Öğrenci yurtlarında yeni dönem tarifesi
Şehir dışında üniversiteye yerleşen öğrenciler yurt arayışına başladı. Kiralardaki pahalılık nedeniyle öğrenciler önce yurtlara yöneliyor. Devlet yurtları için henüz başvurular başlamadı. Özeller kayıtları alıyor. Son 1 yıldaki fiyat artışı yüzde 60 seviyesinde. İşte il il oda tipine göre son durum...
MELTEM KARA
Üniversite sonuçları belli olunca yaşadığı şehrin dışında bir üniversiteye yerleşen öğrencilerin barınma telaşı da başladı. Ev kiralarındaki artışlar, öğrencileri ilk olarak yurtlara yönlendiriyor. Devlet yurtları için henüz resmi bir açıklama yapılmasa da özel yurtlar kayıtları almaya başladı. Özel yurtlarda da ücretler geçen yıla göre ortalama yüzde 54 ile 61 arasında yükseldi.
KAYITLI ÖĞRENCİYE YÜZDE 61
Özel yurtlardaki fiyat artışları, mevcut öğrenciler için Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın yönetmeliğine göre belirleniyor. Buna göre, barınma hizmeti ücretine yapılan en yüksek zam oranı, bir önceki öğretim yılında il müdürlüğüne bildirilen ücrete temmuz ayında açıklanan on iki aylık ortalama (Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi + Tüketici Fiyat Endeksi) / 2 oranına beş puan daha eklenerek belirleniyor. Bu şartlarda mevcut öğrencilere yapılabilecek zammın üst sınırı yüzde 61.52 olarak hesaplandı.
KİRA VE PERSONEL ETKİSİ
21 ilde gerçekleştirilen araştırma sonuçlarına göre, yurt fiyatlarındaki artışların ilçelere göre yüzde 45 ile yüzde 61 arasında değiştiğini söyleyen bir yurt arama platformu yöneticisi, “Yurdun bulunduğu konum, doluluk oranı, binanın kira olup olmaması ve çalışan personel sayısı gibi faktörler, fiyatların yükselmesinde etkili oluyor. Özellikle büyükşehirlerde, konum ve doluluk oranları, fiyat artışlarının önemli nedenleri arasında yer alıyor” dedi.
MALİYET ODAYA GÖRE DEĞİŞİYOR
Yurt ücretlerindeki yükselişler, kalabalık oda tercihi artırıyor. Odadaki kişi sayısı arttıkça fiyat da geriliyor. İstanbul’da 6 kişilik odada aylık ücret 8 bin 500 liraya kadar inerken, tek kişilikte 41 bin liraya kadar çıkabiliyor.
DEVLET YURTLARINDA DURUM NE?
Kredi Yurtlar Kurumu’na başvuru yapmak isteyen öğrencilerin şu an beklemesi gerekiyor. Yurt başvuruları yerleştirme sonuçlarının açıklanmasından sonra duyuruluyor. Ancak şu ana kadar herhangi bir duyuru yapılmadı. Duyuru yapıldıktan sonra başvurular e-Devlet üzerinden alınacak. Devlette yurt ücreti geçen yıl oda tipine göre 345 ile 570 lira arasında değişiyordu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yurtlarında yeni dönem başvuruları 19 Ağustos’ta sona erdi. Yurtların bu yılki ücreti ise kahvaltı ve akşam yemeği dahil 1.950 TL olacak.
DOLULUK YÜZDE 40 ERKEN BAŞVURU ÖNEMLİ
Yurtlarda bazı bölgelerde yoğunluk yaşandığına ve erken başvurunun önemine dikkat çeken Tuğrul Arslan, şunları söyledi:
Erken başvuruda bulunun. Sonuçların açıklanmasıyla birlikte Ankara’nın Çankaya ve Yenimahalle, İstanbul’un Beşiktaş, Kadıköy, Üsküdar ve Fatih gibi ilçelerinde yurt başvurularında yoğunluk yaşanıyor. Tercih ettiğiniz yurtlar için hızlı hareket ederek başvurunuzu yapmanız, istediğiniz oda tipini ve konforu sağlamanız açısından önemli.
Doluluk oranlarını inceleyin. Şu anda genel yurt doluluk oranları yaklaşık yüzde 40 seviyesinde. Ancak, oda tiplerine göre doluluk oranları farklılık gösteriyor. Özellikle tek kişilik odaların doluluk oranı yüzde 70 civarında.
HİZMET DETAYINA DİKKAT!
Öğrencilerin yurt seçimi yaparken yurtların sunduğu hizmetlerin kapsamına dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Arslan, şu faktörleri sıraladı:
Kişisel alan ve konfor: Oda büyüklüğü, yatak ve masa gibi kişisel alanlar ile konfor seviyesini değerlendirin. Yurtların sunduğu eşyalar ve ekstra hizmetler (örneğin, banyo malzemeleri, temizlik ürünleri) hakkında bilgi sahibi olun.
İnternet ve kütüphane: İnternetin hızını ve erişilebilirliğini kontrol edin. Ayrıca, kütüphane, etüt salonu gibi imkanların mevcut olup olmadığını öğrenin.
Temizlik ve bakım: Ortak alanların ve odaların ne sıklıkla temizlendiği hakkında bilgi alın. Oda temizliği bazı yurtlarda her gün yapılırken bazı yurtlarda haftada bir yapılıyor.
Güvenlik önlemleri: Güvenlik personeli, kapalı devre kamera sistemleri, giriş çıkış kontrolleri gibi güvenlik önlemlerinin yeterli olup olmadığını değerlendirin.
Sosyal ve kültürel aktiviteler: Etkinlikler, öğrencilerin sosyal hayatını destekleyen fırsatlar sunabilir. Etkinlik ve öğrenci kulüplerinin durumu hakkında bilgi alın.
Ulaşım ve konum: Yurtların üniversiteye, ulaşım noktalarına ve diğer önemli noktalara olan uzaklıklarını değerlendirin. Ulaşım imkanları ve toplu taşıma seçenekleri hakkında bilgi alın.
Yemek hizmetleri: Özel yurtlarda kahvaltı fiyata dahil olarak sunuluyor. Akşam yemeği hizmeti ise aylık ortalama 4 bin TL olarak ücretlendiriliyor. Günlük yemek planı, çeşitliliği ve yemeklerin kalitesi hakkında bilgi alın.
- Cumhurbaşkanı Erdoğan, Libya Başbakanı Dibeybe'yi kabul etti
- Yozgat'taki kayıp çocuk vakası akıllara Narin olayını getirdi
- Yunanistan mercek altına aldı! Avrupalılar yerli ve milli savunma sanayisinin peşinde
- Adana'da katliam: Ölü sayısı arttı! Katilin kimliği belli oldu
- Bakan Göktaş, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ı ziyaret etti