Okul servisinde tarife oyunu
9 Eylül’de açılacak okullar öncesi öğrenci servisleri yine tartışma konusu oldu. Pek çok özel okul servisi UKOME’nin belirlediği ücreti kabul etmeyerek velilere dayatma yapmaya başladı. Oysa servis ücretleri son 1 yılda yüzde 127 zamlandı. Tüketici birlikleri ise “Bu oyunlara gelmeyin, standart tarifeden götürmek zorundalar” açıklaması yaptılar.
MURAT GÜLDEREN
Okulların açılacağı 9 Eylül tarihine sayılı günler kala, belirlenen tarifenin çok daha üzerinde istenen servis ücretleri velileri canından bezdirdi. Konuyla ilgili tüketici derneklerine yüzlerce şikayet geldi. Yeni eğitim döneminin servis ücretleri Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) tarafından belirlenmiş, yıllık kısa mesafe ücreti 23 bin TL’de, en uzun mesafe için ise 55 bin TL’de karar kılınmıştı. Ancak bazı özel okullar, araç takip sistemi, kamera ve özel sigorta gibi ek maliyetleri öne sürerek fiyatı 70 bin liralara kadar çıkardı.
VELİLER ZORLANAMAZ
Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı Avukat Bülent Deniz, UKOME tarafından belirlenen ücretin dışına çıkılmasının yasak olduğuna dikkat çekerek, “Belirlenen tarife dışında daha yüksek ücret ödenmesi için veliler zorlanamaz. Örneğin ekstra hizmet olarak ayrı bir başlık altında fazla ücret istenmesi mümkün değildir. Ayrıca ilan edilen tarifedeki ücretler KDV dahil fiyatlar olup, KDV bedeli alınması da söz konusu değildir. Yine köprü geçiş ücreti söz konusu ise bu bedel servis hizmeti alan öğrenci sayısına bölünerek alınabilir” dedi.
YAZILI KOPYAYI ALIN
Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu da “UKOME tarafından belirlenen tarifenin üzerine çıkıldığında veliler, bulundukları lokasyon ile okulun konumunu UKOME’ye bildirsinler” dedi. Velilerin ayrıca, servis hizmeti aldığı işletmeye de yazılı bildirimde bulunması gerektiğini söyleyen Ağaoğlu, şöyle devam etti: “UKOME tarifesinin üzerinde bedel ödenmek istenmediği yazılı olarak belirtilmeli ve bir kopyası da kendilerinde kalmalı. Çünkü sonrasında tüketici hakem heyetine başvurularak, bu ekstra ödenen ücretler kolaylıkla geri istenebilir.”
GÖTÜRMEK ZORUNDALAR
Bazı servis şirketlerinin ek ücreti kabul etmeyen velilere ‘öğrenciyi taşımam’ dediğini de anlatan Aydın Ağaoğlu, “Servis hizmeti verenlerin böyle bir hakları yok. Tüketici Kanunu buna izin vermez. Yani UKOME’nin belirlediği tarife ücreti ödeniyorsa bu hizmeti vermekten kaçınamazlar. Velilerin itirazları servis işletmesi tarafından kabul görmese de yasal haklar her zaman tüketici yanındadır. ‘Aracımıza araç takip sistemi ve kamera kurduk, ayrıca özel sağlık sigortamız var’ diyorlar. Bu hizmetleri eğer veli talep ediyorsa ekstra ücret ödeyebilir. Velinin böyle bir talebi yoksa UKOME tarifesi uygulanmak zorunda” dedi.
SON 1 YILDA YÜZDE 127’YE ULAŞTI AMA...
Servis ücretlerine geçen yılın ağustos ayında yüzde 51.52, bu yılın ocak ayında yüzde 28.90 ve son olarak bu ayın başında yüzde 16 zam yapılmıştı. Böylece son 1 yıllık kümülatif artış yüzde 127’ye ulaşmıştı. Bu oran, yüzde 61.78’lik yıllık enflasyonun iki katına denk geliyor. Ancak servisçiler son açıklanan yüzde 16’lık UKOME zammını baz alarak bu artışı düşük buluyor. Servisçiler, reel bazda masraflarının daha çok arttığını da vurguluyor. Kendi fiyatlarını diğer okullardaki fiyatlarla da karşılaştıran servis şirketleri, belirlenen tarifenin üzerinde yaptıkları zammı “Bizim fiyatlar diğer okullardan daha uygun” diyerek savunuyor.
ANKARA’DA YÜZDE 40 ZAM
Ankara’da ise okul servis ücretlerine yüzde 40 zam yapıldı. Buna göre, 0-3 km arası 1.860 lira, 3-6 km arası 2 bin 50 lira, 6-10 km arası 2 bin 370 lira, 10-15 km arası ise 2 bin 577 lira oldu. Böylece 3 kilometreye kadar yıllık servis ücreti 16 bin 745 liraya çıktı. Rehber varsa aylık tutarların üzerine ayrıca 730 lira ekleniyor.
PEŞİN FİYATA İNDİRİM
Servis ücretinin yıllık peşin ödenmesi durumunda yüzde 5 indirim yapılmasının da zorunlu olduğunu vurgulayan Deniz, şu bilgileri verdi: “Taksitle ödemek isteyen veliler nakit veya kredi kartıyla taksit ödemelerini, herhangi bir fark bedeli olmaksızın ödeme hakkına sahiptir. Okul servisi hizmetinde ekstra alınabilecek ücret; okulöncesi, ilköğretim (4+4) öğrencilerini taşıyan servis araçlarında bulunması zorunlu rehber için tarifedeki bedelin en fazla yüzde 35’i olabilir.”
HEMEN ŞİKAYET EDİN
İlan edilen tarife ve kurallar açık hükümler içermesine karşın bazı özel okullar ve servis taşımacıları tarafından daha yüksek ücretler talep edildiği kaydeden Bülent Deniz, “Bu konuda pek çok şikayet başladı. Uyuşmazlık daha da artacak gibi görülüyor. Herhangi bir gerekçe ile ilan edilen tarifedeki kurallar ve hizmet bedeli dışında servis ücreti ödemeye zorlanan veya sözleşme yapmak zorunda kalan veliler ilçe milli eğitim müdürlüğü, UKOME ve fazla alınan paranın iadesi için Tüketici Hakem Heyetine ücretsiz olarak başvuru yapabilirler” diye konuştu.
- Burdur'da dehşete düşüren olay! Cinayet işlenen mekan kapatıldı, silah gömülü bulundu
- Başakşehir'de karbonmonoksit felaketi: Doktor öldü, eşi ve oğlu hastaneye kaldırıldı
- Adalet Bakanı Tunç: Sivil bir anayasayla Türkiye Yüzyılı'na başlayalım
- Bakan Işıkhan: Türkiye'yi hedeflerine taşıyacak cevher bu topraklarda fazlasıyla mevcuttur
- Baba Arif Güran'dan tutuklu oğlu Enes'e nasihat: Kötü günler geçecek