EkonomiMilli gelir 1 trilyon dolar barajını aştı

Milli gelir 1 trilyon dolar barajını aştı

Paylaş
Milli gelir 1 trilyon dolar barajını aştı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılı büyüme verilerini dün açıkladı. Buna göre; Türkiye ekonomisi 2023 yılı 4’üncü çeyreğinde (ekim, kasım, aralık) yüzde 4 büyüdü. Böylece ekonomi üst üste 14 çeyrektir büyümüş oldu. 2023’teki toplam büyüme ise yüzde 4.5’e ulaştı.

Beklenti yıllık büyümenin yüzde 4.4 olması yönündeydi. Yüzde 4.5 son 3 yılın en düşük büyümesi olsa da Türkiye, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasında en çok büyüyen ülke oldu. Büyümeyi tüketici harcamaları destekledi. 2023’te vatandaşın tüketim harcamaları bir önceki yıla göre yüzde 12.8 arttı. Hanehalkı tüketim harcamalarının milli gelir (gayrisafi yurtiçi hasıla) içindeki payı ise yüzde 59.1 oldu.

Haberin Devamı

REKOR KIRAN VERİLER

Türkiye, 2023 yılı büyüme rakamlarıyla, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’ne (OECD) üye ülkeler arasında ikinci, dünyanın en gelişmiş 20 ekonomisi (G20) ülkeleri arasında üçüncü ülke oldu. Son büyüme rakamlarıyla ekonomide tarihi eşikler de aşıldı. Milli gelir ilk kez 1 trilyon doları aşarak 1 trilyon 118 milyar 593 milyon dolara ulaştı ( 2022’de 905.5 milyar dolardı). Yine kişibaşı gelir ise 13 bin 110 dolara ulaşarak rekor kırdı. Kişi başı gelirde daha önce en yüksek seviye 10 yıl önce, 2013’te 12 bin 582 dolarla görülmüştü. Büyümenin üçte birinin makine ve teçhizat yatırımlarından geldiğini belirten Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, güçlü bir şekilde destekledikleri yatırım ve ihracat ile daha nitelikli yol aldıklarını vurguladı.

Haberin Devamı

Milli gelir 1 trilyon dolar barajını aştı

İŞ DÜNYASI NE DEDİ?

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak: Tarım sektöründeki ufak daralma dışında her sektörün büyümeye pozitif katkı verdiğini görüyoruz. 2023’ün ilk iki çeyreğinde yüzde 15-16 seviyesinde olan hane halkı tüketim harcamalarının üçüncü çeyrekte yüzde 11’e inmesinden sonra, son çeyrekte yüzde 9.3’e indiğini, mal ve hizmet ihracatının ise ilk iki çeyrekte negatif seyrinden sonra üçüncü çeyrekte pozitif katkı vermeye başladığını, bunun son çeyrekte azalmakla beraber yine pozitif bölgede kaldığını gözlemliyoruz.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili ve İDDMİB Başkanı Çetin Tecdelioğlu: Büyümede üretim ve ihracatın yeri her zaman kritik. Küresel olarak ekonomik aktivitenin yavaşladığı bir dönemde Türkiye’nin üretim hızının arttığını ve büyümede dengelenmeye yönelik sürecin yürüdüğünü gösteriyor.

İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Başkanı Kazım Taycı: 2023’teki büyüme, ülkemiz için geçtiğimiz zor bir yıldan sonra oldukça sevindirici. Ancak, bunu sürdürülebilir kılabilmek için yeni yatırımlara ihtiyacımız var.

Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD) Başkanı Talha Özger: Nitelikli üretimin, iş gücü piyasasının, yatırımların ve ihracatın desteklenmesiyle büyümenin kalitesi ve sürdürülebilirliğinde önemli kazanımlar elde edileceğine inanıyoruz. v Endüstriyel Mutfak, Çamaşırhane, Servis ve İkram Ekipmanları Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TUSİD) Başkanı Bekir Topuz: Üretimimizi artırarak hem enflasyonla daha güçlü bir şekilde mücadele edebilir hem de 2023 verilerinde ihracatın büyümeye olan etkisini artırabiliriz.

Haberin Devamı