıyor. Merkez Bankası’nın hedef sistematiğinden dolayı bu hedefi tutturan bankalar, o hafta için mevduat faizini düşürebiliyor. Faizler haftalık değişebiliyor. O sırada da hedefi tutturamayan bankalara doğru (daha yüksek faiz sunduğu için) bir kayış oluyor. Dolayısıyla tasarruf sahipleri yüzde 53-60 bandındaki mevduat faizinden şu anda yararlanabiliyor.”

Haberin Devamı

STOPAJ AVANTAJI DA TEŞVİK EDİYOR

Uzun vadeli mevduatı teşvik etmek için geçen hafta stopaj (vergi) düzenlemesi de yapılmıştı. Buna göre; 6 aya kadar (6 ay dahil) vadelerde yüzde 7.5, 6 aydan 1 yıla kadar (1 yıl dahil) vadelerde yüzde 5, bir yıldan uzun vadede yüzde 2.5 stopaj uygulanıyor. Buna göre; 6 aylık vadeyi seçenler vade bitim tarihini 182 veya 183’üncü gün olarak belirlerse, faiz kazancından daha az vergi öder. Uzun vade için yüksek faiz avantajını bulan tasarruf sahipleri eğer para, öngörülen vadede lazım olmayacaksa 6 ay ve üzeri vade fırsatını değerlendirebilir. Çünkü önümüzdeki dönemde bir daha bu avantaj yakalanamayabilir.

EYLÜL AYI SONRASI ÇOK DAHA ÖNGÖRÜLEBİLİR OLACAK

Sıra dışı bir dönemden geçildiğini vurgulayan Hakan Aran, mayıs enflasyonu görüldükten sonra dengelenmenin sağlanacağını ve sıkışıklığın dozunun azalacağı bir döneme girileceğini ifade etti. Aran, şöyle devam etti: “30 Eylül itibarıyla Türkiye’de mevduat, kredi ve enflasyonun makul bir seviyeye oturmaya başlayacağını göreceğiz. Bu tarihten sonra tasarruf sahipleri için daha öngörülebilir hale gelecek. Sıkışıklığın dozunun azaldığı bir dönem yaşayacağız. Yatırımcının enflasyonla mücadelede başarıya inandığını görüyoruz. Şu anda, 10 yıllık devlet tahvilinin yüzde 28 olan faizi, ‘Türkiye, enflasyonu yüzde 28’lik faizi bile kârlı seviyeye getirecek’ şeklinde yorumlanıyor. Bu oran ne kadar aşağıya inerse enflasyonla mücadelede o kadar inandırıcı olduğumuzu gösterecek. Bu gerçekleştiğinde biz de sağlıklı bir mevduat-kredi dengesi oluşturabileceğiz. Ekim ayından sonra bu denge seviyesini görmeye başlayacağız. Sene sonunda da denge oluşur.”

Haberin Devamı

ENFLASYONDA YÜZDE 42 HEDEFİ YAKALANIR

Merkez Bankası, enflasyonu 2024 yılı sonunda orta noktası yüzde 36 olmak üzere, yüzde 30 ile yüzde 42 aralığında tahmin etmişti. Yılsonu enflasyon hedeflerine de değinen Aran, “Yüzde 36 değil belki ama bu hedef belirlenirken üst bant olarak tahmin edilen yüzde 42 halen tutturulabilir bir seviye. Dolayısıyla sene sonu ben yüzde 42 seviyesinin yakalanabileceğine inanıyorum. Yılsonunda böyle bir enflasyon oluşursa ve 1 yıl sonra da yüzde 20’ler seviyesinde bir enflasyon oluşacağını dikkate aldığımızda 2025 bizim için daha yönetilebilir bir yıl olacak” diye konuştu.

Haberin Devamı