Ekonomi Otoda '6+6' kuralı uzatıldı

Otoda '6+6' kuralı uzatıldı

Paylaş
Otoda '6+6' kuralı uzatıldı

Sıfır otomobil satışlarında stokçuluğu ve fahiş fiyat artışlarını önlemek için devlet, Eylül 2022’de ‘6 ay ve 6 bin km’ kuralı getirmişti. Yani bu kriterleri oluşturmayan araçların ikinci el olarak satılması yasaklanmıştı.

Buna ilave olarak araçların internet platformlarında güncel satış fiyatının üzerinde bir fiyattan ilana çıkması yasaklanmıştı. Ticaret Bakanlığı, dün otomobil satışlarında uygulanan ‘6 ay 6 bin kilometre’ ile ‘ilan kısıtlaması’ uygulamalarının 1 Ocak 2025 tarihine kadar 6 ay süreyle daha uzatıldığını açıkladı.

Haberin Devamı

HAKSIZLIK ENGELLENDİ

Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, düzenleme ve denetimler neticesinde sıfır taşıtların ikinci ele düşürülerek satışa sunulması yoluyla haksız kazanç sağlanmasının önüne geçildiği belirtildi. Açıklamanın devamında ise sıfır taşıt arzının artmasına katkı sağlanarak gerçek ihtiyaç sahiplerinin taşıta ulaşmalarına imkan sağlandığı ve otomotiv sektöründeki spekülatif fiyat artışlarının engellenerek tüketici mağduriyetlerinin ortadan kaldırıldığı kaydedildi.

142 MİLYON TL CEZA

Bugüne kadar 6 ay 6 bin km düzenlemesi kapsamında, otomobil yetkili bayisi ile oto galerilere yaklaşık 52 milyon TL, ilan kısıtlamasına aykırı hareket edenlere ise yaklaşık 90 milyon TL idari para cezası uygulandığı da belirtildi. Bakanlık ayrıca, şu bilgileri verdi: “İkinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal edenlerin yanı sıra, bir takvim yılı içinde yetki belgesiz üç ve üzerinde satış yapan tüm gerçek veya tüzel kişilerin 6 ay-6 bin km düzenlemesine aykırı satışlarının noterlikler tarafından engellenmesine devam edilecekti

Haberin Devamı