EkonomiNakdi olanlar için konutta doğru zaman! Sıkı pazarlıkla doğru fiyata ulaşmak mümkün

Nakdi olanlar için konutta doğru zaman! Sıkı pazarlıkla doğru fiyata ulaşmak mümkün

Paylaş
Nakdi olanlar için konutta doğru zaman! Sıkı pazarlıkla doğru fiyata ulaşmak mümkün

Konut sektöründe bu yıl satışlar geriliyor. Artan fiyatların yanı sıra konut kredi faiz oranlarındaki artış, konuta erişimi zorlaştırıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, nisanda 75 bin 569 konut satıldı.

Bu rakam, pandemi sonrası en dip seviye oldu. Kredili satışlar da dip seviyelerde bulunurken, satışları nakit domine ediyor. Nakit sahipleri bu dönemde ciddi avantaja sahip. Nakdi olanlar sıkı pazarlıkla ‘doğru fiyata’ ulaşırken, kredi maliyetlerinden de etkilenmiyor.

Haberin Devamı

FAİZ DÜŞÜNCE, FİYAT ARTIYOR

Sektör temsilcileri, konut yatırımında nakdi olanlar için bu dönemin doğru zaman olduğuna işaret ediyor. Proje geliştirme, yatırım yönetimi, kurumsal satış ve pazarlama hizmetleri sunan Mars International’ın Kurucusu ve CEO’su Hakan Bucak, sektörde yüksek faizlerden kaynaklı bir durgunluk olduğunu belirterek, “Bana göre gayrimenkul şu anda alınır. Çünkü faizlerin düştüğü dönemde fiyatlar adım adım artmaya başlar. Daha önce gördük, faizler düşmeye başlayınca artan fiyatlar karşımıza çıktı” dedi.

ALICIDA STRES BAŞLADI

Şu anda piyasada alıcıların bulunduğunu ancak alımların ertelendiğini ifade eden Bucak, şunları söyledi: “Bu ertelemenin getirdiği bir stres de söz konusu. Çocuğunuzu evlendiriyorsunuz, deprem nedeniyle yeni konuta geçmeye çalışıyorsunuz ama fiyatların düşmediğini görüyorsunuz. Dolar bazlı bir miktar düşüş olabilir ancak büyük bir gerileme beklemiyoruz. İstanbul’da Etiler, Beykoz, Zekeriyaköy gibi döviz odaklı bölgelerde de fiyatlar kolay kolay düşmez. Hatta faiz oranları dengelendiğinde, bugünkü fiyatları arıyor olacağız.”

Haberin Devamı

LÜKSTE SORUN YOK

Ultra lüks projelerde ise satış probleminin olmadığını dile getiren Bucak, şöyle konuştu: “Metrekaresi 15 bin Euro’dan satılıyor, peşin fiyatına hem de. Dünyada da bu trend devam ediyor. Ancak lüks konutta yeterli stoğun olduğunu düşünüyorum. Bununla birlikte, lüks gayrimenkul yatırımcılarının ihtiyaçlarını tam anlamıyla karşılayan az sayıda proje bulunduğunu görmekteyiz. Lüks gayrimenkul tarafında, doğru tasarımla proje üreten geliştiricilerin satış stresi yaşamadığını gözlemliyoruz.”

Nakdi olanlar için konutta doğru zaman Sıkı pazarlıkla doğru fiyata ulaşmak mümkün

TÜRKLERİN YURTDIŞINDAN ALIMI YABANCIYA SATIŞI GEÇECEK

Yabancı alımlarındaki akışın da deprem, şeffaflık, insan kaynağı problemleri nedeniyle bozulduğunu anlatan Bucak, Dubai örneğini verdi. Dubai’de devletin bütün datayı online olarak paylaştığını ifade eden Bucak, şöyle konuştu: “Dubai şeffaf olmasının karşılığı ile gayrimenkulden yılda 100 milyar dolar kazanıyor. Bize 3.5 milyar dolar geliyor. Ama 2.8 milyar dolar da Türkler dışarıdan konut alıyor. Size kalıyor 700 milyon dolar. Hatta bu yıl yurtdışından alım yapan Türklerin sayısının Türkiye’den ev alan yabancı sayısını geçeceğini düşünüyoruz.”

Haberin Devamı

YATIRIMDAN UZAKLAŞTILAR

2 yıl önce bazı semtlerde yabancı sınırının yüzde 25’le sınırlandırılması sonrası, büyük yatırımlar yapan yabancıların da zorlandığını belirten Bucak, ikametgah sınırı uygulanırken yatırımcı ayrımının yapılmadığını söyledi. Bucak, “Türkiye’ye çok ciddi yatırımlar yapmış, hatta burada önemli işlere imza atmış yabancılar bile sınıra takıldı. Türkiye’den ayrılanlar oldu. Artık ‘İstanbul’u çok sevsem de Türkiye’den bir daha birşey almayacağım’ diyen yatırımcılarımız var. İstanbul’da lüks otellerde kalıp yine de ev almıyorlar” diye anlattı.