Öğrenciye yurt rehberi
Üniversiteye yerleşen öğrenciler, yurt arayışına başladı. Devlet yurduna giremeyenler, bu yıl yurt ararken yalnızca fiyat ve imkanlara değil virüs önlemlerine ve eğitime ara verilmesi durumunda yapacağı ödemeye dikkat edecek. Çoğu yurtta odalar tek kişiliğe çevrilirken, fiyatlar artıyor. Yurtlarda il il fiyatları, corona virüs önlemleri ve ödeme koşullarını araştırdık. // Meltem Kara Söyleyenoğlu
Üniversite yerleştirme sonuçları açıklandı. Yaklaşık 787 bin öğrencinin üniversiteyi kazanıp kazanamama heyecanı bitti. Şimdi de ikamet ettikleri şehirden farklı bir yerde üniversite okuyacaklar için ‘kalacak yer’ telaşı başladı. Üniversitelerin 1 Ekim’de açılması planlanıyor. Ancak öğrenciler şimdiden yurt arayışına girdi. Bu telaşın üstüne bu yıl bir de corona virüs korkusu eklendi. Öğrencilerin hem uygun fiyatlı hem de salgına karşı önlem alan yurtları araştırıp bulmaları gerekecek.
KYK’ya başvurular
Yurtta kalmayı tercih eden öğrenciler ilk etapta Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun (KYK) seçeneklerine yöneliyor. Yurt başvuruları üniversite tercih sonuçlarının açıklanmasından sonra yurtkur.gsb.gov.tr sitesi üzerinden duyuruluyor. Henüz bir duyuru yapılmadı. Duyuru yapıldıktan sonra başvurular e-Devlet üzerinden alınacak. Devlet yurtlarında aylık ücret geçen yıl 200 liraydı. Özel nitelikli yurtların aylık ücreti ise 215 lira ile 340 lira arasında değişiyordu.
Özeller artıyor
Son dönemde özel yurtların sayısında da hızlı bir artış var. Öğrenci yurtlarının bir gayrimenkul yatırım aracı olarak görülmesiyle büyük inşaat firmaları da yurt yatırımlarına hız verdi. Örneğin Nef’in Novu, Bilgili Holding’in Republica, Erkanlı’nın Univa gibi zincirleşmiş öğrenci yurtları bulunuyor. Bunların dışında vakıfların ve yerel bir çok şirketin özel yurt seçenekleri var.
Fiyatlar neden farklı?
Yurt fiyatları oda sayısına, öğrenci yoğunluğuna ve verilen hizmete göre değişiyor. Yurtlarfiyatlar.com'un Türkiye genelinde 300'den fazla öğrenci yurdundan aldığı verilere göre, yıllık ücretler 4 bin liradan başlayıp 52 bin liraya kadar değişiyor. Özel yurtlar ve vakıf yurtları arasında aylık ortalama 600 lira gibi bir fiyat farkı var. Vakıf yurtları, devletten öğrenci başına yıllık ortalama 6 bin lira yardım alabildikleri için özel yurtlara nazaran daha uygun fiyat verebiliyor.
Hijyen ve marka önem kazandı
Republica Aparts Üst Yöneticisi (CEO) Eylem Fındık, pandemi sürecinde bazı yurtlarda öğrencilerin büyük sıkıntılar yaşadığını söyledi. Fındık, “Bu yıl öğrencilerin en çok dikkat etmesi gereken konu kurum güveni ve marka bilinirliği. Tekrar bir pandemi süreci yaşayacak olursak karşılarında muhatap bulmaları çok önemli” dedi. Fındık, yurtlarda corona virüse karşı alınması gereken önlemleri şöyle anlattı:
- Düzenli olarak dezenfekte işlemi yapılmalı.
- Her saat başı sık temas edilen yerler dezenfekte edilmeli.
- Binaların içerisine düzenli olarak temiz hava sirkülasyonu yapılmalı.
- İzolasyon odaları hazırlanmalı.
- Bina giriş ve çıkışlarında herkesin ateşi ölçülerek kayıt altına alınmalı.
- Ortak alanlar fiziksel mesafe koşullarına göre yapılandırılmalı
Çoklu odalar tek kişiliğe çevriliyor
Corona virüs salgını yurt tercihlerinde de değişime neden oldu. Öğrenciler paylaşımlı odalar yerine tek kişilik odaları tercih etmeye başladı. Yurtlarfiyatlar.com Kurucusu Tuğrul Arslan, tek kişilik odalara olan talebi karşılamak için öğrenci yurtlarının çok kişilik odalarını azaltarak 1-2 kişilik oda sayısını arttırmaya başladıklarını söyledi. Arslan, “Özellikle 1-2-3 kişilik odaların fiyatları pandemi dolayısıyla daha fazla rağbet gördüğü için yüzde 20-30 civarında artış gösterdi. 4 ve 5 kişilik oda fiyatları yüzde 15-20 arttı” dedi.
Kalmasa bile yüzde 30 ödeme
Corona virüs salgını nedeniyle üniversiteler eğitime ara verince ailesinin yanına dönen öğrenciler zorluk yaşadı. KYK yurtlarında bu süreçte ücret alınmazken, özel yurtlarda durum farklıydı. Bazı yurtlar iade yaparken bazıları da bakiyeyi bir sonraki döneme aktardı. Ancak yurtların tamamına yakını ‘Özel Öğrenci Barınma Hizmetleri Yönetmeliği’ne göre, yüzde 30 ödeme aldı. 2020-2021 döneminde de eğitime ara verilmesi durumunda yönetmelikteki şartlar geçerli olmaya devam edecek.
Dikkat!
Yurt seçerken MEB’den ruhsat ve izin almamış bir yeri asla tercih etmeyin. Pandemi önlemlerine uyulup uyulmadığını özellikle kontrol edin. Bu adımlardan sonra markanın güvenilirliği, tesisin güvenliği, ulaşım, sosyal yaşam olanaklarını araştırın.
- Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Şam ziyaretine Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan açıklama: Kardeşliğin nişanesi
- Bakan Memişoğlu, helikopter kazasında hayatını kaybedenlerin ailelerine taziyede bulundu
- Babasını dövmek için boks öğrendi! Gazetelere 'örnek boksör' diye haber oldu
- MSB duyurdu! Pençe-Kilit bölgesinde silah ve mühimmat ele geçirildi
- Rusya: Harkiv ve Donetsk’te 2 yerleşim birimini ele geçirdik