EkonomiOto alım-satımında sazan sarmalına aman dikkat!

Oto alım-satımında sazan sarmalına aman dikkat!

Paylaş
Oto alım-satımında sazan sarmalına aman dikkat!

İnternet ilanları üzerinden araç alım-satımı yapacak olanlar çok dikkatli olmalı. Çünkü satıcı aracını iyi fiyata sattığını düşünürken alıcı kılığındaki dolandırıcı da almak üzere anlaştığı aracı, aynı fotoğraf ve bilgileri kullanıp daha uygun fiyata satışa sunarak tezgah kuruyor. Fırsatı kaçırmak istemeyen müşteri tuzağa düşer ve parayı dolandırıcıya gönderirse mağdur oluyor. ‘Sazan sarmalı’ diye bilinen bu yöntem son günlerde yeniden hortladı. Bu tuzağa düşmemek için nasıl önlemler alınabilir? Yanıtları haberimizde..

Araç ticareti, son dönemde dolandırıcıların ana hedefi haline geldi. Alışverişin büyük oranda sosyal medya ve alışveriş platformları üzerinden ilerlemesi, kötü niyetli kişilerin tüketicileri daha kolay kandırabilmelerine yol açıyor. Araç satın almak isteyenlerin mutlaka dikkat etmesi gereken dolandırıcılık yöntemlerinden biri de ‘sazan sarmalı’. Dolandırıcılar bu yöntemle sahte ilanları internete yükleyerek araç sahibi olmayı arzulayan kişileri kandırmayı ve paralarını almayı hedefliyor. Son dönemde bu metot yüzünden karakolluk olan bir vatandaş konunun yeniden gündem olmasına neden oldu.

Haberin Devamı

İLANI KALDIRTTI, KENDİSİ KOYDU

Vatandaş, sosyal medya hesabında başına gelen olayı şöyle anlattı: “1 milyon liraya ilana koyduğum arabamı pazarlık dahi yapmadan satın alacağını söyleyen bir kişi ilanı kaldırmamı ve arabayı kardeşinin teslim alacağını söyledi. Ben satış gününü beklerken, bu sahtekar benim arabamı satış fiyatının yarısına (500 bin lira) ilana koymuş. Piyasa değerinin altında olunca başka bir alıcı arabayı almak istemiş. Dolandırıcı da onlara acil paraya ihtiyacı olduğunu söyleyerek güven kazanmış. Bu alıcıya da arabayı kardeşinin teslim edeceğini ve aracı çok ucuza sattığı için kardeşinin sinirleneceğini, bu nedenle fiyat konuşmamasını istemiş.”

‘FİYAT KONUŞMAYIN’ DEDİ

“Böylece randevu gününde her şeyden habersiz olan ben ve ucuza araba aldığını sanan alıcı buluştuk” diyen vatandaş, şöyle devam etti: “İki taraf da aslında tembihli olduğu için birbirimizle fiyat konuşmadık. Notere gittik, işlemler başladı. Ben satış yapabilmek için paranın gelmesini beklerken, kandırılan alıcı parayı (500 bin lira), arabanın sahibi olduğunu sandığı dolandırıcıya gönderdi. Yani bana para gelmedi. Haliyle ben satışı yapmadım ama alıcının parası gitmiş oldu. Ben de dolandırıcıya yataklık etmiş gibi göründüğüm için karakolluk oldum. Bu arada dolandırıcı da ortadan kayboldu, izi sürülemedi ve para gitti.”

Haberin Devamı

YÜZ YÜZE GÖRÜŞÜLMELİ

Konuyla ilgili vatandaşları uyaran Tüketiciler Derneği (TÜDER) Başkanı Levent Küçük, bu dolandırıcılık yöntemiyle ilgili sıkça şikayet aldıklarını söyledi. Küçük, “Öncelikle vatandaşlar piyasa fiyatının altında satılan araba ilanlarına şüpheyle yaklaşmalı. Ayrıca arabayı ve satıcıyı yüz yüze görmeden kapora göndermemeliler. Araç bedelini ise noter huzurunda iletmeliler ve burada fiyat konusunda anlaştıklarından emin olmalılar. Başka kişiye kesinlikle para gönderilmemeli. Bankadan para gönderirken de açıklama kısmına mutlaka detaylı bilgi eklesinler, arabanın plakası da yazılabilir” dedi.

KELEPİR FİYATA SATILIYORSA BİR DAHA DÜŞÜNÜN!

Sazan sarmalı dolandırıcılığı, genellikle internetten veya sosyal medya üzerinden yayılan araç satış ilanları aracılığıyla gerçekleştirilen bir dolandırıcılık yöntemi olarak öne çıkıyor. Satıcı pozisyonunda bulunan dolandırıcılar, kendilerini gerçek bir araç sahibi gibi göstererek alıcıyı çeşitli tuzakların içine çekiyor. Gerçekte var olmayan yüksek fiyatlı bir aracı düşük fiyatla satar gibi gösterip mağduriyet yaratmayı amaçlıyorlar. Bu dolandırıcılık ilanlarında genelde acil bir satışın olduğu veya maddi sıkıntılar yaşandığı gibi nedenler öne sürülerek düşük fiyat için haklı bir gerekçe söyleniyor. Alıcı ise bu tür ilanları görüp uygun fiyatlı bir araç bulduğunu düşünerek tuzağa düşüyor. Noter işlemleri de mesai saatinin sonuna denk getirilerek satışın aceleyle gerçekleşmesi isteniyor. Ayrıca çoğunlukla aracın sahibinden ziyade sözde bir yakını satış işlemlerini yürütür gibi görünüyor. Ancak ödeme yapıldıktan sonra aracın var olmadığı ortaya çıkıyor ve alıcı maddi zarara uğratılıyor.

Haberin Devamı

KORUNMA YÖNTEMLERİ NELER?

* Araç ticareti için güvenilir ve tanınmış platformları tercih edin. Bilindik araç satış siteleri veya uygulamalar üzerinden işlem yapmak, dolandırıcılığa maruz kalma riskinizi azaltabilir.
* İlanlarda yer alan bilgileri dikkatlice okuyun. Cazip fiyatlar ve acil satış durumlarına karşı dikkatli olun. Eğer bir teklif gerçek gibi görünüyorsa bunu doğrulamak için ek araştırmalar yapabilirsiniz.
* Mümkünse satıcıyla yüz yüze görüşmeyi tercih edin. Aracı yerinde inceleyerek satıcıyla doğrudan iletişim kurun. Bu sayede aracın gerçekten var olup olmadığını teyit edebilirsiniz.
* Satıcı, aracın fiyatını önceden ödemenizi istiyorsa dikkatli olun. Özellikle şüpheli durumlar veya acil satış bahaneleriyle talep edilen ön ödemelerden kaçınmanızda fayda var.
* Aracın sahiplik ve bakım geçmişi gibi bilgilerinin yer aldığı belgeleri dikkatlice inceleyin. Satışı gerçekleştirecek kişi araç sahibinden farklı ise vekâletnameyi kontrol etmeyi ihmal etmeyin.
* Aracı bir uzmana göstererek mekanik durumu ve değeri konusunda detaylı bir rapor alın.

Haberin Devamı

27 EYLÜL’DE YENİ DÖNEM BAŞLIYOR

Haberin Devamı

Ticaret Bakanlığının ikinci el araç alışverişini çok daha güvenli hale getirmek amacıyla geliştirdiği Güvenli Ödeme Sistemi, 27 Eylül’den itibaren zorunlu hale gelecek. Buna göre, dolandırıcılık vakalarının tarih olmasını sağlayacak sistemle önce satıcı güvenli ödeme sürecini başlatacak, sonra alıcı notere gitmeden önce referans numarası ile parayı aracı kuruluşa yatıracak. Satışın onaylanmasının ardından güvenli hesapta bekleyen para anında satıcının hesabına geçecek. Böylece araç alım satım işlemleri güvence altına alınmış olacak.