EkonomiMilliyet ve Vatan'ın devir işlemi gerçekleşti

Milliyet ve Vatan'ın devir işlemi gerçekleşti

Paylaş
Milliyet ve Vatan'ın devir işlemi gerçekleşti

VATAN ve Milliyet gazeteleri törenle Doğan Gazetecilik'ten Demirören ve Karacan Grupları'nın ortak girişim şirketi DK Gazetecilik ve Yayıncılık'a devredildi

Bağcılar’daki Doğan Medya Center binasında yapılan devir teslim törenine Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan, Doğan Gazetecilik Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner, Demirören ve Karacan Aileleri ile VATAN ve Milliyet gazeteleri çalışanları katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan Hanzade Doğan Boyner konuşmasında özetle şunları söyledi:

“Türk basınına damgasını vuran 2 marka vardır: Milliyet ve Hürriyet. Bu iki marka da Doğan Grubu’nda bu başarıları elde etti. 32 yıl önce ilkeleri olan Milliyet’i devraldık. Ona çağdaş gazeteciliğin en yüksek performans ölçülerini ekledik. Milliyet’i daha güvenilir hale getirdik. Teknolojik eksikliğini, teknolojik üstünlüğe çevirdik. Birçok gazete markası yok olurken Milliyet güçlenerek 61 yılı geride bıraktı.

Başarının arkasında Aydın Bey’in bize ilke olarak benimsettiği şu önemli prensipler yatıyor: Ekonomik bağımsızlığı olmayan gazetenin editoryal bağımsızlığı olmaz. Yayıncının hayatı beyaz bir sayfa kadar temiz olmak zorundadır. Teknolojide geri kalan rekabette de geri kalmaya mahkumdur. Ve en önemlisi; en büyük güç haklılıktır.

Bu prensipleri benimseyip 32 yıldır çok önemli bir değer yarattık. Bugün sadece Milliyet ve Vatan gibi çok güçlü 2 basın markasını devretmiyoruz. Aynı zamanda Türkiye’nin en büyük iki internet haber sitesinden birini devrediyoruz. Milliyet’i sadece 200 bin kişi okumuyor. İnternetle haberleri her gün 2 milyondan fazla kişiye ulaşıyor. Milliyet ve Vatan’daki yöneticilik şapkamı bırakırken Milliyet ve Vatan’ın okurluğuna terfi ediyorum.”

Hanzade Doğan Boyner'den sonra kürsüye çıkan Aydın Doğan'ın konuşması sırasında duygusal anlar yaşandı.

AYDIN DOĞAN HELÂLLİK İSTEDİ

Milliyet'i aldığı dönemi anlatan Aydın Doğan, "Benim için çok zor bir gün. 43 yaşında Babıali'ye geldim. O zaman gazete patronlarının en genç ve en yenisi bendim. 75 yaşında Milliyet ve Vatan'dan ayrılıyorum. Milliyet'i aldığım dönem Türkiye'nin çok zor bir dönemiydi. Her gün sokaklarda 20-25 kişi öldürülüyor, bazı iş adamları servetlerini ve varlıklarının bir kısmını yurt dışına götürmek istiyorlardı. Ama ben Türkiye'ye o şartlarda da inancımı ısrarla devam ettiriyordum ve devam ettirecektim.

Okur olarak inandığım Milliyet gazetesine yatırım yapmakta o şartlarda dahi tereddüt etmedim ve Milliyet gazetesini 79 yılının Mayıs ayında aldım. Burada kendisini rahmetle anmak istiyorum; Ercüment Bey gazeteciliği öğrenmeme yardımcı oldu. Gazeteyi aldıktan 1.5 yıl sonra künyeye ismimi yazdırdım. Bir nevi Ercüment Bey'in yardımcılığını yaparak onu usta kabul ettim ve ondan gazeteciliği, Babıali'nin geçmişini ve gazetecileri öğrenmeye çalıştım.

Geçtiğimiz 32 yılda çok büyük badireler atlattık. Benim gazetem kapatıldı. Benim gazetem toplatıldı. Benim gazetem mafya tarafından basıldı. Gazeteci arkadaşım Mehmet Ali Birand'ın teröristbaşı Abdullah Öcalan'la yaptığı röportajdan dolayı gazetem toplatıldı. Kamyonlardan gazete topladılar, 'yasak' diye indirdiler. O zaman yayın koordinatörümüz olan Altan Öymen Ankara'da 'Zaptiyeler bizi bastı' dedi. Bütün bu zorluklarla uğraştık, aştık.

Yaklaşık 2 yıl önce Doğan Yayın Grubu yeniden yapılanma kararı verdi. Ekonomik sebeplerden daha çok küçülme sürecinin bir politikası olarak Milliyet ve Vatan gazetelerini elden çıkarmaya karar verdik. Erdoğan Demirören'i 50 yılı aşkın süreden beri tanırım. Arkadaşımdır, dostumdur. Ali Karacan, 'Ben bu gazeteyi almak istiyorum' dedi. 'Sen bunun içinde olacaksan, senin alman için elimden gelen gayreti sarf ederim' dedim. Ali Naci Bey'in kurduğu Milliyet bugün yok. Her şeyiyle ben yaptım. Ama hamurunu ilk onlar kurdu. 'O bakımdan seni tercih ederim' dedim. Erdoğan Demirören de eski dostum olduğu için iki güzel yan yana geldi. Ben de gazeteyi emin ellere devretmeyi uygun buldum ve bu satışı gerçekleştirdik." diye konuştu.

Konuşmasının sonunda gazete çalışanlarına "Ben hakkımı size helâl ediyorum. Sizden de helâllik istiyorum" demesi üzerine salondan yoğun alkış aldı.

ERDOĞAN DEMİRÖREN SÖZ VERDİ

Daha sonra kürsüye çıkan VATAN ve Milliyet gazetelerinin yeni sahiplerinden Demirören Şirketler Grubu ve yeni kurulan DK Gazetecilik ve Yayıncılık A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Demirören, iki değerli markayı daha da büyütmek için bu yola girdiklerini belirterek, “Aydın Doğan’ın adı Ercüment Karacan, Ali Naci Karacan ve Abdi İpekçi ile birlikte tarihe yazılacaktır. Gazeteciliğe yabancı değilim. Bütün gazete patronları da dostum. Gazetelerle büyümeyeceğiz, gazeteleri büyüteceğiz sözünü size vermek istiyorum” dedi.

ALİ KARACAN AĞLADI

DK Gazetecilik Yönetim Kurulu Üyesi Ali Karacan ise 32 yıllık rüyasının gerçekleştiğini belirtti ve şunları söyledi:

“Dedem Ali Naci Karacan’ın kurduğu Milliyet’in 61’inci yaş gününde bu konuşmayı yapıyorum. Bugün sevgilime kavuşmuş gibiyim. Bana bu mutluluğu tattırdığı için özellikle birkaç kişiye teşekkür etmek istiyorum. Öncelikle Aydın Bey’e. Babam Ercüment Karacan bu gazeteyi iyi ki size satmış. Milliyet’i büyüttünüz ve çizgisini korudunuz. Şimdi bayrağı tekrar bize verdiniz. Adınız Ali Naci Karacan, Ercüment Karacan ve Abdi İpekçi’yle birlikte anılacaktır.

İkinci teşekkür Hanzade Doğan Boyner’e. Babasından devraldığı Milliyet’i yayın çizgisinden ödün vermeden başarıyla devam ettirdi. Aynı zamanda bugün başa güreşen milliyet.com.tr’yi kurdu ve büyük başarı sağladı.

Üçüncü teşekkür Demirören Ailesi’ne. Aniden önlerine gelen ortaklık teklifimi güven duygusuyla birlikte kabullenip bana inandıkları için...”

Milliyet ve Vatanın devir işlemi gerçekleşti

VATAN ve Milliyet’in devir teslim töreninden sonra dedesinin kurduğu gazeteyi geri alan Ali Karacan, ortağı Erdoğan Demirören’e sarılarak sevinçten ağladı. Törende duygulanan Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ da gözyaşlarını tutamadı

Tören, Erdoğan Demirören'in, gümüş Milliyet logolu plaketi Aydın Doğan'a vermesiyle sona erdi.

DOĞAN GAZETECİLİK A.Ş.'NİN RESMÎ AÇIKLAMASI

Doğan Gazetecilik’in Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yayımlanan açıklamasında, şirket bünyesinde yayınlanan Milliyet Gazetesi’ne ait tüm marka ve isim hakları ile internet sitesi alan adlarının KDV dahil 47 milyon 960 bin dolar bedel üzerinden, şirketin 129 milyon lira sermayesinde yüzde 99,99 oranında pay sahibi olduğu ve bünyesinde Vatan Gazetesi’nin tüm marka ve isim hakları ile internet sitesi alan adlarını barındıran Bağımsız Gazeteciler Yayıncılık A.Ş’de sahip olduğu 1 milyon 289 bin 996 adet hisse senetlerinin tamamının 26 milyon dolar bedel üzerinden, Demirören ve Karacan Grubu’nun ortak girişim şirketi DK Gazetecilik ve Yayıncılık A.Ş’ye devrinin tamamlandığı bildirildi.

Açıklamada, ödemenin, sözleşmenin imzalandığı tarihte 13 milyon 33 bin 561 dolar avans alınması, 31 Mayıs 2011 tarihinden daha geç olmayacak şekilde 13 milyon 33 bin 561 dolar peşin ödeme ve kalan tutarın 2012 yılı başından itibaren her ay olmak üzere 40 eşit taksitte ödenmesi şeklinde olacağı belirtildi.

Açıklamada, 2012, 2013, 2014 ve 2015 yıllarında ödenecek her bir taksit için kapanış tarihinden itibaren sırasıyla Libor 2,5, Libor 3,5, Libor 4,5 ve Libor 5,5 faiz oranında vade farkı uygulanacağı, uygulanacak libor faiz oranının, 6 aylık libor faiz oranı olup; her altı ayda bir tekrar hesaplanarak takip eden 6 aylık dönem için sabitleneceği bildirildi.

Milliyet Gazetesi ve internet sitesi www.milliyet.com.tr’ye ait her türlü hak ve yükümlülüğün 2 Mayıs 2011 tarihi itibariyle Doğan Gazetecilik’e, bu tarihten sonra ise DK Gazetecilik ve Yayıncılık A.Ş’ye ait olacağı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Milliyet Gazetesi’ne ait tüm marka ve isim hakları ile internet sitesi alan adları ile ilgili olduğu belirlenen personelin de tüm hakları ile birlikte DK Gazetecilik ve Yayıncılık A.Ş.’ye devir işlemlerine bugün itibariyle başlanmıştır. İlgili personelin Mayıs 2011 maaşları şirketimiz tarafından ödenmiş olup; DK Gazetecilik ve Yayıncılık A.Ş’den tahsil edilecektir. Devir işlemi sonrasında, DK Gazetecilik ve Yayıncılık A.Ş. ve/veya Bağımsız Gazeteciler Yayıncılık A.Ş tarafından personelin muhtemel iş akdi feshi durumunda, şirketimize doğabilecek yükümlülük, toplam yükümlülüğün yüzde 15’i ile sınırlandırılmıştır.

Diğer taraftan şirketimiz ve DK Gazetecilik ve Yayıncılık A.Ş, 2 Mayıs 2011 tarihli kapanış bilançosu itibariyle (25 Mayıs 2011 tarihinde kesinleşecektir) Bağımsız Gazeteciler Yayıncılık A.Ş’nin her türlü borç/takyidat kaleminden ve her türlü alacaktan arındırarak hisse devrini gerçekleştirme; bunun mümkün olamaması halinde alacaklardan karşılanamayan borç tutarlarının ilk taksitlerden mahsup edilmek üzere hisse senedi devir bedelinden tenzili veya alacakların borçlardan daha fazla olması halinde ise, alacaklar ile borçlar arasında bakiye tutarının satış bedeline ilave edilmesi hususlarında mutabıktırlar."

Açıklamada, Bağımsız Gazeteciler Yayıncılık A.Ş. hisse devri sonrasında, SPK düzenlemeleri doğrultusunda UFRS’ye uygun olarak hazırlanan konsolide finansal tablolarında iştirak hissesi satış zararı oluşması beklendiği, tutarın belirlenmesi ile ilgili çalışmaların devam ettiği bildirildi.

Söz konusu tutarın, Milliyet Gazetesi’ne ait tüm marka ve isim hakları ile internet sitesi alan adlarıyla ilişkilendirilebilen varlık ve yükümlülüklerin şirket bünyesinden çıkmasının etkileri ile birlikte 30 Haziran 2011 tarihi itibariyle hazırlanacak konsolide finansal tablo ve dipnotlarında kamuya açıklanacağı kaydedildi.

4

Haberin Devamı