Öğrencilere sağlık güvencesi
Milyonlarca liseli ve üniversiteli genç bulunuyor. Eğitim hayatına devam eden gençlere devlet ücretsiz sağlık hizmeti sunuyor. Ayrıca mezuniyet söz konusu olsa bile, belli bir süre daha bu hizmet devam ediyor. İşte okuyan gençlere sunulan sağlık hizmetiyle ilgili bilinmesi gereken detaylar...
Genel Sağlık Sigortası (GSS) 2012 yılından beri devrede. Amaç, tüm bireyleri sosyal güvenlik şemsiyesi altına almak. Sigortalı olarak çalışmayan, anne, baba veya eş üzerinden sağlık hizmeti alamayan kişiler, zorunlu olarak GSS kapsamına dahil ediliyor. GSS için her ay belli bir prim ödenmesi gerekiyor. Özellikle gençlerin, eğitimine devam edenlerin ve eğitimini tamamladıktan sonra bir süre çalışmayanların bu kapsamda sunulan imkanları bilmesinde fayda var.
18 YAŞ SINIRININ ALTINDAKİLER
Anne veya babası hayatta olup Genel Sağlık Sigortası kapsamında olan 18 yaş altındaki tüm gençler sağlık hizmetlerini anne veya babası üzerinden alabiliyor.
Anne veya baba çalışmıyorsa, emekli de değilse, 18 yaş altındaki gençler prim ödemeden ücretsiz sağlık hizmetinden yararlanıyor.
Anne ve babası hayatta olmayan 18 yaş altı gençler ise devlet tarafından ücretsiz genel sağlık sigortalısı sayılıyor. Bu işlemler SGK tarafından herhangi bir başvuruya gerek olmaksızın yapılıyor.
18 yaş üstünde olan gençlerden anne veya babası genel sağlık sigortalısı olanlar lise öğrenimi için 20 yaş, üniversite öğrenimi için 25 yaşına kadar genel sağlık sigortasından faydalanmaya devam ediyor.
MEZUNLAR DİKKAT!
Üniversite öğrenciliği biten gençlerden 25 yaş altında olanlar; 25 yaşını geçmemek üzere 2 yıl daha ücretsiz genel sağlık sigortası kapsamından faydalanabiliyor.
Öğrencilik işlemleri SGK sistemine işlemediği için anne veya babasından sağlık hizmeti alamayan 25 yaş altı üniversite öğrencisi gençler ile üniversiteden mezun olan 25 yaş altı gençlerin sağlık hizmetinde sorun yaşamaları halinde SGK İl Müdürlüklerine başvurarak sağlık sigortasını kontrol ettirmeleri gerekiyor.
TEST YAPTIRMAK ŞART
25 yaşını doldurmuş ve halen üniversite öğreniminde olan gençler ile anne veya babasından sağlık hizmeti alamayan 18 yaş üstü gençlerin genel sağlık sigortası tescil işlemi SGK tarafından otomatik olarak yapılıyor. Bu kapsamda tescil edilen kişiler bulundukları ilçelerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları’na başvurarak gelir testi yaptırabilir ve gelir durumunun düşük çıkması halinde genel sağlık sigortasından ücretsiz faydalanabilir. v Gelir testi sonucu bulunmayan veya gelir testi sonucu asgari ücretin üçte birinden (3 bin 800 lira) fazla çıkanlar 2023 yılı ikinci yarısı için belirlenen aylık primleri (402 lira) ödeyerek GSS’den faydalanabilecek.
YAPTIRMAYAN PRİM ÖDER
Genel sağlık sigortasının zorunlu olması nedeni ile herhangi bir güvencesi ve gelir testi bulunmayan tüm gençler aylık primleri ödemek zorunda kalır.
Primlerini iki aydan fazla ödemeyen öğrenciler, sağlık hizmetleri kapanacağı için genel sağlık sigortası prim borçlarını ‘turkiye. gov.tr’ internet adresinden veya SGK İl/İlçe Müdürlükleri’nden takip edebilir.
KIZLAR İÇİN 2008 KRİTİK TARİH
Evli olmayan, evlendikten sonra boşanan kız çocuklar, eğer ölen anne veya babaları üzerinden aldıkları yetim aylığı nedeniyle genel sağlık sigortasından yararlanıyorlarsa, bunlar evlenmedikleri ve işe girmedikleri sürece yaşları ne olursa olsun yetim aylığı almaya devam edeceklerinden, bu kapsamda 18 yaşını doldurduktan sonra da genel sağlık sigortasından yararlanmaya devam ederler. Öte yandan babası veya annesi 1 Ekim 2008 tarihinden önce sigortalı olmuş ve kendisi de 1 Ekim 2008 tarihinden önce doğmuş, herhangi bir işte çalışmayan ve evli olmayan kız çocukları, yaşları kaç olursa olsun, evlenmedikleri ve sigortalı çalışmadıkları sürece anne veya babaları üzerinden genel sağlık sigortalısı olarak ücretsiz sağlık yardımı almaya devam ediyor. Yine bu kapsamda evlendikten sonra boşanan veya işe girdikten sonra çıkanlar anne babaları üzerinden sağlık hizmeti alabiliyor.
Ancak 1 Ekim 2008 tarihinden sonra belirtilen hakları kazanan kız çocuklarının durumu ise erkek çocuklarla aynı oluyor. Liseye devam ediyorsa 20, üniversiteye devam ediyorsa 25 yaşına kadar ücretsiz sağlık hizmeti alabiliyor. Eğer kızlar üniversite eğitimini 23 yaşında tamamlarsa 25 yaşına kadar 2 yıl daha sağlık yardımına hak kazanıyor. Kızlar eğer eğitime devam etmiyorsa, 18 yaşını doldurduklarında bakmakla yükümlü olunan kişi statüsünde anne veya babaları üzerinden sağlık yardımı alamıyor. Bu nedenle gelir testine girmeleri gerekiyor.
MALULLÜK DURUMU VARSA
Kız ve erkek çocukların, yüzde 60 oranında malul olması halinde yaşlarına bakılmadan anne ve baba üzerinden sağlık yardımı alması sağlanıyor.
YIL SONUNA KADAR BEDAVA
Gençlerin çoğu mezun olduktan ve ücretsiz haktan yararlandıktan sonra GSS kapsamına girdiklerini bilmiyor. Gelir testi de yaptırmadıklarından borç birikiyor. Bu durumdakiler biran önce gelir testine girip borç varsa ödemek için planlama yapmalı. Öte yandan vatandaş mağdur olmasın diye geçici düzenlemeler ile prim borcu olanlara da sağlıktan yararlanma hakkı tanınıyor. GSS borcu bulunanlar bu yılın sonuna kadar devlet hastaneleri ile devlet üniversitelerine ait hastanelerden yararlanabilir.
- Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz bütçe görüşmelerinde konuştu: Rezervimiz rekor seviyeye çıkmıştır
- Cumhurbaşkanı Erdoğan 14 üniversiteye rektör atadı
- Aliyev’den Cumhurbaşkanı Erdoğan’a D-8 teşekkürü
- Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Suriye halkına mektup: Zulme ve zalime asla boyun eğmediniz
- Polis Çerkez Cengiz'in villasına operasyon düzenledi! Nil timsahı ve anakonda yılanı ele geçirildi