Milli gelir 1.2 trilyon doları aştı
Enflasyonu kontrol altına almak ve tüketimi frenlemek için atılan adımlar sonucu büyüme daha dengeli bir patikaya girdi. Ekonomi yılın ikinci çeyreğinde (nisan-mayıs-haziran) yüzde 2.5’le beklentilerin biraz altında büyüdü. Daha önce büyümeye en çok desteği veren iç talebin katkısı azaldı. Yıllık milli gelir ilk kez 1.2 trilyon doları aştı. Kişi başına gelir ise 14 bin dolara ulaştı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Büyümede dengelenme başladı” dedi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), yılın ikinci çeyreğine (nisan-mayıs-haziran dönemi) ilişkin gayrisafi yurt içi hasıla (büyüme) sonuçlarını açıkladı. Buna göre; ekonomi 2024 yılı ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2.5 büyüdü (beklentiler yüzde 3 civarıydı). Böylece Türkiye ekonomisi üst üste 16 çeyrek büyümüş oldu. Yılın ilk yarısında yıllık büyüme yüzde 3.8 olarak gerçekleşti. Son 1 yıllık milli gelir ise 1.2 trilyon doların üzerine çıktı. 85.4 milyonluk nüfus baz alınarak yapılan hesaplamayla kişi başına gelir de 14 bin 56 dolara ulaştı.
HANE HALKI HARCAMASI YAVAŞLADI
Son dönemlerde büyümenin itici gücü hane halkı ve kamu harcamaları yani iç tüketim olmuştu. Ancak enflasyonu dizginlemek için faiz artışları ve kredi kartına yönelik sınırlamalar kendisini ikinci çeyrekte gösterdi. İç tüketimin büyümeye verdiği katkı 1.2 puana geriledi. Böylelikle iç tüketimde salgın yılı olan 2020’den bu yana en düşük büyüme performansı izlendi. Hane halkı tüketimi ilk 3 ayda büyümeye 5.5 puan ile en fazla katkıyı yapmıştı. Öte yandan dış talebin pozitif katkısı sürüyor. İlk 3 ayda net dış talep katkısı 1.6 puandı. İkinci 3 ayda da 1.3 puanlık pozitif katkı gözlendi.
SEKTÖRLERİN ETKİLERİ NASIL?
Yılın ikinci çeyrek büyüme performansına sektörel olarak bakıldığında birçok sektörde büyümenin yavaşladığı, sanayi tarafında ise daha olumsuz bir görünümle daralma gerçekleştiği izlendi. İkinci çeyrekte sanayi yüzde 1.8 daraldı. Böylelikle 2022 yılının dördüncü çeyreğinden bu yana en kötü sanayi performansı görüldü. Hizmetler tarafında ise ivme kaybedilse de büyüme performansı sürdü: Yüzde 2.9. Aynı dönemde tarım sektörü ile gayrimenkul faaliyetleri yüzde 3.7, bilgi ve iletişim faaliyetleri ile finans ve sigorta faaliyetleri yüzde 3.4 büyüdü.
TEMEL HEDEF KALICI FİYAT İSTİKRARI
Büyüme verilerini değerlendiren Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kırılganlıkların önemli ölçüde azaltıldığı zorlu bir dönemin geride bırakıldığını söyledi. Şimşek, şu noktaların altını çizdi: “Büyümede dengelenme başladı, cari açık daraldı, risk primi azaldı, dış kaynak girişleri arttı, rezervler iyileşti ve dezenflasyon sürecine girdik. Güçlenen makro finansal istikrarımızın ve daha destekleyici olması öngörülen küresel koşulların dezenflasyonun büyüme üzerindeki kısa vadeli etkilerini sınırlamasını bekliyoruz. Kalıcı fiyat istikrarını sağlayarak sürdürülebilir büyümenin zeminini sağlamlaştıracak ve vatandaşlarımızın refahını artıracak politikaları kararlılıkla uygulamaya devam edeceğiz.”
TÜRKİYE G20’DE İLK 10’DA
Dünyanın en gelişmiş 20 ekonomisini temsil eden ‘G20’de ikinci çeyrek büyüme verisi açıklanan ülkeler arasında Asya ülkeleri zirvedeki yerlerini korurken Hindistan yüzde 6.7 ile ilk sırada yer aldı. Bu ülkeyi yüzde 5.05’lik büyüme oranıyla Endonezya takip etti. Çin ekonomisi ise söz konusu dönemde yüzde 4.7 büyüyerek G20 ülkeleri arasında 3’üncü sırada yer aldı. Ukrayna ile savaşı devam eden Rusya’da ise yüzde 4’lük büyüme dikkati çekti. Türkiye listede 8’inci sırada bulunuyor. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ülkeleri arasında ise ekonomisi en çok büyüyen ülke yüzde 4.2 ile Norveç olurken Filistin’e yönelik saldırılar nedeniyle tepkilerin odağında yer alan İsrail’in ekonomisi ise küçülmeye devam ediyor.
- Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Suriye halkına mektup: Zulme ve zalime asla boyun eğmediniz
- Polis Çerkez Cengiz'in villasına operasyon düzenledi! Nil timsahı ve anakonda yılanı ele geçirildi
- Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mardin'de temaslarda bulundu, valiliği ziyaret etti
- Tülay Dağaşan'ı katili ile ilgili şok eden detaylar ortaya çıktı! Cinayeti ve cezaevini araştırıp çanta hazırlamış
- Bakan Yumaklı: Üretime konsantre olduk, arttırmak için çabalıyoruz