Önceden öğrenciye ve bekara ev verilmezdi! Bu mesleği duyan ev sahipleri tüm teklifleri reddediyor
Konut sektöründeki stok sıkıntısı ve yüksek kira bedelleri nedeniyle bir süredir Türkiye'nin en önemli gündem maddesi olan kiracılar ve ev sahipleri arasındaki sorun başka bir boyuta taşındı. Ev sahipleri maaş bordrosu, findeks raporu gibi şartlar isterken ev arayan bir kadın avukatın başına gelenler pes dedirtti.
POSTA.COM.TR/ÖZEL HABER 2022 başından bu yana kiralık konut sorunu Türkiye'nin en önemli gündem maddesi haline geldi. Kiralık ev sayısındaki düşüş ve fiyatlardaki artış, kiralık ev arayan vatandaşların ev bulmasını zorlaştırdı. Hükümet fahiş kira artışının önüne geçebilmek için 1 Temmuz 2023 tarihine kadar kira artış oranını yüzde 25 seviyesinde sabitledi. Ancak bu hamle bile ev sahiplerini durdurmadı.
EV SAHİPLERİNİN İSTEKLERİ KİRACILARI BIKTIRDI
Konut stokunun azlığı nedeniyle ev bulmakta zorlanan kiracılara bir darbe de ev sahibi ve emlakçıların ilanlara yazdığı şartlardan geldi. İlanlarda medeni durumdan maaş bordrosuna, meslekten, kredi notuna kadar kadar yeni şartlar sıralandı. Bunlara ek olarak 1 yıl ya da 6 aylık peşin kira şartı ya da en az 2-3 depozito gibi şartlar ise ev arayanları daha da zor durumda bıraktı.
1 YIL PEŞİN, 2 DEPOZİTO VE TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİ
İlan sitelerinde son dönemde ev sahiplerinin kiracılardan kredi notu ibraz etmesi istenirken; ilan şartlarında 6 ya da 12 aylık peşin kira, 2 depozito alınacağı yer aldı. Bazı ev sahipleri ise kiracılardan 1 yıl sonunda çıkması için tahliye taahhütnamesi istiyor.
KİRACI AVUKAT İSTEMİYORLAR
Ev sahiplerinin isteklerinin dozu kaçarken bir avukatın yaşadığı son olay pes dedirtti. İstanbul'da yaşayan avukat, 1,5 aydır ev aradığını belirterek ev sahiplerinin isteklerinden artık kendisinin bile bıktığını dile getirdi. Sahte ilanlar, ev sahiplerinin ve emlakçıların dozu kaçan şartları, 1 yıllık peşin kira ve 2-3 depozito nedeniyle isyan ettiğini ifade eden avukat, mesleğinden dolayı kendisine ev verilmediğini belirtti.
"BUNU YAPAN EV SAHİPLERİ KÖTÜ NİYETLİ"
2-3 ev sahibinin benzer nedenle ev kiralama teklifini reddettiğini ifade eden avukat, "Emlakçılar başta bunu direkt söylemek istemiyordu. Tutuldu deniliyordu. Ancak İlgilendiğim ilanların uzun süre kalması nedeniyle tekrar aradığım emlakçılar utana sıkıla ev sahiplerinin bir avukata ev vermek istemediğini söyledi." dedi.
İlk duyduğumda çok şaşırdım ve sinirlendim. Bunu yapan ev sahiplerinin kötü niyetli olduğunu düşünüyorum. Haklarını bilen birinin evlerinde oturmasını istemiyorlar. İstedikleri gibi çıkaramayacaklarını ve istedikleri oranda zam yapamayacaklarını bildikleri için böyle davrandıklarını düşünüyorum. Ancak böyle davranan ev sahipleri kiraya verdiği konutla ilgili bir sorun yaşadığında da ilk aradıkları kişi avukat oluyor. Bu çelişkiye anlam veremiyorum. İstanbul Barosu'nun ve TBB’nin duruma el atmasını bekliyorum." İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRKiralık evlerde istenen şartların dozu kaçtı! İki şartları daha varHabere Git
BAKAN KURUM: KONUT VE KİRA FİYATLARI DÜŞECEK
Öte yandan Yüksek konut ve kira fiyatlarıyla ilgili TRT Haber'e açıklamalarda bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Pandemi sürecinde tüm dünyada düzen bozuldu. Hammadde noktasında azalma meydana geldi. Tüm bunların sonucu olarak ülkeler tarihinde görmedikleri enflasyonla mücadele ediyorlar. Dünyanın en gelişmiş ülkeleri dahil süreçte problemle karşı karşıyalar. Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak hızlı hareket ettik. Hiçbirini çaresiz bırakmadık. Tüm bu tedarik zincirindeki problem konut sektörüne de yansıdı. Hammadde olarak baktığınızda salgın süreciyle birlikte eski üretim miktarlarını yakalayamadı. Konut sektöründeki piyasaya olan arzı azalttı. Bu sorun karşısında yükselen konut ve kira fiyatlarına ilişkin bir çözüm koymak adına vatandaşın sesine kulak vererek bu projeyi gerçekleştirdik." dedi ve fiyatların dengeleneceğini belirtti.
Bu fiyatlar dengeye gelecek. Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesini hayata geçiriyoruz. Arz talep dengesini yakalayacağız. Şu an olduğu gibi konut fiyatları sabitlenecek. Sonrasında da konut ve kira fiyatları düşecek.
KİRALARA YÜZDE 25 SINIRI GETİRİLDİ
8 Haziran 2022 tarihli TBBM genel kurulunda kabul edilen geçici kanunla, kira sözleşmelerinde kira bedelinin artışına ilişkin anlaşmalara yüzde 25 oranında bir üst sınır getirildi. Buna göre 1 Temmuz 2023 tarihine kadar kira artış oranı yüzde 25'i geçemeyecek. Ev sahipleri kiracıları zorla çıkaramayacak, tahliye davaları reddedilecek. Düzenleme ile kiracılar 1 yıl rahat nefes almış oldu.
KİRALAR NEDEN ARTTI?
- Konut üretimi yavaşlayınca arz sorunu ortaya çıktı.
- Artan konut kredi faizi nedeniyle orta gelirli vatandaş ev alımından uzaklaştı, kiraya yöneldi.
- Kısıtlamaların gevşetilmesi ile ertelenen düğünler yapılınca kiralık eve talep arttı.
- Hem bu yıl üniversiteyi kazanan, hem de pandemi nedeniyle evini kapatan öğrenciler ev arayışına girdi.
- Kimi bölgelerde kentsel dönüşüm nedeniyle evini tahliye eden vatandaş kiralık eve geçti.
- Yabancılar ve göçmenlerden gelen konut talebi de bazı ilçelerde etkili oldu.
- Pendik'te İETT otobüsünde yangın!
- 'Sorunlu bebek' denildi şimdi kendi hayat veriyor
- Çorbanın satıldığı fiyatı duyan Bakanlık 171 bin lira ceza kesti!
- Kan donduran gerçek 18 yıl sonra ortaya çıktı! Boşanmak isteyen kocasını kiralık katile öldürtmüş
- Bebeğini tiner içirip öldüren anneden yeni itiraflar! 'Çamaşır suyu' detayı kan dondurdu