EkonomiOtobüsten mobilite ekosistemine geçiş

Otobüsten mobilite ekosistemine geçiş

Paylaş
Otobüsten mobilite ekosistemine geçiş

Mobilite odaklı dönüşümünü hızlandıran Temsa, geleceğin ulaşım ihtiyaçlarına yönelik yeni yol haritasını açıkladı. Şirket, sürdürülebilirlik ve inovasyon odaklı stratejileriyle küresel ayak izini güçlendirmeyi ve 1 milyar dolarlık ciro hedefine ulaşmayı amaçlıyor.

Geleceğin ulaşım ihtiyaçlarına A’dan Z’ye çözümler sunma hedefiyle yeni bir yol haritası çizen Temsa, bu yolda belirlediği stratejileri açıkladı. Temsa CEO’su Evren Güzel, Temsa’yı bir otobüs, midibüs, hafif kamyon üreticisinin ötesinde bir mobilite markası olarak konumlamak istediklerine dikkat çekerek, “Küresel ayak izini kuvvetlendirmiş, sürdürülebilirlikte güçlü bir oyuncu olarak 1 milyar dolarlık ciro seviyesine ulaşmak istiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

 

4 ANA STRATEJİ

Stratejilerini dört temel sütun üzerine inşa ettiklerine dikkat çeken Evren Güzel, bunları şöyle sıraladı: ‘Odak pazarlarda Coach ve Intercity segmentlerinde tercih edilen marka olmak’, ‘Pazar ihtiyaçlarına uygun özgün ve yenilikçi ürünlerle niş segmentlerde fark yaratmak’, ‘Şehir içi segmentinde iş birlikleri kurmak ve ekosistem oyuncusu olmak’, ‘Üretim merkezi ve geleceğin mobilite çözümleri sağlayıcısı olmak’.

YÜZDE 15 BÜYÜME

Pazarın daraldığı, talebin ötelendiği bir konjonktürde Temsa’nın toplam satışlarını geçen yıl ile aynı seviyede tutmayı başardığının altını çizen Evren Güzel, şöyle devam etti: “Şehirler arası taşımacılık segmentinde ise yurtiçi trafik kayıtlarında geçtiğimiz yıla göre yüzde 15’lik bir büyüme ortaya koyduk. Rekabetin yoğun olduğu, küresel oyuncuların aktif olduğu şehirler arası segmentinde, bir önceki yıla göre büyüyen tek markayız”.

Haberin Devamı

70 ÜLKEYE İHRACAT

Yurtiçinde olduğu gibi küresel ölçekte de son derece başarılı bir yıl geçirdiklerinin altını çizen Güzel, şöyle konuştu: “2024 yılında, Amerika pazarında yüzde 49, Fransa pazarında yüzde 32 ve Batı Avrupa pazarında yüzde 54 büyüyerek bu pazarlarda tüm zamanların en yüksek satış rakamlarını gerçekleştirdik. Fransa’da 6.000’inci aracımızı teslim ettik. Temsa, bugüne kadar yaklaşık 139 bin araç üretimi yaptı. Bunun da yaklaşık 17 bin adedi dünyanın 70 ülkesine ihraç edildi.”

3.5 KATLIK REKOR

Evren Güzel, ihracatın Temsa’nın en güçlü kaslarından biri olduğu da anlatarak, “2024 yılında 296 milyon dolar ile şirket tarihimizin en yüksek ihracatını gerçekleştirdik. Araçlarımızda kendi teknolojilerimizin, tasarımlarımızın ağırlığının çok yüksek olması, net ihracat katkımızın da yüksek olmasını sağlıyor. 2024 yılında net ihracatçı pozisyonumuz da diğer rasyolarımıza benzer şekilde yine rekor seviyede gerçekleşti. Net ihracat katkımız 148 milyon dolar ile bir önceki yılı 5’e katlarken, önceki yıllardaki rekorumuzun da 3.5 katına ulaştı” diye konuştu.

KATMA DEĞERLİ ÜRETİM

Güzel ayrıca, “Ülke ihracatına katkımızı kanıtlayan diğer bir veri de kilogram başı ihracatımız. Türkiye ihracat ortalamasında bu veri 2024 yılında 1.42 dolar olarak gerçekleşti. Bizim ise kilogram başı ihracatımız 19.26 dolar. Diğer bir ifadeyle, Türkiye ortalamasından 13,6 kat daha katma değerli bir ihracat yapıyoruz. Elektrikli araçlarda ise kilogram başı ihracatımız 31.15 dolar” dedi.

Haberin Devamı

15.2 MİLYARLIK CİRO

Verilen bilgiye göre, 2020-2024 yılları arası dönemde TL bazında cirosunu dört haneli artırmayı başararak Türkiye’nin en hızlı büyüyen sanayi şirketleri arasında yer alan Temsa, 2020 sonunda 771.5 milyon TL seviyesinde olan gelirlerini 2024 sonunda yaklaşık 20 katlık artışla 15.2 milyar TL’ye yükseltti. Son 4 yılda toplam 657 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren şirket, Türkiye genelinde 1.42 dolar olan kilogram başına ihracatta da 19.26 dolara ulaşarak katma değerli üretime imza attı.