EkonomiMTV'nin ikinci taksiti için son 8 gün

MTV'nin ikinci taksiti için son 8 gün

Paylaş
MTV'nin ikinci taksiti için son 8 gün

Ocak ve temmuz ayları olmak üzere eşit 2 taksitte ödenen Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin (MTV) ikinci taksit ödeme döneminde son günlere girildi.

YÜZDE 4.5 GECİKME FAİZİ

Haberin Devamı

2024 yılına ilişkin MTV tutarları, yeniden değerleme oranı olan yüzde 58.46 baz alınarak hesaplanmıştı. Buna göre, 2024’te en düşük MTV tutarı 347 lira, en yüksek 133 bin 572 lira oldu. Söz konusu tutarların yarısına tekabül eden birinci taksit ödemeleri 31 Ocak’a kadar yapılmıştı, ikinci taksitler 31 Temmuz Çarşamba gününe kadar ödenebilecek. MTV’nin zamanında ödenmemesi durumunda araç sahipleri aylık yüzde 4.5 gecikme faizi ödemek zorunda kalacak.

NAKİT ÖDENEMİYOR

Milyonlarca araç sahibini ilgilendiren MTV borcunu ödemenin birden fazla yöntemi bulunuyor. Araç sahipleri, İnteraktif Vergi Dairesi’nin internet sitesi ‘ivd.gib.gov.tr’ üzerinden ‘MTV ödeme’ alanına, plaka ve TC kimlik numarasını yazarak borcunu ödeyebilir. Ayrıca ödemeler e-Devlet’ten de yapılabiliyor. E-Devlet’e giriş yaparak “MTV sorgulama” ya da “Araçlarım” sekmesinden ödeme işlemi gerçekleştirilebiliyor. Öte yandan özel bankalar tarafından nakit olarak, hesaptan, çekle, banka kartı, havale ve EFT yoluyla tahsilat yapılamıyor. Bu yüzden MTV özel bankalardan sadece kredi kartıyla ödenebiliyor.

Haberin Devamı

VEZNELER HARİÇ...

Gelir İdaresi Başkanlığı’nca, bankalarla imzalanan vergi tahsilat protokollerinde 1 Ocak 2020’den geçerli olmak üzere değişikliğe gidilmişti. Buna göre; vergi, harç, ceza ve diğer alacakların vergi daireleri vezneleri haricinde, Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıflar Bankası, Ziraat Katılım, Vakıf Katılım, Türkiye Emlak Katılım Bankası ile PTT vasıtasıyla tahsiline de devam ediliyor. Bazı özel bankalar ise müşterilerine kolaylık sunmak adına çeşitli kampanyalar düzenliyor

4 TAKSİT İMKANI

Türk Ekonomi Bankası (TEB) MTV kampanyası kapsamında, TEB kredi kartları ile 31 Temmuz’a kadar TEB mobil bankacılık uygulamaları ve internet bankacılığı üzerinden yapacağınız MTV ödemelerine 4 taksit, TEB ATM’lerinden ve gib.gov.tr’den yapılan ödemelere ise 3 taksite varan imkanlar sunuyor. Kampanyada, alt limit olmaksızın 150 bin liraya kadar olan MTV ödemelerine faizsiz ve ücretsiz 4 taksitli ödeme imkanı sunuluyor.

Haberin Devamı

ARAÇ BAKIM İNDİRİMİ

İş Bankası, Maximiles Kart’la bankanın tüm kanallarından gerçekleştirilen 300 TL ve üzeri MTV ödemelerinde 3 aya varan taksit sunuyor ve otomate.app adresinden satın alınan araç bakım hizmetine 500 TL indirim fırsatı veriyor. Buna göre, İşCep, İnternet Şube, Maximum Mobil ve gib.gov.tr üzerinden Maximum Mobil ile Öde seçeneği kullanılarak yapılacak 300 TL ve üzeri MTV ödemelerine peşin, 2 veya 3 taksit seçenekleri sunulacak. Ayrıca gib.gov.tr adresi üzerinden doğrudan yapılacak 300 TL ve üzeri peşin ödemeler sonradan 2 veya 3 ay olarak faizsiz taksitlendirilebilecek.

5 AĞUSTOS’A KADAR SÜRE

Garati Bankası, mobil, internet bankacılığı, internet sitesi, ATM, müşteri iletişim merkezinden ve BonusFlaş’tan MTV ödemelerine ücretsiz 3 taksit fırsatı veriyor. Denizbank ise MTV ödemelerinin DenizBank kredi kartlarıyla ödenmesi durumunda 3 taksit yapma imkanı sunarken, Ziraat Bankası da 5 Ağustos’a kadar geçerli olan kampanyası kapsamında www.gib.gov.tr (https://ivd.gib.gov.tr, https://intvrg.gib.gov.tr) kanalları üzerinden Ziraat Katılım Bankkart kredi kartı ile yapılacak MTV ödemelerine 4 taksit imkanı veriyor. Halkbank ise Paraf kredi kartıyla yapılan MTV ödemelerine 3 taksit imkanı sunuyor.

Haberin Devamı

ZAMANINDA ÖDENMEZSE NE OLUR?

* MTV borcunu zamanında ödemeyen araç sahipleri her ay yüzde 4.5 gecikme faizi öder. Bu faizler birikince borç hatırı sayılır rakamlara ulaşabilir.

* Hususi ve resmi kullanım amacıyla trafiğe çıkan otomobillerin, üç yaş ve sonrasındaki her iki yılda bir muayeneden geçmesi gerekir. Araca muayenenin yapılabilmesi için MTV de dahil olmak üzere herhangi bir vergi borcunun bulunmaması gerekir.

* MTV borcunu ödemeyen araç sahipleri, vergi ihbarı ile karşı karşıya kalabilirler. Bu bildirimde, ödenmeyen MTV borcunun belirli bir süre içinde ödenmesi veya vergi borcunun tahsil edilmesi için yasal işlemlerin yapılacağı belirtilir.

* MTV borcu ödenmezse, vergi dairesi tarafından araç sahibinin banka hesaplarına e-haciz işlemi uygulanabilir.