EkonomiÖğrecinin kirası en az 14 bin lira

Öğrecinin kirası en az 14 bin lira

Paylaş
Öğrecinin kirası en az 14 bin lira

Üniversite sonuçlarının açıklanmasıyla öğrencilerin telaşı da başladı. Yurtlara yerleşemeyen öğrenciler, ev arayışında. Bu yıl düşüş görülse de son yıllardaki yüksek kira zamlarından öğrenciler de etkilenecek. Öğrencilerin yoğun olduğu illerde en az 14 bin lira kira bütçesi ayırmak gerekiyor.

ARAYIŞ BAŞLADI

Haberin Devamı

Üniversite yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından kayıt süreci devam ederken, şehir dışına gidecek öğrenciler ve aileleri için gözler barınma masraflarında. Devlet yurtlarına başvurular başladı, özeller de kayıtları alıyor. Diğer yandan öğrenciler yurt bulamama ihtimaline karşı kiralık evleri de araştırmaya başladı. Peki, öğrenci kentlerinde konut kiraları geçen yıla kıyasla nasıl değişti?

DÜŞÜŞ VAR AMA...

Endeksa, kayıt dönemi öncesinde Türkiye’de en fazla öğrenci bulunan 10 ildeki kiralık konut değerlerini inceledi. Endeksa verilerine göre, Temmuz 2024’te bu kentlerin çoğunda kiralar, yıllık olarak enflasyona kıyasla daha az arttı. Diğer bir deyişle, nominal olarak yükselse de enflasyon etkisi dikkate alındığında kira bedelleri reel olarak düşüş gösterdi. Ancak öğrenciler paylaşımsız kalmayı isterlerse en az 14 bin TL bütçe ayırmak durumunda.

Haberin Devamı

GEÇMİŞ DÖNEM ETKİSİ

Endeksa Genel Müdürü ve Kurucu Ortağı Görkem Öğüt, geçtiğimiz dönemdeki yüksek artışlar sebebiyle fiyatların hâlâ yüksek olduğunu belirterek, “Özellikle ailesinden ayrı yaşamak durumunda kalan öğrenciler için tek başına eve çıkmak büyük bir lüks olmaya devam ediyor. Kiralık evlerin alım gücünü yakalayabilmesi için bu sene başından beri gözlemlenen reel düşüşün devam etmesi gerekiyor” dedi.

EN YÜKSEK İSTANBUL’DA

Öğrencilerin üniversite seçerken hayat pahalılığı nedeniyle büyük çekince yaşadığı İstanbul’da Temmuz 2024 itibarıyla kiralar geçen yılın aynı ayına göre nominal olarak yüzde 46 arttı. Ancak reel (enflasyondan arındırılmış) olarak yüzde 13 düşüş var. Buna rağmen, Endeksa’nın incelediği 11 kent arasında en yüksek ortalama kira bedeli İstanbul’da. Mega şehirde ortalama birim kira 234 TL/metrekare, ortalama kira ise 23 bin 373 TL seviyesinde.

ESKİŞEHİR’DE ORTALAMA 15 BİN TL

3 devlet üniversitesi bulunan ve “öğrenci kenti” olarak anılan Eskişehir’de kiralar Temmuz 2024 itibarıyla yıllık bazda nominal olarak yüzde 69 artarken, reel artış yüzde 1 ile sınırlı kalıyor. Öğrenci kentinde ortalama birim kira 161 TL/ metrekare, ortalama kira bedeli ise 15 bin 98 TL.

Haberin Devamı

İZMİR’DE ENFLASYONUN ALTINDA

6 kamu, 3 vakıf üniversitesi ve canlı kültürel hayatı ile öğrenciler için cazip bir eğitim süreci vaat eden İzmir’de kiralar bu yıl, enflasyona göre azalmış durumda. Temmuz 2024 verilerine göre İzmir’de kiralar geçen yılın aynı ayına göre nominal olarak yüzde 61 arttı, reel olarak yüzde 3 azaldı. Ortalama birim kira 207 TL/ metrekare olurken, ortalama kira ise 21 bin 903 TL oldu.

ANTALYA NORMALLEŞİYOR

Pandemi sonrasındaki göç trendleri ve yüksek yabancı konut talebi nedeniyle son yıllarda ciddi bir fiyat artışıyla karşı karşıya olan Antalya’da konut kira bedelleri normalleşme dönemine girdi. Temmuz 2024 itibarıyla Antalya’da kiralar yıllık bazda nominal olarak yüzde 23 arttı ancak reel olarak yüzde 26 azaldı. Antalya, 10 il içerisinde enflasyona karşı en fazla değer kaybeden il oldu. Ortalama birim kira 172 TL/metrekare, ortalama kira ise 18 bin 749 TL olarak tespit edildi.

Öğrecinin kirası en az 14 bin lira

EN UYGUN SAKARYA VE ERZURUM

* Ankara’da kiralar geçen yıla göre yüzde 63 nominal artış gösterdi, reel kiralar yüzde 2 düşüşte. Başkentte ortalama birim kira 176 TL/ metrekare, ortalama kira 20 bin 965 TL oldu.
* İstanbul’a yakın konumu nedeniyle öğrencilerin tercih sebebi olan Kocaeli’de kiralar, yüzde 63 artarken reelde yüzde 2 düştü. Kentte ortalama birim kira 161 TL/metrekare, ortalama kira ise 18 bin 248 TL.
* İncelediği kentler arasında öğrencilerin kiraları kolay karşılayabileceği şehirler olarak Sakarya ve Erzurum öne çıkıyor. Sakarya’da ortalama kira 14 bin 168 TL, Erzurum’da14 bin 339 TL, Bursa’da 16 bin 44 TL, Konya’da ise 17 bin 309 TL seviyesinde kaldı.

Haberin Devamı